Menu Hippotrek

Te paard de heuvels in te Portugal

Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Te paard de heuvels in te Portugal
Landhotel
Landhotel
Landhotel
Landhotel
Landhotel
NU BOEKEN

Heuvels en rotsen, stenen muren en geërodeerde landschappen. Dat is het nationaal park Aire e Candeeiros in Portugal. De ideale uitvalsbasis om deze heuvelachtige regio te ontdekken, ongeveer een uur ten noorden van Lissabon. Omwille van het hoogteverschil en de vele keien op de bodem verloopt een groot deel van de rit in stap. Dit biedt de mogelijkheid om ten volle te genieten van het landschap.


Kooklessen en paardrijden

De fauna en flora in dit Park zijn erg rijk, en er groeien hier planten die je nergens anders in de wereld vindt. Je ontdekt niet alleen de natuur, maar ook kuddes runderen, geiten en schapen, roofvogels, steengroeven en sporen uit een ver verleden.

De dagtochten hebben als uitvalsbasis een manege in een typisch bergdorp. Overnachten doe je in één van de twee comfortabele hotels in het volgende dorp. Hier geniet je nog echt van de rust en van de natuur. Voor reisgenoten die niet paardrijden vertrekken hier mooie wandelroutes.

De manege heeft een licentie van de Federaçáo Equestre Portuguesa voor het organiseren van buitenritten, maar ook voor het geven van lessen en het werken met personen met een beperking. Lesgevers en grooms in wording komen hier hun opleiding volgen. Er wordt vanzelfsprekend gewerkt volgens de beste standaarden.

De trektocht is in zijn totaliteit 165 kilometer lang en voert door prachtig, groen natuurgebied, soms wordt er op steile paden gereden. Dagelijks breng je zo’n vier tot vijf uur door in het zadel. In het algemeen wordt er in een rustig tempo gereden, met een goede kans op een galop.

De eerste rit begint vanuit een bergdorp door het nationale park Aire e Candeerios. De uitgebreide verkenning van het gevarieerde gebied volgt in zes dagen van paardrijden. De tocht voert door de wilde natuur en laat onderweg interessante, historische plaatsen zien. Het landschap is soms bergachtig en wild, dan weer heuvelachtig en weids. Spectaculaire uitzichten gegarandeerd. De dagen worden doorgebracht in de heerlijke buitenlucht en onderweg wordt gepicknickt. Eenmaal wordt er in een restaurant geluncht.


’s Avonds geniet je van de lekkere Portugese keuken. In één van de twee hotels – die op wandelafstand van elkaar liggen – kan je zelfs mee helpen om je eigen maaltijd te bereiden. Je krijgt uitleg van de koks en zij nemen het moeilijkste werk voor hun rekening. Natuurlijk kan je nadien thuis de Portugese recepten opnieuw uitproberen. Deze kooksessies worden op simpele vraag van de ruiters georganiseerd en zijn inbegrepen bij de reissom. Deelname is natuurlijk niet verplicht.

Voorbeeldprogramma

Dag 1:
We hebben kennisgemaakt met de paarden en nadat we ze hebben verzorgd en gezadeld, begint rond 10.00 uur de trektocht. De route van vandaag loopt tussen rotsachtige heuvels en vruchtbare valleien. We rijden langs een grot waar herders hun schaapskudde vroeger heen brachten om te drinken. Een opmerkelijk stukje cultureel erfgoed wordt gevormd door de Romeinse weg. Ook doen we een historisch kasteel aan dat over de ruïnes van een Romeinse uitkijktoren heen werd gebouwd. Vanaf hier hebben we een verbazingwekkend mooi uitzicht over het land.

Dag 2:

Onze dagtocht van vandaag brengt ons naar een groot amfitheater, wat in Portugal een uniek fenomeen is. Ook uniek is dat dit amfitheater een van de best bewaarde in Europa is. Onderweg kunnen we een bezoek brengen aan de Cova de Velha, een grot in het midden van de Fórnea-heuvel  die alleen te voet is te bereiken. We stijgen even af en maken een klein wandelingetje van 1 kilometer om de grot te bekijken. Na de bezichtiging rijden we verder over de ‘steenkolenweg’. We volgen deze weg, omdat deze geweldige vergezichten biedt op de ons omringende heuvels en het dorp Porto de Mós.

Dag 3:
De Alviela rivier ontspringt tussen het rotsige Estremenho leisteen massief en het zanderige Lage Tagus Bassin. Zijn hoofdbron ligt ondergronds, maar in regenachtige perioden worden tijdelijke bronnen gevormd. ‘Ogen van water’ noemen de Portugezen deze. Deze waterbronnen vormden van 1880 tot kortgeleden de belangrijkste zoetwaterbron voor Lissabon.  We stijgen even af voor een ontspannen wandeling van ongeveer een uurtje. Onze rit eindigt rond een uur of 13.00, de middag is vrij te besteden.

Dag 4:
Na het ontbijt zadelen we op en rijden we weg voor een dagtocht van ongeveer 28 kilometer. Onze bestemming is een van de grootste heuvels van het leisteen massief, Castelejo. De weg naar Castelejo begint met een steile klim over de heuvel Alvados. Verschillen in hoogteniveau kunnen met 300 meter variëren. De flora op het plateau waarop we rijden, Santo António, is zeer gevarieerd zal ons tijdens de rit vanzelf opvallen. Bij Chainca en Covoes Largos, rijden we een compleet andere wereld in. Het landschap verandert op dit punt van rijk geschakeerde vegetatie en een wild gebied in een omgeving waar we stenen muurtjes tegenkomen, door mensenhanden gemaakt. De muurtjes verdelen geplaveide paden. We dalen door een gevarieerd landschap af naar Castelejo. Om ons heen zien we heuvels, bosjes van olijfbomen, eiken, bewoonde gebieden en veel vogelsoorten.

Dag 5:
Een bezoek aan het traditionele dorp Pia do Urso dat zijn authenticiteit heeft weten te bewaren staat voor vandaag op het programma. De dorpshuizen zijn opgetrokken uit steen en hout. Het ligt in het hart van het eco-park  Pia do Urso Sensorial. Ook bezoeken we tijdens deze dagtocht waarop we 30 kilometer te paard afleggen de Moedas Grotto. Moedas Grotto is toegankelijk tegen betaling van 6 euro. De bizarre steenformaties in de grot doen je verbaasd staan kijken. Onderweg gebruiken we de lunch in een restaurant.

Dag 6:
Door het altijd prachtige landschap maken we vandaag onze laatste etappe op onze mooie Lusitano’s. We rijden door Mira Minde Polje. In de winter vult dit gebied zich met water en is het een groot meer dat op de diepste plaatsen 8 meter diep is. In de zomer droogt het in zijn geheel op en is het mogelijk er doorheen te rijden. Dat is dan ook precies wat we doen. Geef al je zintuigen nogmaals goed de kost, dit is alweer de laatste mooie rit die we maken voor we afscheid van de paarden en de groep ruiters nemen.   
Boekingscode PACM
Prijs 2018:
Portugees landhotel: € 1.295,-

Toeslag eenpersoonskamer € 210,- per week

Boekingscode PACH
Prijs 2018:
Boutique Cooking en Spa Hotel: € 1.575,-

Toeslag eenpersoonskamer € 280,- per week

Data 2018, het gehele jaar mogelijk op aanvraag


Inclusief:
- 6 dagen, 5 nachten, volpension vanaf eerste dag het diner t/m laatste dag het ontbijt
- In  tweepersoonskamer met eigen badkamer
- 6 dagen paardrijden 4 tot 5 uur per dag
- Begeleiding volgens het programma

Exclusief: 
- Heen- en terugreis (vlucht naar Lissabon)
- Verzameltransfer van en naar de luchthaven € 55,- p.p. enkele reis (minimaal 2 personen)
- Drankjes
- Overige persoonlijke uitgaven.

Gewicht maximum 90 kg
Leeftijd: minimum 12 jaar (apart programma voor kinderen op aanvraag)
Aantal: minimum 2, maximaal 6 (3 weken voor vertrek)

Klimaat tabel:

klimaat grafiek

Mening van de gast:

Accomodatie is uitstekend, paarden en tuigage is perfect in orde. Redelijk zware ritten in een zeer mooie natuur met zeer goeie begeleiding.
----------------------------------------------------