Avontuurlijke expeditie te paard in Lesotho


Wie op zoek is naar een avontuurlijke expeditie te paard, vindt in Lesotho de ideale bestemming. Het ongerepte landschap is niet erg gemakkelijk toegankelijk voor toeristen.

Wie op zoek is naar een avontuurlijke expeditie te paard, vindt in Lesotho de ideale bestemming. Het ongerepte landschap is niet erg gemakkelijk toegankelijk voor toeristen. Daarom biedt deze trektocht te paard een fantastische en uitdagende ruitervakantie. 
Er wordt gereden op het Afrikaanse Boerperd en op Basotho pony’s met een Arabische bloedlijn in de kudde. De paarden zijn niet erg hoog, sterk en staan stevig op hun benen. Ze zijn helemaal in hun element op het terrein waar je paardrijdt. De paarden rijden met Zuid-Afrikaanse trekzadels. Ze zin gewend aan de Engelse rijstijl.  

 

 

 

Ontdek prachtig primitief Lesotho te paard
Wie op zoek is naar een avontuurlijke expeditie te paard, vindt in Lesotho de ideale bestemming. Het ongerepte landschap is niet erg gemakkelijk toegankelijk voor toeristen. Daarom biedt deze trektocht te paard een fantastische en uitdagende ruitervakantie. 
Er wordt gereden op het Afrikaanse Boerperd en op Basotho pony’s met een Arabische bloedlijn in de kudde. De paarden zijn niet erg hoog, sterk en staan stevig op hun benen. Ze zijn helemaal in hun element op het terrein waar je paardrijdt. De paarden rijden met Zuid-Afrikaanse trekzadels. Ze zin gewend aan de Engelse rijstijl.  


Lesotho ligt op 1400 meter boven zeeniveau en is daarmee een Afrikaans koninkrijkje in de lucht. Het wordt omringd door Zuid-Afrika. Het wordt doorkruist door vele rivieren en grote bergketens. Lesotho kent een gematigd klimaat met afgebakende seizoenen, heldere blauwe luchten en vrijwel alle dagen in het jaar schijnt de zon.  
Deze trektocht te paard wordt voornamelijk in stap gereden. Het terrein is bergachtig. Als het terrein geschikt is, wordt er gedraafd en gegaloppeerd. Sommige etappes in de route zijn lang, gemiddeld 5 tot 6 uur in het zadel tot een dag van 8 uur paardrijden. Dit is een tocht die fysiek veel vraagt en over uitdagend terrein gaat. Ruiters moeten daarom fit zijn en zelfvertrouwen hebben in het zadel en op hun eigen benen.  
Je kunt rekenen op lange dagen in en uit het zadel en basis faciliteiten. Er is gelegenheid het dorpsleven te leren kennen. Het terrein waarop je rijdt kent hoge bergen van waar je prachtig uitzicht hebt op het land, je ziet heldere bergmeren, rotsmeren, watervallen en bijzondere rotsformaties. 

Accommodatie
Je overnacht in vier verschillende accommodaties. De eerste en de laatste nacht hebben plaats in hetzelfde onderkomen. Deze lodge ligt op een paarden- en schapenboerderij van 1300 hectare aan de voet van de Drakensberg. Tweepersoonskamers, douche en toilet, een open keuken, eetkamer en lounge met een open haard zijn aanwezig in de ronde huisjes waarin je overnacht. 
Tijdens de trektocht verblijf je verder in een authentiek onderkomen met rieten dak in een rustig dorp. Er is een slaapzaal met comfortabele, schone bedden en een gemeenschappelijke lounge/keuken met een open haard. Er zijn twee douches en gemeenschappelijke toiletten aanwezig. Elektriciteit is er niet. 
Derde onderkomen is een voormalig  educatief centrum. Hoewel erg basaal, zijn er fijne bedden, hangt er een goede sfeer en is er geweldig eten. Aanhoudende droogte in combinatie met een verouderd leidingsysteem betekent dat gasten soms emmers water moeten gebruiken om toiletten door te spoelen. Er zijn geen douches aanwezig. Net als in de rest van het gebied ontbreekt de elektriciteit hier. Daarom eet je gezellig bij kaarslicht. 
Vierde accommodatie is een juweeltje van een hotel aan de voet van een berg. Er zijn een aantal kamers met eigen badkamer en er zijn twee appartementjes met rieten dak, elk met een open haard in de slaapkamer. Er is een zwembad aanwezig, een goedgevulde bar en er worden heerlijke maaltijden geserveerd in de dinerkamer. 
Deze trektocht is geschikt voor de doorgewinterde ruiter. 


Voorbeeldprogramma:

Dag 1 Aankomst op de luchthaven van Durban in de ochtend, verzameltransfer van 3-4 uur naar de lodge aan de Zuid Afrikaanse grens.  Na de lunch een korte proefrit.  In de avond is er tijd voor een traditionele ‘braai’.


De trektocht:
Dag 2: Ontbijt en transfer naar de volgende grenspost bij Bushman’s Nek, zo’n 45 minuten rijden over een onverharde weg. De paarden zijn dan al vervoerd en staan gezadeld te wachten als wij aankomen. We rijden over de grens naar het Nationale Park Sehlabatebe. We rijden naar 1000 meter hoogte naar de Thamatu pas. Op sommige erg steile delen zullen we afstijgen om de paarden te ontzien. Wanneer we boven zijn, genieten we van de prachtige vergezichten van aan de ene kant Zuid-Afrika en Lesotho aan de andere kant. Lunchtijd. 
Na de lunch rijden we verder Lesotho in. Als we door een vallei rijden, kunnen we meer tempo rijden en de paarden uitnodigen een paar keer goed te galopperen. Behalve zo af en toe een herder zullen we hier weinig mensen tegenkomen en al helemaal geen verkeer tot we bij het dorp Thamatu aankomen. Hier vinden wij onze accommodatie voor de komende twee nachten. Tijd in het zadel: 6 tot 7 uur. Afstand: 24 km. 


Dag 3: Vanuit de vallei rijden we de bergkloof in. We rijden langs de rivier waar we genoeg mogelijkheden hebben om te zwemmen. Ook bezoeken we twee grotten met muurschilderingen van Bosjesmannen. Na deze indrukwekkende route klimmen we vanuit de bergkloof omhoog naar het plateau. Sommige stukken begeleiden we de paarden. Boven kunnen we uitgebreid galopperen. We rijden langs een groot bergmeer waar we veel vogels kunnen spotten. In een aantal kleine dorpjes stoppen we even om kennis te maken met de lokale bevolking. Degene die durft kan hun plaatselijke, thuis gebrouwen, twijfelachtige witte substantie dat voor bier doorgaat, proeven. Na 5 tot 6 uur paardrijden zijn we weer terug in onze accommodatie. Afstand: 20 kilometer.


Dag 4: Vandaag bereiken we het hoogste punt uit onze route: We rijden op 3000 meter boven zeeniveau. We betreden Monument Park, een gebied met verbazingwekkende rotsformaties en meren in de rotsen. We volgen de meertjes en komen aan bij een waterval waar we kunnen zwemmen of zelfs een sprong wagen in het meer van de elfjes. Lunch bij de waterval. Over bergen en door mooie valleien komen we aan bij het dorp Sehlanatebe. In dit dorp vinden wij onze volgende onderkomen voor de komende twee nachten. Tijd in het zadel: 5 tot 6 uur. Afstand: 22 km.       


Dag 5: Geen haast vandaag, we maken een tweede sterrit vandaag en kunnen goed kennismaken met de lokale bevolking. Er ligt veel vlak land tussen de bergen, dat betekent dat we een snelle tocht maken. Voor we naar onze accommodatie terugkeren, maken we even tijd om een biertje te drinken en misschien een spelletje pool te spelen. Tijd in het zadel: 4 tot 5 uur. Afstand: 18 km.


Dag 6: De tocht van vandaag begint op een vlak terrein langs een rivier voordat we weer gaan stijgen. De route leidt ons naar de Thuli pas: rotsachtig terrein en steile afdalingen met geweldige uitzichten op Zuid-Afrika. Af en toe wandelen we naast onze paarden. Tegen de avond bereiekn we ons hotel met zwembad waar we de komende twee nachten verblijven. Tijd in het zadel: 5 tot 6 uur. Afstand: 22 km.


Dag 7: Vandaag een kortere rit ’s ochtends door afwisselende landschappen. De paarden overnachten aan de voet van de Drakensbergen en wij gana terug naar het hotel en hebben een vrije middag. 


Dag 8: Onze laatste etappe begint op het platteland en leidt ons de bergen in. Vanaf het punt waarop we in de bergen rijden, hebben we van alle kanten zicht op Lesotho. Uiteindelijk dalen we af en komen we aan bij de grenspost waar wij deze geweldige trektocht zijn begonnen. Ruiters en paarden worden hier opgehaald en terug gebracht naar de boerderij waar we aankwamen. Een geweldig slotfeest wacht hier. Tijd in het zadel: 7 tot 8 uur. Afstand: 35 km. 


Dag 9 Vertrek: Het laatste ontbijt wordt geserveerd voor wij elkaar vaarwel zeggen en naar het vliegveld gaan.

 

Er zijn nog geen data & prijzen beschikbaar voor deze reis.

(*) Alle prijzen per persoon


(*) Alle prijzen per persoon

Inclusief

  • 9 dagen / 8 nachten volpension ( incl. water, frisdrank en bij het avondeten bier en wijn) vanaf dag 1 lunch t/m ontbijt op dag 9 in twee- of meerpersoonskamers in soms eenvoudige accommodaties, 7 dagen paardrijden( 1x 3 uur, 1x 4-5 uur, 3x 5-6 uur, 2x 6-7 uur, bij aankomst een korte kennismakingsrit van 1 uur (totaal ong. 150 km)

Exclusief

  • Heen- en terugreis naar Durban, verzameltransfer € 123,- p.p. ( bij minimaal 2 personen), aankomen voor 10.00 uur, vertrek vanaf 16.00 uur