Te paard op pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

De bedevaartroute die te paard wordt afgelegd begint in Roncevalles en eindigt bij Santiago de Compostella, vernoemd naar Saint Iago (Sint Jacob). Wie maar een van de vier weken wil meerijden, kan daarvoor kiezen.

Spanje
Vanaf € 2200
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Over verschillende routes kan je ook te paard naar de bedevaartplaats Santiago de Compostella rijden, ver in het noordwesten van Spanje. De Franse Route die door de Pyreneëen loopt, is de belangrijkste bedevaartstocht en is ook bekend onder de naam St Jacobsroute. Het is mogelijk deze op goedverzorgde, rasechte Spaanse paarden, PRE (Pura Raza Espanola) af te leggen. De paarden worden met diepe, Spaanse zadels met traditionele, grote stijgbeugels en voorzien van een schapenvachtje gereden. De paarden worden op een Western-achtige manier gereden; met een losse teugel gereden en reageren gemakkelijk op gewichtsverplaatsing en subtiele hulpen.

De Camino de Santiago, het Jacobspad, te paard
De Franse Route is een historische, traditionele Camino de Santiago die ook een grote internationale reputatie heeft; dit is het St. Jacobspad. De St. Jacobsweg volgt de lijn door het ruige noorden van het Iberische schiereiland en werd in 1135 (!) met zorgvuldige precisie vastgelegd in de Codex Calixtinu.

Deze gids werd aangeboden aan de Franse priester Aymeric Picaud en maakt de politiek-religeuze wensen duidelijk: het boek werd gemaakt voor de promotie van het heiligdom van Compostella en maakt het heiligdom - het graf van Jacobus - beter bereikbaar. Het boek verscheen toen de pelgrimstochten hun hoogtepunt bereikten en schoot zijn doel niet voorbij: Santiago werd de belangrijkste eindbestemming voor de christelijke pelgrim.

De route in vogelvlucht:
De Franse Route komt Spanje binnen als je de Pyreneeën bent overgestoken bij Roncesvalles (Navarre). De weg gaat langs Pamplona en voert door Puente de la Reina. Vanaf Puente de la Reina leidt het St Jacobspad richting Santiago langs plaatsen zoals Estella, Logroño, Burgos, Carrion de los Condes. Ook rijd je langs en door bijvoorbeeld Sahun, Leon, Astorga, Ponferrada en Villafranca del Bierzo.

Bergtop
Vanaf El Bierzo rijd je Galicië in. Het pad gaat omhoog tot de bergtop O Cebreiro dat op 1300 meter hoogte ligt, in de provincie Lugo. Dan liggen er nog 152 kilometers tot Santiago te wachten.

Op de bergtop O Cebreiro vind je het traditionele bergdorp, aangepast aan de zware klimatologische omstandigheden van het hooggebergte. Dit dorp karakteriseert het noordoosten van het Iberische schiereiland.

Vanaf dit punt gaat het verder door de bergen, door het dorp Padornelo waar je naar het Hospital da Condesa rijdt.

Hoogste punt
Nadat het punt O Poi op 1337 meter is bereikt – dit is het hoogste punt op de route in Galicië – gaat het richting Fonfria. Vanaf daar kan je volop genieten van het mooie, groene panorama dat zich uitstrekt tot Triacastela, waar je later aankomt.

Door eeuwenoude dorpen met een lange Sint Jacobtraditie zoals Balsa, San Xil, Montan, Pintin, Calvor en San Mamede do Camiño rijd je naar Sarria. Het kan ook zijn dat je de weg vervolgt vanaf Triacastela via Samos. Die etappe biedt mooie landschappen langs de rivier, San Cristovo en San Martiño en aan deze weg ligt ook een van de oudste kloosters van Spanje.

Het pad gaat door Sarria, met zevenduizend inwoners het dichtstbevolkte stadje langs de route in Galicië. Vanaf hier steekt de pelgrim de A Aspera-brug over, op weg naar Barbadelo. Door de bossen, weiden en akkerland arriveer je in Paradela.

Portomarin
Middenin in dit mooie landschap daalt de weg af naar de rivier Miño en komt uit in Portomarin. Het is noodzakelijk de brug die aan het begin van de jaren ’60 uit de vorige eeuw over te steken om langs Belesar-dam te komen. Hier liggen de ruïnes van het oude Portomarin.

Via het dorp Gonzar gaat de tocht verder in de richting van Castromaior, ventas de Naron Lameiros dat al tot Monterroso behoort.

Het pad baant zich dan een weg door het land van Palas de Rei. Dit gebied ontleent zijn naam aan het Koninklijke Paleis dat in de buurt is gebouwd. Bij Ulloa verlaat je Palas. Ulloa is beroemd om zijn heerlijke kazen en andere traditionele producten. Je komt aan bij het kasteel van Pambre, een van de zeldzame feodale kastelen van Galicië die hevige slagen in het verleden hebben overleefd.

Middeleeuwse brug
Terug op de route rijd je de provincie A Coruña in. De weg komt langs Leboeira en Furelos en gaat over een immense middeleeuwse brug over.

In Melide wordt de Franse Route meer stedelijk en leidt deze langs dorpen van de Primitieve Route . Melide wordt beschouwd las het geografische midden van Galicië. Na Melide vervolgt de route door Boente, Castañeda en in de buurt van Arzua volgt Ribadiso. In Arzua komen pelgrims uit alle richtingen ook uit op het Sint Jacobspad.

Vanaf Arzua voert het pad langs eucalyptusbomen, eiken en weiden. Je rijdt langs kleine dorpen als Calzada en Bea. Het laatste dorp voordat je in Santiago aankomt, is O Pino.

Santiago
In Santiago bereikt de bedevaartganger Lavacolla, bij Monte do Gozo, een kleine heuvel waar je voor het eerst zicht hebt op de kathedraal van Santiago en diens imposante torens.

Opgesplitst
De bedevaart wordt gereden van 1 april tot en met 29 april. Deze begint in Roncevalles en eindigend in Santiago. Wie een deel uit de route wil paardrijden, kan kiezen: De pelgrimstocht is opgesplitst in vier weekprogramma’s. Samen vormen die de gehele tocht.

Het is mogelijk aan het begin of onderweg in te stappen en een weekje, of meer weken, mee te rijden. Elk deel volgt de traditionele route door het prachtige platteland, oude dorpjes en je rijdt langs indrukwekkende, historische plaatsen.

Onderweg overnacht je in comfortabele hotels met tweepersoonskamers of een kamer voor twee (met twee aparte bedden) en een en-suite douche en toilet.

De maaltijden bestaan uit een heel scala aan lokale schotels. Deze zijn altijd versgemaakt. Vegetarische gerechten kunnen worden verzorgd als dit van tevoren is aangegeven, dus geef vegetarische wensen direct door bij de boeking.

De vier stadia:

  • In de eerste week reis je te paard van Roncevalles naar Santo Domingo de la Calzada. Het terrein is bergachtig en je rijdt over de vruchtbare vlakten van Rioja.
  • In de tweede week laat je de bergen achter je en je rijdt de vlakte van Castilla in. Dit is een gebied met veel historie, je vindt er onder meer veel middeleeuwse dorpjes. Deze tocht eindigt in Burgo Ranero.
  • De derde week voert van Burgo Ranero en eindigt in Leon, over paden in het open land waar je uitgebreid kunt galopperen en je rijdt door de bergen, met uitdagende klimpartijen. Onderweg zie je ook veel historie zoals het Palacio Eposcopal.
  • De vierde en laatste week brengt je naar de eindbestemming Santiago de Compostella, je rijdt langs een van meest significante locaties van de Camino de Santiago waar alle pelgrimroutes naar Santiago samenkomen De tocht gaat door bossen en over smalle paden, landwegen en langs historische plekken zoals een Benedictijns klooster.

Ruiters
Je overnacht in uiteenlopende onderkomens. Van ruiters wordt een goed rijniveau verwacht en dat zij stevig in het zadel zitten. Er wordt gereden in stap, draf en galop. Deelnemers wegen niet meer dan 105 kg., van mensen met veel gewicht wordt verwacht dat zij nagaan wat hun niveau van paardrijden is.

De vier stadia van de Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

  • Week 1: In de eerste week reis je te paard van Roncevalles naar Santo Domingo de la Calzada. Het terrein is bergachtig en je rijdt over de vruchtbare vlakten van Rioja.
  • Week 2: In de tweede week laat je de bergen achter je en je rijdt de vlakte van Castilla in. Dit is een gebied met veel historie, je vindt er onder meer veel middeleeuwse dorpjes. Deze tocht eindigt in Burgo Ranero.
  • Week 3 De derde week voert van Burgo Ranero en eindigt in O’Cebreiro, over paden in het open land waar je uitgebreid kunt galopperen en je rijdt door de bergen, met uitdagende klimpartijen. Onderweg zie je ook veel historie zoals het Palacio Eposcopal.
  • Week 4: De vierde en laatste week brengt je naar de eindbestemming Santiago de Compostella, je rijdt langs een van meest significante locaties van de Camino de Santiago waar alle pelgrimroutes naar Santiago samenkomen De tocht gaat door bossen en over smalle paden, landwegen en langs historische plekken zoals een Benedictijns klooster.

Gewicht

Max. 105 kg

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 6 ruiters en max. 9 ruiters (3 weken voor vertrek)

Ervaring

Uitsluitend geschikt voor ervaren buitenrijders, ervaring met galopperen in verlichte zit over open vlaktes.

Over Spanje

Spanje is rijk aan mooie natuur en verzekerd je van een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen en valleien, door de bossen of paardrijden over het strand. Spanje te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Zowel de gevorderde beginner als de vergevorderde ruiter vindt hier wel een ruitervakantie die past. Een goede basisconditie is wel belangrijk. Bij paardrijtochten in de bergen kan het wel eens zijn dat je ook naast het paard een stuk moet wandelen.

Inclusief

  • 8 dagen / 7 nachten, op indeling in een tweepersoonskamer met eigen badkamer.
  • Volpension vanaf diner eerste dag t/m het ontbijt laatste dag, inclusief tafelwijn en water
  • Bagagevervoer in de volgwagen
  • 6 dagen paardrijden, 4 a 8 uur per dag
  • Verzameltransfer van en naar luchthaven
  • Engelstalige begeleiding van een gids

Exclusief

  • Heen- en terugreis naar de luchthaven Bilbao, Madrid of Santiago de Compostela (afhankelijk van de stadia van de tocht)
  • Overige drankjes
  • Afwijkende transfers
  • Fooien
  • Overige persoonlijke uitgaven
  • Reis-/ annuleringsverzekering