Semi-trektocht Alto-Alentejo: Paardrijden op de grens van Portugal en Spanje


Paardrijden over paden in het Spaans-Portugese grensgebied Dehesa-Extremeña en de Alto Alentejo laat je de plattelandscultuur van deze bijzondere streek opsnuiven. Dit is een semi-trektocht van een week

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 1.170

Te paard door de streek van de Lusitano

Paardrijden over paden in het Spaans-Portugese grensgebied Dehesa-Extremeña en de Alto Alentejo laat je de plattelandscultuur van deze bijzondere streek opsnuiven. Op deze semi-trektocht van een week rijd je op goed getrainde, robuuste kruisingen die graag met je over de zandpaden galopperen en je rustig door de heuvels dragen. Je komt aan in Lissabon, krijgt een transfer naar Spanje vanwaar de tocht door het grensgebeid van Portugal  plaatsheeft.

Het grensgebied van Spanje en Portugal kent een fascinerende en ongerepte natuur. Weinig toeristen strijken hier neer. Dat maakt de omgeving het ideaal om vanuit het zadel te genieten van het paardrijden en de natuur.

Paarden

Op de finca van de Duitse gids staan ongeveer 20 paarden jaarrond in de kudde. De paarden zijn behalve goedgetraind vriendelijk van aard als ze goed worden behandeld. Ze zijn tredzeker, ook op de ruige stukken terrein waar de tochten soms doorheen gaan.

De paarden die de semi-trektocht maken zijn kruisingen van Arabieren, Quarter-horses en Engelse volbloeden. Ook zijn er kruisingen met Spaanse Arabieren en Spaanse Anglo-Arabieren die graag met je over de zandpaden galopperen en je rustig door de heuvels dragen.

Tuig

Er wordt met speciale Portugese zadels gereden die uitermate geschikt zijn voor de lange tochten. Ze bieden de ruiter in elk gevoel goede ondersteuning tijdens het rijden. Er wordt bitloos, met hackamores gereden en met het traditionele Vaquero-hoofdstel.

Rijstijl

De paarden worden in Portugese stijl gereden. Ter plaatse krijgen deelnemers uitleg over deze stijl waarbij de paarden met een hand en een los teugeltje worden gereden. Maar de paarden begrijpen de ruiters die hun handen in de ‘normale’ positie in twee handen houden, ook. Er wordt altijd in verlichte zit gegaloppeerd.

Route

De route voert door de grensstreek van Spanje en Portugal. Met gevarieerde landschappen zal elke dag weer anders zijn. Zo rijd je door groene, glooiende heuvels en bevind je je de andere dag in landschappen waar granietrotsen door reuzen lijken te zijn neergegooid. In het gebied van kurkeiken en olijfgaarden bezoeken we ook een stoeterij met uitsluitend  prachtige Lusitano’s. Een dag paardrijden door het betoverende natuurpark Serra de Sao Marmede hoort ook thuis in deze prachtige semi-trektocht.  

Accommodatie

Met de paarden maak je een trektocht door Spanje en Portugal. De paarden blijven elke keer staan op het einde van de dagetappe, de ruiters krijgen dagelijks een transfer naar hun accommodatie. Tijdens deze semi-trektocht te paard verblijf je de eerste vier nachten in een authentiek pension in een typisch dorp op het Spaanse platteland. De laatste drie overnachtingen hebben plaats in een hotel, een voormalig klooster, in Portugal. De paarden overnachten elke keer op uiteenlopende plaatsen op het einde van de dagetappes.

Voorbeeldprogramma paardrijtocht Alto-Alentejo

Dag 1: 
Aankomst en transfer vanaf het vliegveld naar de accommodatie: een authentiek pension in een Spaans dorp. Diner en bespreking van de komende week.

Dag 2: 
Na het ontbijt vertrekken we naar de finca, de boerderij waar de paarden al op ons wachten. Na een kort autoritje komen wij er aan en maken de paarden klaar voor de trektocht. Korte uitleg over de rijstijl volgt en dan stappen we weg. De eerste etappe gaat richting de Portugese grens. De omgeving van Dehesa Extremeña is heuvelachtig. We rijden naar een boerderij gelegen aan een prachtig stuwmeer. Onderweg galopperen we door een olijfveld en genieten we van onze meegebrachte lunch. Na zo’n vier uur paardrijden arriveren wij op de eindbestemming van deze eerste dag. Transfer naar onze accommodatie (per auto ongeveer drie kwartier).

Dag 3: 
Transfer naar de boerderij waar we de paarden hebben overnacht. We poetsen, zadelen, stijgen op en kijken uit naar een rit waarbij we de groene grens van Portugal oversteken. We rijden langs een groot meer en volgen deze lijn tot we aan de andere kant van het meer aankomen bij de auto die met een picknick op ons wacht. Na de middagpauze stijgen we weer op en rijden we door de weilanden met kurkeiken en steeneiken van het natuurpark Serra de Sao Marmede. Met wat geluk zien we gieren rondcirkelen. De paarden overnachten op een boerderij dichtbij Arronches. Wij keren terug naar onze accommodatie. 

Dag 4: 
Door weilanden met vee en paarden rijden wij door Alentejo. Onze lunch gebruiken wij vandaag in de buurt van Urra. ’s Middags sporen wij de paarden aan om naar de boerderij van een Lusitano-fokker te rijden. Hier zadelen wij af, de paarden blijven op deze locatie overnachten. Wij zijn in de gelegenheid de mooie volbloed Lusitano’s te bewonderen. Vanaf de stoeterij volgt de transfer terug naar onze casa, op ongeveer een half uur rijden van de boerderij.

Dag 5: 
Vandaag verlaten wij onze vertrouwde casa en maken wij de langste tocht te paard van deze week. We rijden langs enorme landerijen en onderweg zien we het landschap langzaam veranderen. Na zo’n 3,5 uur paardrijden is het lunchtijd. Wij zijn dan dichtbij Portalegre. In de middag staan zandpaden ons toe heerlijk te galopperen. Na zo’n zes uur in het zadel te hebben doorgebracht, komen we in de buurt van het dorp Crato. De paarden overnachten buiten het dorp. Wij worden naar Alter do Chao gebracht, op ongeveer een half uurtje autorijden van de paarden. Hier bevindt zich het hotel, een voormalig klooster, waar wij de laatste drie nachten van ons verblijf doorbrengen.  

Dag 6: 
Vandaag volgen wij het pad door Alto Alentejo. Het gebied wordt gekenmerkt door grote wijngaarden, eucalyptus en enorme granietrotsen die slordig over het land liggen verspreid. Tussen de middag komen we aan op een boerderij in de buurt van Aldeia da Mata. De paarden kunnen even in de kraal en wij lunchen in hun buurt. Wanneer we ’s middags terugrijden, stoppen we even bij de Koninklijke Alter Real stoeterij die meer dan 250 jaar bestaat. Hier worden Alter Real paarden gefokt, van oorsprong paarden voor het Portugese hof. De Alter Real is een ondersoort van de Lusitano. Onze paarden overnachten weer in de buurt van Crato waar we na zo’n drie uur paardrijden weer aankomen. 

Dag 7: 
Onze laatste etappe van deze prachtige week paardrijden neemt zo’n 4,5 uur in beslag. We rijden langs Aldeia da Mata en komen door een romantische vallei als we op weg gaan naar Cunheira. De route kent verschillende zandpaden die uitnodigen tot galopperen. Landschappen met veel eucalyptus wisselen af met weilanden. Na onze picknick zien we het landschap opnieuw veranderen. We rijden door voormalige rijstvelden. Door een vallei rijden we naar Torre das Vargens. Aan het einde van de vallei stijgen wij af en nemen afscheid van de lieve paarden. Zij gaan naar huis. Wij keren in 20 minuten terug naar ons hotel.  

Dag 8: 
Na het ontbijt is het tijd voor onze laatste transfer naar het vliegveld op zo’n twee uur rijden van het vliegveld. 

Vertrekdata Kamertype 7n *  
22/04/2023  - 29/04/2023
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Twin)
1 pers kamer (Single)
€  1.170
€  1.170
€  1.335
13/05/2023  - 20/05/2023
1 pers kamer (Single)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Twin)
€  1.335
€  1.170
€  1.170
17/06/2023  - 24/06/2023
1 pers kamer (Single)
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  1.335
€  1.170
€  1.170
02/09/2023  - 09/09/2023
1 pers kamer (Single)
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  1.335
€  1.170
€  1.170
30/09/2023  - 07/10/2023
1 pers kamer (Single)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Twin)
€  1.335
€  1.170
€  1.170

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

7n *


22/04/2023  -  29/04/2023

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.170

2 pers kamer (Twin)

1.170

1 pers kamer (Single)

1.335

13/05/2023  -  20/05/2023

1 pers kamer (Single)

1.335

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.170

2 pers kamer (Twin)

1.170

17/06/2023  -  24/06/2023

1 pers kamer (Single)

1.335

2 pers kamer (Twin)

1.170

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.170

02/09/2023  -  09/09/2023

1 pers kamer (Single)

1.335

2 pers kamer (Twin)

1.170

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.170

30/09/2023  -  07/10/2023

1 pers kamer (Single)

1.335

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.170

2 pers kamer (Twin)

1.170


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2023

02-09 t/m 09-09 - vol
30-09 t/m 07-10 - vol


Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 85 kg (toeslag boven de 85 kg € 120 voor tweede paard)
 • Aantal deelnemers:
  Min. 3 en Max. 6 ruiters (3 weken voor vertrek) In Covid-19 periode max. 4 ruiters.

Inclusief

 • 8 dagen, 7 nachten op indeling in tweepersoonskamer met meestal eigen badkamer, in pension of hotel
 • Op basis van volpension vanaf 1e dag het diner t/m laatste dag het ontbijt (bij picknick water , frisdrank, tafelwijn, koffie/thee; bij diner water, tafelwijn, koffie/thee).
 • 6 dagen paardrijden 4 - 6 uur per dag
 • Engels en Duits sprekende begeleiding
 • Dagelijks vervoer heen en terug naar de paarden

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer luchthaven Lissabon € 85 p.p. retour, ophalen rond 16.30 uur, vertrek na 12.00 uur (inchecken voor 11.00 uur)
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering