Carmine uit Molise, Italië:

paardijden-in-molise-italie.jpg

“Ik kijk uit naar de ruiters, oude vrienden én nieuwe gasten” 

Ten oosten van Rome, in de uitlopers van de bergketen Abruzzen, ligt Molise. De streek ligt op zo’n 1000 meter hoogte; een paar toppen van meer dan tweeduizend meter hoogte pieken er statig bovenuit.  Het is er groen, heuvelachtig en dunbevolkt (300.000 inwoners, nog minder dan in de stad Utrecht). “Een perfecte streek om in te rijden”, zegt eigenaar Carmine.

“Het is open ruimte, met veel bossen en groene velden. Niemand klaagt als we door de wei rijden. Er zijn nauwelijks hekken, alleen als er een paar koeien grazen. We doen veel in stap, we moeten soms wel 800 meter klimmen of dalen. Maar er zijn genoeg uitgestrekte velden waarin we lange galops kunnen maken. Het verveelt nooit!”

Carmine en teamgenoot Sandra hebben in maart en april, toen de lockdown compleet was en alleen nog een bezoek aan de supermarkt in het dorp was toegestaan, niet veel kunnen rijden. Maar hun kudde van 15 paarden – één haflinger en verder Amerikaanse rassen, zoals de quarterhorse, paint, appaloosa en kruisingen daarvan - heeft de ruimte en hield zichzelf in beweging. 

Ook was er meer dan genoeg te doen in en om de afgelegen boerderij, met de eerste buren op 5 kilometer afstand. Carmine en Sandra hebben lange dagen gemaakt, veel klussen gedaan in de boerderij en de stallen. Ook zijn de western zadels en de ‘bosals’, bij de western style horende bitloze hoofdstellen, tiptop in orde gemaakt: alles is klaar om weer groepen ruiters te kunnen ontvangen. “Druk als altijd. Maar, en dat is positief, rustiger, niet steeds meer in grote haast.”

Poetsbeurt voor de paarden
Sinds 4 mei zijn de maatregelen wat versoepeld, waardoor ze binnen de regio weer door de natuur in al zijn lentepracht kunnen rijden en de paarden kunnen belonen met uitgebreide poets- en massagebeurten. “Maar ik mis het sociale leven wel”, zegt Carmine. Normaal gesproken beginnen de trektochten in mei en is het vanaf dat moment een komen en gaan van ruiters. Bovendien runt hij het hele jaar door een bruisend café-restaurant dat veel klanten trekt. 

Herstart van de zomer
Carmine hoopt de komende maanden de draad weer te kunnen oppakken. Het vooruitzicht is dat hij het café-restaurant in juni kan heropenen. Dit gaat gepaard met veel coronamaatregelen en veranderingen, dus het is nog wel een hele zorg. De trektochten – er zijn vijf verschillende routes - kunnen naar verwachting van de zomer weer beginnen. Dat betekent weer de bergen in met een groepje ruiters en een pakpaard dat de halsters, reserve-onderdelen, extra hoefijzers en de picknick voor onderweg draagt. Bagage van de ruiters wordt per auto vervoerd. 
Maar ook hier zullen de coronamaatregelen wel tot veranderingen leiden, verwacht Carmine. De accommodaties waar onderweg wordt gedineerd en waar wordt overnacht - een berghut, een klein hotel en een agriturismo - moeten waarschijnlijk nog ‘coronaproof’ gemaakt worden.

Hij kijkt hoe dan ook uit naar het moment dat alles weer kan gaan draaien. “Veel ruiters hebben hun reisplannen uitgesteld tot het eind van de zomer, de herfst of volgend jaar. Ik kijk er echt naar uit om weer oude vrienden te ontmoeten en ruiters te ontvangen die voor het eerst bij ons komen en die we onze plek kunnen laten zien.”

Lees meer over de paardrijvakanties van Carmine in Italië op

Monte Capraro trektocht, Molise trektocht,, Parco Nazionale Majella Abruzzen

 

Andere blogberichten die je waarschijnlijk interessant zult vinden