Vrije zigeunerweek: met paard en huifkar door Ierse county Mayo


Leef een weekje zoals een vrije zigeuner en trek erop uit met paard en huifkar. Een speciaal getraind Iers paard brengt jou en de huifkar langs de mooiste plekken van Mayo. Je beleeft de tijd van je leven.

Beginnende ruiter

Gevorderde Beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 1.275

Leef een weekje zoals een vrije zigeuner en trek erop uit met paard en huifkar. Een speciaal getraind Iers paard brengt jou en de huifkar langs de mooiste plekken van Mayo. Je beleeft de tijd van je leven.

Met je Ierse paard en huifkar over Ierse platteland

Op deze vrije zigeunertocht ontdek je het mooie Ierse platteland met paard en huifkar. Je leeft in de laagste versnelling en overnacht in de huifkar op verschillende, voorgeselecteerde kampeerterreinen bij boerderijen. Je drinkt in Ierse pubs, geniet van Iers folkmuziek en ontmoet de echte Ierse bevolking.

Je Ierse paard trekt de huifkar met vier bedden en een complete keuken van plaats naar plaats over de rustige wegen van Mayo. Onderweg stop je bij de boerderijen waar je overnacht, maar je kunt onderweg ook bij landhuizen en bij pubs stoppen.

Dit is een vakantie waarop jij en je paard het tempo bepalen. Je kunt een hele rustige, intieme week beleven, maar je kunt je week ook vullen met allerlei activiteiten met je gezin. Er is genoeg te doen.

Zo kan je onderweg verschillende bezienswaardigheden bezoeken. Ook is het mogelijk mooie wandelingen te maken als je eenmaal op de bestemming van de dag bent aangekomen. Je kunt gaan vissen of gaan fietsen. Vishengels en advies kan je gratis lenen.

Paarden

Tijdens deze week zal je ongetwijfeld een speciale band opbouwen met je paard. Het paard is getest op zijn temperament, gezondheid, gedrag op de weg en vele andere aspecten voordat hij met jou meegaat.

Voor iedere vakantieganger wordt een geschikt paard gekozen. Sommige bezoekers zijn actiever, anderen zijn groter, sommigen zijn zelfverzekerder dan anderen. Op al deze zaken wordt gelet als er een paard voor je wordt gekozen.

Je hebt misschien weinig ervaring met paarden, maar deze paarden hebben heel veel ervaring met mensen.

Het paardenras kan verschillen, maar doorgaans gaat het om Irish Draught met veel invloeden van de Tinker Cob, Shire en Clydesdale.

Welzijn

Het paard is goed getraind en getest op zijn geschiktheid voor zijn werk. Het welzijn van het dier ligt tijdens deze tocht in handen van jou. Daarom krijg je eerst gedemonstreerd hoe je zijn hoefijzers moet inspecteren en de gebieden rond het tuig dat hij draagt. Mocht je paard onderweg een hoefijzer verliezen of breken of als het tuig sporen achterlaat op het paard, dan is het de bedoeling dat je de eigenaar direct inlicht. Ook krijg je te zien hoe je het paard laat drinken, voert, hem optuigt en het tuig er weer netjes afhaalt.

De merries en ruinen zijn gewend huifkarren te trekken. De gemiddelde stokmaar ligt rond de 151 cm. Je reist tussen de 5 en 12 kilometer per dag. Dat neemt tussen de twee en vier uur in beslag, ook afhankelijk van de snelheid waarmee het paard stapt.

Overnachtingen

Je overnacht in de huifkar waarin vier bedden staan en je kunt er koken in de complete keuken.

De eerste en de laatste nacht verblijf je in de huifkar op de basislokatie. Onderweg sta je op verschillende kampeerterreinen. Houd er rekening mee dat je bij elke boer waar je overnacht 30 euro afrekent voor de standplaats op zijn terrein. Een warme douche onderweg kost 1 euro en reken je eveneens af met de eigenaar.

Aangeraden wordt met tenminste actieve personen aan deze tocht te beginnen. Je hebt niet zoveel ervaring met paarden nodig. Het enige wat je nodig hebt, is de wil om te leren en de spirit te hebben om iets nieuws te ervaren en van iets compleet anders te genieten.

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1:

Dag van aankomst. De eigenaar ontvangt zijn gasten doorgaans om 18.45 uur bij de receptie. Je wordt bijgepraat over het landschap en de geschiedenis van dit gebied. Ook krijg je uitleg over de route die vanaf morgen gaat volgen en de plaatsen die je zult bezoeken met je paard en huifkar.

Dag 2:

Je maakt kennis met het paard waarmee je op pad gaat. De eigenaar geeft tekst en uitleg over de verzorging, het optuigen en het mennen. Daarna kan de paden op en de lanen in. De eigenaar vergezelt je net zolang tot je je op je gemak voelt met je paard en huifkar en zonder de eigenaar verder kunt.

Je volgt een mooie route over 9 kilometer door het Carramore veengebied. De groene heuvels die je omringen zijn ontstaan door verschuivend ijs in de IJstijd. Op sommige heuvels zal je elvenkasteeltjes ontdekken. Dit zijn de overblijfselen van boerennederzettingen van 2000 jaar geleden. Tot 60 jaar geleden waren deze gronden in gebruik als begraafplaatsen voor kinderen. Het brengt ongeluk als je je met de elvenforten bemoeit, omdat ze bekend staan als de huizen van de ‘slua-si’, de onderkomens van de elven. Op de route zie je aan je rechterhand de Croagh Patrick liggen, dit is de heiligste berg van Ierland.

Bij Ballintubber word je verwelkomd door de familie Dempsey op hun boerderij. Geniet deze middag van een toer door het klooster van Ballintubber. Een Ierse koning, Cathal van de Wijnrode Hand O ‘Connor liet dit klooster bouwen. Het gebouw staat er 750 jaar en is nog steeds in gebruik. Loop een deel van de Tochar Phadraig, de oude pelgrimsroute naar Croagh Patrick. Dit is de piramidevormige berg in het westen. Andere mogelijkheid is naar Castleburke te wandelen, een pittoreske ruïne die je 2 kilometer verderop vindt. Dichtbij je kampeerterrein ligt een pub waar elke middag tussen 13.00 en 15.00 uur maaltijden worden geserveerd. Op een kilometer loopafstand ligt een supermarkt waar de hele dag franse frietjes, eieren, worstjes, bonen en spek worden geserveerd.

Dag 3:

Je verlaat Ballintubber en gaat op weg naar Carrownacon (10 km). Onderweg volg je een wonderschone route langs het meer Burriscara. Als je goed om je heen kijkt, kun je de imposante ruïne van Adam Staunton ontdekken, een baron uit Normandië die Castlecarra liet bouwen in 1238. Je kunt gaan zwemmen in het meer. En misschien kan je later op deze dag terugkomen om het klooster van Burriscara uit 1295, ook gebouwd door baron Staunton, te bezoeken. Hij liet het klooster bouwen voor de Augustijnse broeders. Je kunt mooie wandelingen maken langs het meer. Voorlopig rijd je eerst door het mooie Moorehall naar Carrownacon. Hier overnacht je op het terrein van de pub van Kevin en Marie.

Je begeeft je op loopafstand van Moorehall House en het Forest Park. De bekende Ierse schrijver George Moore werd hier geboren. Zijn boek Albert Nobbs werd niet zo lang geleden verfilmd. De as van Moore is uitgestrooid op Castle Island, het eiland dat in het meer ligt. Je kunt een bezoekje brengen aan Kiltoome, de begraafplaats van de Moores, diep in het bos van Ballycally gelegen. In het meer in dit gebied vang je de beste forellen. En drink wat in de pub van Kevin en Marie die elke avond vanaf 21.00 uur is geopend. Een kleine winkel voor je basisbenodigdheden vind je aan de overkant van het kampeerterrein.

Dag 4:

Maak jezelf op voor een langere tocht vandaag. Je legt 12 kilometer af naar het huis van Sean en Ron Stagg. De familie runt een stoeterij waar Connemara ponies worden gefokt en getraind. In de nabije omgeving ligt het pittoreske dorp Hollymount. In het dorp vind je de lokale pub Corrigans. En dichtbij je kampeerterrein stroomt de rivier Robe die rijk is aan forel. Op een paar kilometer afstand ligt de Ballinrob Golf Club. Je kunt Ron naar lunchpakketten vragen.

Dag 5:

Vandaag reis je 10 kilometer over een mooie weg door het Derryfad veengebied naar de oude Gilligan boerderij in Carrowbrack, Ballyglas nabij de Old Ground Pub. Hier ben je helemaal op jezelf! Struin vrij rond op de boerderij, maar zorg ervoor dat je de hekken altijd goed sluit. Let er ook op dat de hekken onder lichte stroom staan. De organisator verzoekt nadrukkelijk niet op de balen ingekuild veevoer te klimmen.

’s Middags kan je een fietstochtje of een wandeling maken naar Mayo Abbey, dat op 3 kilometer van de boerderij ligt. Dit is het dorp waaraan het district zijn naam ontleent. Op deze plek stichtte St Colman van Lindisfarme in de 7e eeuw zijn monnikenklooster. De zonen van de Saksische koning Alfred de Grote studeerden hier. Dat verklaart de naam ‘Mayo of the Saxon’. Geniet ’s avonds van het turfvuurtje in de mooie Old Ground Pub. De Abbey Tavern in Mayo Abbey is ook een goede gelegenheid om naar toe te gaan.

Dag 6:

Vandaag maak je een begin met de terugreis naar het punt van aankomst. Je legt 5 kilometer af naar Carrownacon, een nachtje weg van de basis. De route van 5 kilometer voert over een rustige plattelandsweg. Als je met je paard en huifkar eenmaal langs de Old Ground Pub bent gereden, volg je de borden en slaat linksaf. Daarna rijd je rechtdoor, steek je een kruising over en volg je deze weg totdat je op een bekende kruising uitkomt. Je bent weer in Carrownacon. Je herkent de kerk en de pub van Kevin en Marie.

Dag 7:

Aan alle mooie dingen komt ook weer een eind. Je begint aan het laatste deel uit de huifkartocht over 9 kilometer die je terugbrengt naar de basis. De piramidevormige berg aan de westelijke horizon is Croagh Patrick, de Heilige Berg van Ierland. St. Patrick (van het welbekende herdenkingsfeest op zijn sterfdag, 17 maart) heeft veertig dagen gebeden aan het einde van zijn missie in Ierland. Als je de berg hebt gezien, duurt het niet lang meer voordat je weer op de basis bent voor je laatste overnachting.

Dag 8:

De ochtend heb je ruimschoots de tijd om in te pakken, te ontspannen en een laatste wandelingetje te maken door het levendige dorpje voordat je weer huiswaarts keert of doorgaat naar je volgende vakantiebestemming.

Vertrekdata (wo, za)
Prijs per huifkar
Kamertype 7n *  
14/06/2023  - 30/08/2023
Huifkar
€  1.275
Boek nu

Prijs per huifkar

Exclusief 5 x overnachting bij de kampeerboer € 40 p.n (inclusief electriciteit), ter plaatse te betalen

Kamertype

7n *


14/06/2023  -  30/08/2023

Huifkar

1.275


Prijs per huifkar

Exclusief 5 x overnachting bij de kampeerboer € 40 p.n (inclusief electriciteit), ter plaatse te betalen

Data 2023

Mogelijk te boeken in de periode van 14-06 t/m 30-08, op aanvraag. Dag van aankomst is woensdag en zaterdag

Praktische info

 • Aantal deelnemers:
  min. 1 en max. 4 personen per huifkar. Indien meer personen per boeking voor 1 huifkar is er een tweepers. tent beschikbaar

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten waarvan 2 nachten op de boerderij en 5 nachten op een kampeerboerderij.
 • Inchecken tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Uitchecken om 10.00 uur
 • Op basis van Logies.
 • Huifkar met paard, voer voor het paard, Water, Gas, beddengoed, keukengerei, Fiets (op aanvraag), tent voor 2 personen indien boeking van meer dan 4 personen per huifkar
 • Begeleiding van een instructeur op dag 1 (altijd telefonisch bereikbaar op de overige dagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van en naar de accommodatie, vanaf Treinstation Castlebar € 20 per taxi (met max. 4 personen) per rit, vanaf Luchthaven Shannon € 250 per taxi (met max. 4 personen) per rit, Vanaf luchthaven Dublin € 300 per taxi (met max. 4 personen) per rit, vanaf Luchthaven Knock € 90 per taxi (met max. 4 personen) per rit
 • *Maaltijden en Drankjes
 • Schoonmaakmiddel, handdoeken en theedoeken
 • 5 x overnachting bij de kampeerboer € 40 p.n (inclusief electriciteit), ter plaatse te betalen
 • Reis-/annuleringsverzekering