Sterritten op IJslandse paarden in de Karpaten

Een week paardrijden in het Harghita-gebergte dat deel uitmaakt van de Karpaten in Roemenië, garandeert een prachtige vakantie. Op IJslandse paarden verken je de ongerepte natuur in het hooggebergte.

Roemenië
Vanaf € 990
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Een week paardrijden in het Harghita-gebergte dat deel uitmaakt van de Karpaten in Roemenië, garandeert een prachtige vakantie. Op IJslandse paarden verken je de ongerepte natuur in het hooggebergte en geniet je van een excellente keuken. De paarden die meegaan op trektocht zijn geselecteerd op hun rustige en moedige temperament. Ze zijn tussen de 10 en 12 jaar en hebben stokmaten van 135 tot 140 cm. Deze stationaire week van paardrijden is geschikt voor ruiters vanaf halfgevorderd niveau die een stabiele zit hebben en zich fijn voelen in alle gangen. Ook vraagt de organisatie ervaring met rijden op gevarieerd terrein.

Paardrijden is onlosmakelijk verbonden met de Karpaten. Het heuvelachtige gebied Harghita in de Karpaten is dicht bebost, kent interessante hoogteverschillen en biedt onderdak aan uiteenlopend wild. Elk seizoen kent zijn eigen charme.

In het begin van het voorjaar, maart, begin april, ligt er vaak nog sneeuw. De eerste krokussen en sneeuwklokjes laten zich zien. Later in de lente, in mei, groeit de natuur in zo’n hoog tempo, dat je het gras bijna voor je eigen omhoog ziet schieten. Dit is de tijd waarin het bos tot leven komt en de vogels hun concerten geven. Eind mei en juni zullen de favoriete maanden van bloemenliefhebbers zijn, omdat de wilde bloemen dan volop bloeien. De mooie narcissenvelden aan het einde van mei zijn een van de aantrekkelijkheden van de regio.

Zomermaanden juli en augustus zijn natuurlijk de beste tijden voor mensen met schoolgaande kinderen. Wie tussen half september en half oktober kan reizen, kan de bronsttijd van de herten meemaken. Het bos staat vol met paddenstoelen en toont zich helemaal in adembenemende herfstkleuren. De maanden november en december kennen lagere temperaturen, maar het weer is doorgaans stabiel met weinig regen of sneeuw. De sneeuw begint meestal aan het einde van december te vallen.

De winter met zijn temperaturen onder het vriespunt duurt tot eind februari. In deze periode kan je de magie ervaren van paardrijden in besneeuwde bossen en velden onder helderblauwe luchten. Uiteraard is warme kleding dan essentieel om van de tochten te kunnen genieten.

In welk seizoen je ook boekt, op deze vakantie leer je op de eerste dag van paardrijden in de tölt te gaan, de unieke gang van het IJslandse paard. De dagtochten zijn zeer afwisselend. De routes beslaan dagelijks zo’n 25 tot 40 kilometer, een dag is er een tocht van 52 kilometer gepland. Je rijdt door dichte bossen, langs beekjes, door valleien en je komt op fantastische uitkijkpunten. De snelheid waarin wordt gereden, wordt bepaald door het terrein. Op sommige delen stijgen we af om de paarden over steil of ruig terrein te begeleiden.

Accommodatie
Het onderkomen is een modern en stijlvol jachthuis dat van alle gemakken is voorzien. Het ligt pal naast een 320 hectare groot wildpark, omgeven door beboste heuvels van het Harghita gebergte. Alle kamers zijn voorzien van eigen badkamer met handdoeken, haardroger, TV en DVD-speler. Er is een grote gemeenschappelijke dineerkamer en een woonkamer met bar en open haard.

Naast de keuken van Transsylvanië kan je hier proeven van de lokaal geproduceerde wildspecialiteiten. Wie vegetarisch of glütenvrij eet, kan dit van tevoren aangeven, zodat hier rekening mee wordt gehouden. De diners bestaan uit drie gangen. Alle dagen beginnen met een rijk ontbijt met warme en koude gerechten, salades en koffie of thee. De lunch bestaat uit een picknick in de natuur of een huisgemaakte maaltijd langs de route.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op de zondagmiddag. Wanneer alle deelnemers zijn gearriveerd, begint het welkomstdiner. Kennismaking met de gids en de manager van het jachthuis. Na het diner wordt de komende week doorgenomen.

Dag 2

Ontbijt en verzameltransfer naar de paarden waar de gids al op ons wacht. Omdat veiligheid voorop staat, krijgen we eerst een korte les waarin iedereen zijn paard leert kennen. Ook raken alle deelnemers vertrouwd met alle gangen van het IJslandse paard, inclusief de tölt. Na deze introductieles trekken we de bergen in voor een mooie rit van 22 kilometer.Tijdens onze dagtocht rijden we langs een traditionele, gerestaureerde zaagmolen. In het bos spotten we herten en kuddes moeflon, het kleinste wilde schaap ter wereld. We genieten van het uitzicht over een meer bij de dam en we rijden langs het voormalige jachthuis van de Roemeense dictator Ceaucescu. Onze lunch bestaat uit een picknick van lokale producten. Na vijf uur in het zadel te hebben doorgebracht, gaan we in ons jachthuis aan tafel. Optioneel: berenspot-toer. Je kunt naar een plek toe om beren te zien, dit kost 20 euro p.p, ter plekke te betalen. Deze toer is ook op donderdag te maken.

Dag 3

Vandaag rijden we aan de westelijke kant van het vulkanische Harghita-plateau. We rijden door bossen en weiden waar schaapskuddes en koeien ‘s zomers grazen. Hier zijn we volop in de gelegenheid om te galopperen en te tölten. We klimmen het plateau op en boven is het tijd voor onze picknick. Via een smal, dichtbebost pad stappen we de vallei in. Beneden rijden we langs een authentiek dorpje en rijden dan terug naar het jachthuis. Deze dag hebben we 37 kilometer paardgereden in zo’n 6 uur tijd.

Dag 4

De dagtocht met de langste afstand van de week is vandaag gepland. De route beslaat 52 kilometer waarbij we 7 uur in het zadel zitten. Onderweg zullen we lange stukken galopperen en in de tölt rijden. Via het dorpje waar we gistermiddag als laatste doorheen zijn gereden, rijden we over een steile bosweg naar Nyulad, de heuveltop waar uitgestrekte weidelanden en velden liggen. Bij de overblijfselen van een middeleeuws kasteel houden we na twee uur paardrijden even pauze. De gids zal vertellen over de oude legendes van deze plek. Daarna rijden we verder door een narcissenveld. Narcissen bloeien in deze streek aan het einde van de maand mei. Meer dan 50 hectare land kleurt frisgeel. De volgende stop maken we bij de houten uitkijktoren van het dorp Dealu. Dit dorp ligt op 1009 meter hoogte. Hier zetten wij ons aan de picknick. Als we weer fris zijn rijden we naar het volgende baken in het land: een 22 meter hoge toren op de heuveltop met de naam Gordon. Op de terugweg rijden we over uitgestrekte velden en dalen dan af de vallei in. Via het bos rijden we terug naar ons onderkomen.

Dag 5

Na de spannende dag van gisteren rijden we vandaag ten noorden van de stallen. Eerst waden we door een beek, dan komen we aan in een dicht dennenbos. Vanuit de bosrit maken we een klim en komen verderop aan in een vallei die wordt gekenmerkt door kleine stroompjes. Op dit deel van de route genieten we van de comfortabele töltgang van onze paarden. Na een korte pauze rijden we heuvelafwaarts. In de velden vinden we de Sicasau-stroom waar we de paarden laten drinken. Wij picknicken daarna op een nabijgelegen heuveltop. Na de lunch rijden we door het bos terug. Als we na vijf uur paardrijden weer bij onze accommodatie aankomen, hebben we een tocht van 24 kilometer gereden. Optioneel: beren spotten in de avonduren.

Dag 6

De tocht over 28 kilometer van vandaag wordt gekenmerkt door behoorlijke hoogteverschillen. Daardoor zal er niet snel worden gereden. Op het eerste deel van de route rijden we een eindje omhoog, door de Rakottyas vallei. We volgen de beek tot we het wandelpad bereiken dat over de Harghita bergkam voert. We rijden op 1600 meter hoogte. Gedurende onze tocht van 7 kilometer omhoog, is een aantal pauzes gepland. We komen aan in een bergresort waar wij ons tegoed doen aan een warme lunch op het terras. Via een bospad dalen we vervolgens af. Eerst rijden we door een dicht naaldbos, gevolgd door het loofbos van waaruit we naar de stallen rijden. Na zeven uur paardrijden nemen we afscheid van onze dappere IJslandse paarden. Transfer naar de accommodatie. Een overheerlijk afscheidsdiner staat ons te wachten. ’s Avonds blikken we rond het kampvuur gezamenlijk terug op een onvergetelijke week vol paardrij-avontuur.

Dag 7

Na het ontbijt is het helaas tijd om te vertrekken en is er een mogelijke verzameltransfer naar de luchthaven.

(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht

Max. 100 kg

Leeftijd

Min. 14 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 en max. 14 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Roemenië

Roemenië te paard verkennen in weggelegd voor de avontuurlijke ruiters. De meest uitgestrekte heuvelrug van de Karpaten van Transsylvanië in Roemenië laten ruiters de ongerepte en kostbare berglandschappen zien. De heuvelruggen en bergen worden bedekt door uitgestrekte, dichte naaldbossen, er stromen heldere beekjes en leistenen rotsformaties zorgen voor een dramatisch effect. De tochten te paard voeren ook door verbazingwekkend verborgen boerendorpjes, weidse velden en weelderige weiden die door de plaatselijke bevolking worden onderhouden.

Inclusief

 • 7 dagen / 6 nachten in eenvoudige twee of meerpersoonskamers, met gezamenlijk of prive sanitair
 • Volpension vanaf dag 1 diner t/m dag 7 het -ontbijt
 • 5 dagen paardrijden 4 a 7 uur per dag
 • Bagagevervoer in de volgwagen
 • Engels- en franstalige gids, is de groep groter dan 4 dan gaan er 2 gidsen mee.

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer luchthaven Boekarest € 150 p.p. retour (dag van aankomst om 16.30 uur (aankomen voor 16.00 uur), dag vertrek vlucht vanaf 13.00 uur mogelijk) Duur van de transfer is 4,5 a 5 uur
 • Of Verzameltransfer luchthaven Cluj Napoca € 130 p.p. retour Dag van aankomst 17.30 uur (aankomen voor 17.00 uur, dag van vertrek vlucht vanaf 12.00 uur mogelijk) Duur van de transfer is ong. 3,5 uur
 • Of verzameltransfer luchthaven Sibiu € 120 p.p. retour (Dag van aankomst 17.30 uur (aankomen voor 17.00 uur), dag van vertrek vlucht vanaf 12.00 uur mogelijk) Duur van de transfer is ong. 3,5 uur
 • Overige activiteiten
 • Dranken
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering