Wolven en beren in Transsylvanie en de Karpaten

Meer dan een derde van alle wolven, beren en lynxen ten westen van Rusland, huist in de Karpaten. In de dorpjes aan de voet van de bergen lijkt de tijd stil te staan.

Roemenië
Vanaf € 1275
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Meer dan een derde van alle wolven, beren en lynxen ten westen van Rusland, huist in de Karpaten. In de dorpjes aan de voet van de bergen lijkt de tijd stil te staan. De herders brengen hun schapen naar de zomerweiden zoals ze al eeuwen doen. ’s Avonds sjokken de koeien en waterbuffels van de weiden naar hun huis in het dorp. Het enige geluid is het gezoem van insecten en het gekwetter van de zwaluwen. Het wilde bloemen- en vogelbestand is rijk aan vele soorten.

De eigenaren van het ruitercentrum hebben tien jaar lang leiding gegeven aan het Grote Roofdieren Project in de Karpaten. Zij weten alles over beren, wolven en lynxen en willen u graag laten delen in hun kennis.

Hun paarden zijn Arabische volbloeden en halfbloeden van Hongaarse komaf, Shagya, Kisberi en Gidran. Rustige paarden voor de minder ervaren ruiters en pittige paarden voor de ervaren ruiter. Maar alle paarden hebben veel spirit en zijn gewend aan het werk op bergachtig terrein
Naast hun werk met de paarden zijn de eigenaars nog altijd erg betrokken bij natuurbehoud in de Karpaten. Ze legden een nieuw zoutwaterzwembad aan (verwarmd op zonne-energie) om te ontspannen na de rit.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst in Boekarest, verzameltransfer naar het ruitercentrum, ontvangst met welkomsdrankje. Kennismaken en voorbereiden van de week, diner en overnachting.

Dag 2-3

Kennismaken met de paarden en dan op pad over de weiden van de voetheuvels van de Karpaten. Gelegenheid voor flinke draf en galop. Misschien zien we al de eerste sporen van beren of wilde zwijnen. De diversiteit aan wilde bloemen is adembenemend. Op de bergweiden kunnen we galopperen. Picknicken doen we op mooie weiden met adembenemend uitzicht. Na de lunch keren we weer terug naar de stal, waar er tijd is om te ontspannen bij het zwembad. ‘s Avonds is er de mogelijkheid om een videopresentatie te bekijken over het natuurbehoudsproject waar de eigenaars bij betrokken zijn. Op één avond is er gelegenheid om een schuilhut in de bossen te bezoeken waar de kans om bruine beren te zien, groot is. Kosten: € 30 p.p.

Dag 4

Vandaag rusten de paarden en wij gaan per minibus de omgeving verkennen. Na een rit door ingeslapen dorpjes, arriveren we in Sighisoara, één van de culturele centra van de Saksische bevolking in Transylvanië. Daarna rijden we door naar Viscri met zijn beroemde versterkte kerk uit de tijden van de Turkse Invasie. Viscri is een nederzetting van de Duitse minderheid, die 900 jaar geleden werd gesticht. In 1990 verhuisden de meeste inwoners naar Duitsland. Diegenen die bleven, leven op traditionele wijze. De Britse prins Charles heeft het dorp al meerdere malen bezocht. Wij genieten er van een traditioneel Saksiche maaltijd met brood recht uit de oven, huisgemaakte wijn en zelf gestookte brandy. We bezoeken de kerk en wandelen door het dorpje. Tegen de avond keren we terug naar Sinca Noua.

Dag 5-6

Twee dagen rijden we rond in de eindeloze bossen van Transsylvanië. In de namiddag van de eerste dag komen we in een streek waar sinds de Middeleeuwen bijna niets veranderd is. De kleine bergboerderijen werken nog met ossen en paarden als trekkracht, stromend water en elektriciteit ontbreekt. In de buurt van zo’n boerderij, met een geweldig uitzicht, slaan we ons kamp op. Op een kampvuur maken we ons avondmaal klaar. Wie liever niet kampeert, kan worden opgepikt na het avondeten en de volgende morgen weer worden teruggebracht. Hiervoor moet je wel 20 minuten stappen, omdat de auto niet dichterbij kan komen. De volgende avond, na een dag vol rijplezier door de bossen, komen we weer op het centrum aan.

Dag 7

Op deze laatste dag maken we een tocht van 3 uur in een grote bocht rond het ruitercentrum. We komen terug aan het centrum voor een late lunch. Daarna transfer naar het kasteel van Bran, ook wel bekend als het Dracula-kasteel. Maar de geschiedenis blijkt zo veel spannender dan de legende!

Dag 8

Na het ontbijt afscheid nemen en verzameltransfer naar het vliegveld.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer (indien beschikbaar) enkel alleen op aanvraag te boeken. € 15 p.n

Niet-ruiter op basis van 8 dagen / 7 nachten € 685 p.p in volpension.
Gewicht

Max. 95 kg bij standplaatsweek

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 4, max. 5 ruiters per gids ( 3 weken voor vertrek)

Over Roemenië

Roemenië te paard verkennen in weggelegd voor de avontuurlijke ruiters. De meest uitgestrekte heuvelrug van de Karpaten van Transsylvanië in Roemenië laten ruiters de ongerepte en kostbare berglandschappen zien. De heuvelruggen en bergen worden bedekt door uitgestrekte, dichte naaldbossen, er stromen heldere beekjes en leistenen rotsformaties zorgen voor een dramatisch effect. De tochten te paard voeren ook door verbazingwekkend verborgen boerendorpjes, weidse velden en weelderige weiden die door de plaatselijke bevolking worden onderhouden.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten in 2pers- of 4pers.kamers (familie) kamer met eigen badkamer, tijdens tweedaagse trektocht in tent (bij slecht weer eventueel in het pension)
 • Op basis van volpension vanaf dag 1 diner t/m dag 8 ontbijt, inclusief niet-alcoholische drankjes, tafel-wijn en bier
 • 5 dagen rijden, 5 tot 7 uur per dag (inclusief picknickpauze)
 • Verzameltransfer (3 uur) vanaf luchthaven Boekarest Otopeni (aankomen voor 16.00 uur, vertrek na 14.00 uur)
 • Engelstalige begeleiding

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Fooien
 • Afwijkende transfers vanaf hotel Brasov (€ 30 enkele reis), luchthaven Sibiu op aanvraag voor groepen en families
 • Berenexcursie € 30
 • Vrijwillige bijdrage van € 40 aan natuurbeschermingsprogramma’s in de heuvels van Transsylvanië
 • Slaapzak (voor de tentovernachting, kan eventueel ter plaatse gehuurd worden)
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Overige drankjes
 • Reisverzekering