Ultieme winterbeleving paardrijden in Lapland

Iedereen rijdt op IJslanders. De kleine, stoere en sterke paarden zorgen voor een onvergetelijke ervaring. Hoewel ze klein van stuk zijn, kunnen ze ruiters tot 90 kilo dragen.

Zweden
Vanaf € 2011
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Ultieme winterbeleving: paardrijden in Lapland

Iedereen rijdt op IJslanders. De kleine, stoere en sterke paarden zorgen voor een
onvergetelijke ervaring. Hoewel ze klein van stuk zijn, kunnen ze ruiters tot 90 kilo dragen. De nodige paardrij-ervaring is vereist voor deze week. Een Sami-gids verzorgt de begeleiding, waardoor iedere deelnemer veel te weten komt over dit Noord-Scandinavische volk dat wij ook kennen als Lappen.

Overnachtingen hebben plaats in een huisje bij de boerderij. Er zijn tweepersoonskamers, een gedeelde keuken en woonkamer en er is een badkamer. Tegen een meerprijs kan een van de nachten in plaats van op de boerderij ook in het ijshotel worden gespendeerd.

Tijdens deze week breng je veel tijd door in de frisse buitenlucht. Grote kans dat je
rendieren en elanden ziet en wat zou het mooi zijn wanneer het noorderlicht zich even laat zien. Deze week zal een grote variatie bieden aan natuur en Sami-cultuur. Alle aspecten van het leven in het noorden komen aan bod: saunabezoek, sleeën met rendieren en wellicht sleeën met Poolhonden. Wanneer je terugreist ben je absoluut een prachtige ervaring rijker. Wie weet doet het je verlangen naar meer.
Het programma kan altijd aan het winterweer worden aangepast.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst en verzameltransfer naar de boerderij waar ’s middags de kennismaking met de IJslandse paarden volgt. Na de introductie van de paarden volgt ’s avonds het driegangen-diner dat gezamenlijk wordt gegeten op de boerderij. Als je uit het raam kijkt zie je misschien al de eerste elanden.

Dag 2

Vandaag pakken wij de sneeuwmobiel. Je leert vanmorgen hoe je met een sneeuwmobiel moet rijden. Geen paniek, iedereen leert vandaag dit voertuig te berijden. Er kunnen twee personen op een sneeuwmobiel. De IJslanders wachten op ons en als we terugkomen, maken we avondrit met ze. Ervaar hoe mooi het is om in de donkere winterse avond op een IJslander in dit gebied te rijden. De avond brengen we door in een Sami-hut, wat de Lappen een goathi noemen. Hier eten we rond het vuur.

Dag 3

Sleeën met de rendieren! Twee personen delen een slee en daar ga je dan. Deze authentieke sleetocht – de oude manier van de Sami om zich te verplaatsen – is inclusief lunch. De middag is gereserveerd voor een bezoekje aan het beroemde en altijd bijzondere ijshotel. We dineren in een restaurant en in de avond keren we terug naar de boerderij.

Dag 4

Deze vierde dag begint met een lesje paardrijden op een IJslander. Let goed op, alles wat je deze ochtend leert kan je nog goed in de praktijk inzetten. ’s Middags hebben de paarden rust en vertrekken wij naar de stad. We bezoeken het Sami-musuem. Tegen een meerprijs kan je in plaats van het bezoek aan Kiruna ook een sleetocht met honden maken.

Dag 5

Alles wat je gisteren in de les hebt geleerd, kan je vandaag toepassen tijdens de bosrit die we gaan maken. In het winterse bos zal je hoogstwaarschijnlijk elanden spotten. Na te hebben genoten van deze tocht, brengen we ’s middags een saunabezoek. Vanuit de sauna heb je een magnifiek zicht over de rivier en op de bergen in de verte.

Dag 6

’s Morgens is het na het zadelen, opstijgen en aansporen tijd voor een nieuwe tocht door het bos. Het is alweer de laatste buitenrit die je op je IJslander maakt. Neem de omgeving goed in je op om het nooit van je leven meer te vergeten. In de middag krijg je een paardrijles op je IJslander. Na het afzadelen kan je je stoere paardje bedanken voor de geweldige week die hij je heeft gegeven.

Dag 7

Afscheid van de boerderij en verzameltransfer naar het vliegveld. Het programma kan altijd aan het winterweer worden aangepast. Ook is het mogelijk een vierdaags winteravontuur te boeken, lees hier meer over dit arrangement!

Europrijs berekend op de originele Zweedse Kronen (SEK).

Niet-ruiter programma alleen mogelijk op de volgende data:
 • 15 - 21 december 2024
 • 12 - 18 januari 2025
 • 23 februari - 1 maart 2025
 • 9 - 15 maart 2025
 • 23 - 29 maart 2025

Bijboeken van overnachting ijshotel of sledetocht met honden is mogelijk. Gelieve dit in het opmerkingenveld van het boekingsformulier aan te geven, prijzen voor 2024 / 2025 zijn:
 • Overnachting in ijshotel: SEK 3900 p.p in tweepersoonskamer of SEK 6900 in eenpersoonskamer.
 • Sledetocht met honden incl. lunch: SEK 2900 p.p 2 personen per slede of SEK 1100 p.p rijtocht
Gewicht

Max. 90 kg.

Leeftijd

Minimum 12 jaar onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 3 ruiters en max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek)

Alcoholische drankjes niet aanwezig op de locatie. Indien gewenst is het mogelijk dit zelf aan te schaffen op de luchthaven Kiruna en mee te nemen naar de paardrijlocatie.

Over Zweden

Zweden is een land met ruige natuur, die je tijdens een trektocht op IJslandse paarden of in een standplaatsvakantie kunt ontdekken. Het bezorgd je gegarandeerd een avontuurlijke vakantie te paard. Ook niet-ruiters hebben hier vele mogelijkheden zoals ijsvissen, sleeën met rendieren of poolhonden, overnachten in een ijshotel, het noorderlicht gaan bekijken.

Inclusief

 • 7 dagen / 6 nachten in boerderijen met twee persoonskamer
 • Op basis van volpension vanaf diner dag 1 t/m ontbijt dag 7
 • Paardrijden volgens het programma
 • Engelstalige gids
 • Activiteiten volgens het programma
 • Verzameltransfer luchthaven Kiruna, uiterlijk om 15.00 uur

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vlucht naar Kiruna)
 • Sledetocht met honden, mogelijk te boeken (zie praktisch)
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Drankjes
 • Reisverzekering
 • Overnachting in ijshotel, mogelijk te boeken (zie praktisch)