Paardrijden in prachtig Albanie

Een paardrijtrektocht door het innemende, ruige land op de Balkan. De ‘Route van het leger van Koning Skerdilajdi’ in het zuiden van Albanië biedt een authentieke trektocht en een week leven zoals de Albanezen doen.

Albanië
Vanaf € 1391
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Een paardrijtrektocht door Albanië laat je goed kennismaken met dit innemende, ruige land op de Balkan. Je voelt je veilig op de kleine, stapzekere bergpaarden. Zij komen uit de omgeving en zijn een oude kruising van de Tarpan en het Arabisch paard. Behalve sterk en stapzeker, zijn ze koel in het hoofd: zelfs in gespannen situaties weten ze rustig te blijven. Op deze paarden is het zorgeloos rijden en volop genieten van de omgeving. Je rijdt in Engelse zadels. De ‘Route van het leger van Koning Skerdilajdi’ in het zuiden van Albanië biedt een authentieke trektocht en een week leven zoals de Albanezen doen.

Zo lichtbepakt mogelijk rijd je tochten van 3 tot 9 uur in het land van A. den Doolaards ‘De herberg met de hoefijzer’, wat op menig boekenlijst van middelbare scholieren voorkwam, (of nog steeds prijkt). Albanië heeft een traditie met sterke bergpaarden, klein van stokmaat (133-153 cm) zoals een waar bergpaard betaamt, maar koel in het hoofd en zeer stapzeker. Deze paarden hebben in moeilijke tijden hele families verhuisd, hele dorpen zelfs. Tijdens deze trektocht maak je werkelijk kennis met het land. Je logeert bij families in huis, helpt hen met het bereiden van de maaltijd en drinkt hun zelfgemaakte raki of wijn. Onderweg hoor je veel over de geschiedenis en ervaar je de prachtige natuur waar veel herten leven, maar ook nog wilde beren voorkomen. Gelukkig kan je in rengalop, mocht een hongerige, wilde beer onverhoeds je pad kruisen.

Dag 1

Aankomst op Tirana Airport uiterlijk voor 14.30 uur. Verzameltransfer van ongeveer 250 kilometer (3 tot 4 uur rijden) in mini-bus naar het hotel in het centrum van Gjirokastra. Tijdens een wandeling kan je de historische stad verkennen. Tijdens het diner in een traditioneel restaurant wordt de trektocht besproken en is er gelegenheid vragen te stellen, verzoekjes in te dienen en advies in te winnen. Aanrader: koop in de middag een kaart van het gebied, zodat je ’s avonds bij de bespreking een idee van de route van de trektocht krijgt.

Dag 2

Paard gezadeld, beugels op maat en de trektocht kan beginnen. We stappen weg bij het meer van Gjirokastra gelegen op 220 meter hoogte. Je zult versteld staan van de ruigheid van dit terrein. We rijden over heuvelachtig gebied, door kleine riviertjes en in naaldbossen. De picknicklunch gebruiken we bij een authentiek klooster. Het landschap waar je na de lunch doorheen rijdt, wordt getypeerd door rotsen in de vormen van pilaren. ‘Goden van het Licht’, volgens het volksgeloof. Na een vijf tot zes uur paardrijden, eindigt deze eerste dag op je lieve paard in Fushbardha waar je bij een familie in het dorp eet en logeert.

Dag 3

Na een traditioneel ontbijt maak je je klaar voor een volgende mooie paardrijrit. Vandaag volgen we de legerroute van koning Skerdilajd van 2300 jaar geleden. Je rijdt door rotsachtig landschap, klimt, ziet ruïnes van oude beschavingen en je luncht bij een bron in een bos van platanen. In de middag rijd je door de ongerepte natuur en ontmoet je herders met hun kuddes geiten, schapen of koeien. Op moeilijk begaanbare paden zullen we 1 1/2 uur voor de paarden lopen. Goede bergschoenen voor deze dag worden aanbevolen. Laat in de middag kom je aan in Borsh na een tocht van acht tot negen uur (inclusief wandelen). We logeren bij een herdersfamilie.

Dag 4

Na het ontbijt een bezoekje aan het kasteel van Borsh. Dat bevindt zich op 500 meter hoogte en dateert uit de 4e/3e eeuw voor Christus. Rijk aan historie en goed voor mooie verhalen. De paardrijtocht van vandaag begint bij de kust van Borsh en we rijden langs zee. Als we later iets omhoog rijden, zie je olijfbomen en citrusvruchten zoals citroen, grapefruit en limoen. We rijden naar het vissersdorp Piqeras waar de rit van vandaag eindigt. Lunch op het strand van Piqeras en tijd om uit te rusten of te zwemmen. Bij de familie waar je verblijft, proef je de speciale kazen uit het gebied, vis en ander lekkers uit de zee, plus een heerlijke salade. Drie tot vier uur paardrijden.

Dag 5

Deze paardrijdag begint bij zee, voert vervolgens over terrassen van olijfbomen en leidt naar het strand van Bunec. Vanaf dit dorp rijden we naar het dorp Lukove en draven we terug naar zee door een uitdagend landschap. Lunch op het strand van Shpella en tijd om te zwemmen. Later gaan we verder door eerst een kleine "jungle" van bomen, struiken en rotsen binnen te gaan, die de overblijfselen van een oude weg ontmoeten die de zee verbindt met de dorpen aan de bovenkust. In de middag bezoekt u het dorp Shen Vasil, een heel oud middeleeuws centrum. Met als eindbestemming van vandaag Fushbardha. De rit voor deze dag duurt ongeveer 4 uur.

Dag 6

Vandaag hervatten we de tocht op de legerroute van koning Skerdilajd. Je bereikt de Skerfica-berg hals, genoemd naar de King Skerdilajd legerpas in de middaguren. Hier kun je genieten van het koude bergwater en nog een korte pauze. Je passeert een oude fosformijn, een ex-werkkamp voor de politieke gevangenen van het communistische regime. Verderop in het dorp Fushbardha, bestaan nog steeds de oude verlaten gebouwen van het ex-werkkamp. Deze dagrit duurt ongeveer 6 uur. Het diner wordt geserveerd in de tuin, zodat u kunt genieten van de zelfgemaakte gerechten, de frisse berglucht en de gastvrijheid van het lokale gezin.

Dag 7

Na een traditioneel ontbijt begint een 4-5 uur durende rit terug naar ons startpunt, Gjirokastra-stad. Het wordt een afwisselende rit door het landschap. We zullen eerst naar de Vallei van de Kardhiq rivier rijden en later de sporen van de eerste rijdag tegenkomen. De rit eindigt precies op de plaats waar hij begon - vlakbij het Viroi-meer. Dennenbossen, bergvalleien, waterbronnen, frisse lucht en bloemrijke landschappen vormen het panorama van deze dag. Aan het einde van de dag is er een heerlijk afscheidsdiner!

Dag 8

Na het ontbijt is het tijd voor de verzameltransfer naar Tirana Airport.

(*) Alle prijzen per persoon

Ook gegarandeerd vertrek mogelijk bij 2 ruiters tegen een toeslag van € 158 p.p ( wordt verrekend als er meer ruiters boeken)

Toeslag eenpersoonskamer: enkel op aanvraag, en indien mogelijk alleen nacht 1 en 7. € 25 p.n. ter plaatse te betalen.
Gewicht

Max. 80 kg

Leeftijd

Min. 14 jaar (en tot 18 jaar onder begeleiding van een volwassene)

Aantal deelnemers

Min. 3 / Max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Albanië

Albanië is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. Het is woest en met een gemiddelde hoogte van 700 meter behoort Albanië tot de hoger gelegen landen in Europa. De natuur is er ongerept. In de wouden komen onder meer wolven, wilde zwijnen en beren voor. De kust met zijn mondaine levendigheid staat in schril contrast met het binnenland. Zo heeft een paardrijvakantie in Albanië veel te bieden.

In het zuiden ligt een professioneel ruitercentrum dat trektochten te paard heeft samengesteld. Die leiden door het poëtische landschap en laten je het authentieke Albanië zien. Liefhebbers van zwerftochten in afgelegen gebieden kiezen de Zagoria trektocht. Deze route voert door het geïsoleerde berggebied.

De Koning Skerdilajad-trektocht te paard is een ‘gemengde’ tocht. Dit arrangement biedt de ontdekking van de levendige kust èn het rustieke berggebied. De geschiedenis van het land komt ook duidelijk naar voren. Dit is een avontuurlijke tocht, waarbij ruiters hun paard op delen van de route leiden.
En dan is er de spectaculaire trektocht richting de wilde rivier Vjosa, waarbij afwisselend in huizen en tenten wordt overnacht.

Zin in een winterse paardrijvakantie in Albanië? Een speciaal winterarrangement biedt de mogelijkheid drie dagen door het winterlandschap te rijden en drie dagen de Albanese cultuur te ontdekken. Je staat versteld van de archeologische terreinen en monumenten.

Tijdens de trektochten te paard wordt er bij families op het platteland overnacht. Zij ontvangen hun gasten met grote hartelijkheid en heerlijk eten.
Hoe zit het met de paarden? De kudde bestaat uit kleine bergpaarden gekruist met Arabieren. De paarden lopen in de kudde vrij rond op 34 hectare grond. Bij slecht weer kunnen ze naar stal. Opvallend is hun uithoudingsvermogen: Dat is ronduit ongelooflijk. Bijzonder is ook dat het ruitercentrum over een dierenarts beschikt en een hoefsmid in vaste dienst heeft.
De Engelssprekende gidsen weten veel over de historie en de cultuur. Zij delen dit graag met hun gasten.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten
 • Waarvan 2 overnachtingen in hotel, 5 overnachtingen in eenvoudige privéhuizen / pensions) meestal met gezamenlijk sanitair
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag ontbijt, In de pensions inclusief drankjes, in de hotels 1 drankje per maaltijd
 • 6 dagen paardrijden gemiddeld 5-6 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding ( bij meer dan 4 ruiters 2 gidsen)
 • Bagage in volgwagen
 • Gebruik kleine zadeltassen

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer vanaf luchthaven Tirana (TIA) € 90 p.p. retour (duur 3-4 uur). Op dag van aankomst verzameltransfer mogelijk om 12.00 uur (aankomen voor 11.30 uur) of 15.00 uur (aankomen voor 14.30 uur) , op dag van vertrek vlucht terug mogelijk vanaf 13.00 uur.
 • Verzameltransfer haven Saranda (vlucht op Corfu en door met de bus naar de ferry naar Saranda) € 50 p.p. (duur 1 uur). Op aankomstdag transfer mogelijk om 10.00 uur of 15.00 uur. Vertrekdag vroege transfer terug, voor de eerste ferry.
 • Lunches aankomstdag en vertrekdag
 • Overige drankjes
 • Entree excursies volgens programma (kloosters, kerken)
 • Reis- / Annuleringsverzekering
 • Fooien