‘Forgetmenot’ trektocht te paard in Canadese Rocky Mountains

Aan de voet van de heuvels van de Canadese Rocky Mountains kan je geweldige trektochten te paard maken. Een van die tochten is de zevendaagse ‘Forgetmenot-tocht’, waarvan je vijf dagen in het zadel zit.

Canada
Vanaf € 2454
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Aan de voet van de heuvels van de Canadese Rocky Mountains kan je geweldige trektochten te paard maken. Een van die tochten is de zevendaagse ‘Forgetmenot-tocht’, waarvan je vijf dagen in het zadel zit.

Er staan een kleine veertig paarden klaar om met je de bergen in te trekken. Onder hen voornamelijk Quarter horses en enkele Quarterhorse-kruisingen, veel Canadians en Arabieren. Ook Paints en -kruisingen, een Missouri Foxtrotter, een Trakehner en verschillende Welsh-kruisingen behoren tot de crew. Er wordt in Westernstijl gereden, maar de paarden reageren ook op de Engelse rijstijl. De paarden zijn ongecompliceerd, hardwerkend en zijn helemaal aangepast aan de omgeving. Zij bezorgen je een onvergetelijke week in het wild.

Paardrijden in ongerept wild Canada

Deze trektocht te paard gaat over 100 tot 120 kilometer door de heuvels en de bergen in Kananaskis, Canada. In vijf volle dagen te paard ontdek je de heuvelvoeten, rijd je door bossen en weiden totdat je het hoger gelegen berggebied bereikt. Je bent dan aangekomen in de eerste bergketens van de Rocky Mountains.

In deze vijf dagen zul je merken dat je affectie ontwikkelt voor zowel je paard als de Canadese wildernis. Maar je zult ook het gevoel hebben dat de tijd snel omgaat en dat er dan nog zoveel valt te ontdekken. Daarvoor kan je een andere keer dan terugkomen.

Deze trektocht loopt normaliter van zondag (aankomstdag) tot en met zaterdag (dag van vertrek). Je rijdt vier tot acht uur per dag paard. Afhankelijk van de interesse en de rijvaardigheid van de ruiters begin je bij de ranch of bij het begin van de route van de trektocht.

Doorgaans wordt het tentenkamp twee keer in de week verplaatst. Twee nachten breng je door op de ranch en vier nachten kampeer je in een grote tent voor de hele groep. Op aanvraag kan je ook in een eenpersoonstent slapen. Er wordt voor alle maaltijden – ontbijt, lunch en diner, gezorgd. Alcoholische dranken zijn niet inbegrepen bij de maaltijden en tijdens de trektocht.

Van ruiters wordt een halfgevorderd tot gevorderd rijniveau verwacht. De tocht wordt veelal in stap gereden, maar er wordt ook zeker gedraafd en gegaloppeerd. Sommige etappes vragen een goede balans van de ruiter en volledige controle over het paard.

De voorbeeldtrektocht is meer een schets van wat je kunt verwachten dan een vastgelegd programma. De weersomstandigheden in de bergen bijvoorbeeld kunnen eisen dat de tocht wordt aangepast.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Je wordt opgehaald van het vliegveld in Calgary, of in het hotel waar je verblijft. De exacte tijd waarop je wordt opgehaald wordt met je besproken, meestal gebeurt dat vanaf 16.00 uur. Na een uurtje ben je bij de ranch waar je de andere gasten en het personeel ontmoet bij een gezellige barbecue. Je krijgt de gelegenheid om vragen te stellen. Ook wordt het plan voor de komende dagen, inclusief weersverwachting, doorgenomen. Je rijvaardigheid wordt besproken, wat je leuk vindt aan een paard en juist niet om een goede match te krijgen en dan krijg je de kampeermaterialen. Nadat je bent ingecheckt in je kamer, heb je tijd om te pakken en je voor te bereiden op de trektocht en om te socializen met de andere ruiters.

Dag 2

Na het ontbijt ontmoet je jouw paard van de week. Je eerste kennismaking gebeurt tijdens het verzorgen en het zadelen, waarna een korte testrit in de arena volgt. Je pakt je lunch in en dan begint het Canadese avontuur. Je verlaat de ranch te paard of je begint met het laden van je paard in een trailer als je aan het begin van de route opstijgt. Deze eerste dag te paard doe je het rustig aan. Je geniet van het paardrijden in het bos en door de weiden van de Foothills.

De tocht voert naar de eerste kampeerplaats. Die bereik je na vier tot vijf uur paardrijden. Aangekomen bij de tenten, verzorg je je paard: borstelen en voeren. Dan is het tijd om uit te rusten bij een heerlijke kop koffie of thee. Je bent vlakbij een kleine rivier, dus als het warm is, vind je een duik in het water misschien een goed idee. De maaltijd wordt boven een kampvuur bereid en ’s nachts slaap je in een grote tent met genoeg plaats voor de groep.

Dag 3

Als het weer goed is, breken we het kamp op na het ontbijt en vertrekken dan voor de langste rit van deze trektocht. Dit wordt een adembenemende tocht door de heuvels en in de Forgetmenot-bergketen beleef je het beste deel van de zeven uur te paard naar het volgende kampement. Deze tocht kan niet worden ondernomen bij slecht weer.

Dag 4

Na de lange dag van gisteren, nemen we een kleine pauze. In de ochtend ben je in de gelegenheid de vallei te verkennen waar je de nacht in hebt doorgebracht. Daarna stijgen we op voor een kortere rit die naar schitterende uitkijkpunten brengt. Zo kom je bij een waterval die je eveneens kunt verkennen. Op warme dagen is het heerlijk wat meer tijd bij de rivier door te brengen, te zwemmen en wat te ontspannen. De paardrijtocht van deze dag duurt ongeveer vier uur. We verplaatsen het kampement vandaag niet.

Dag 5

Je hebt vandaag verschillende opties om uit te kiezen. Een is een langere tocht rond de bergen. Deze tocht is weliswaar lang, zo’n zeven uur paardrijden, maar van zo’n ongekende schoonheid dat je deze nooit meer zult vergeten. De tweede optie is een gemakkelijker en toch mooie rit, door de vallei waarin we hebben gekampeerd.

Dag 6

Na het ontbijt is het eerst tijd het kampement af te breken. Daarna laten wij de vallei waar we van zijn gaan houden achter ons. Opnieuw kan je kiezen uit verschillende opties, van een makkelijke tocht van drie uur paardrijden tot een route waarop je 5,5 uur paardrijdt en je over een bergkam voert met fenomenale panorama’s. In de middag komen we aan bij het beginpunt van de route waar we worden opgepikt door een trailer. Na een korte rit ben je weer terug op de ranch waar je kunt ontspannen en de ervaring kunt laten betijen voor we met zijn allen aan het laatste gezamenlijk diner zitten.

Dag 7

Na het ontbijt is het al tijd om afscheid te nemen. Transfer naar Calgary.

De voorbeeldtrektocht is meer een schets van wat je kunt verwachten dan een vastgelegd programma. De weersomstandigheden in de bergen bijvoorbeeld kunnen eisen dat de tocht wordt aangepast.

Europrijs berekend op originele Canadese dollar (CAD)
Aantal deelnemers

Max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Canada

Besneeuwde bergtoppen, kolkende witte rivieren, groen weides, velden vol wilde bloemen, gletsjers met ijskoude meren en bossen met majestueuze oerbomen; dit zijn dé ingrediënten die een paardrijtrektocht in West-Canada tot een onvergetelijk avontuur maken.

Wil je een standplaatsvakantie of trektocht doen? Het kan beide!

Als standplaatsvakantie hebben we een locatie in de vallei van de rivier de Saskatchewan. Dit is een westernranch waar je het ultieme gevoel van Cowboy zijn kunt ervaren. De ranch en het omringende landschap doen denken aan een ouderwetse western. Golvende prairies, eindeloze vlakten, canyons, rivierduinen en zandstranden langs het Diefenbaker meer.

Het cowboyleven betekent opstaan bij zonsopgang, de hele dag hard werken en ’s avonds relaxen bij het kampvuur onder de wijde sterrenhemel.Na een stevig ontbijt zadelen we de paarden. Elke dag moeten de koeien gecontroleerd en opgedreven worden. Het betekent een lange dag in het zadel. Natuurlijk nemen we wel de tijd om boven een open vuur de lunch klaar te maken. ’s Zomers overnachten we soms in de open lucht, het echte cowboyleven. Begin juni vindt het brandmerken van de jonge dieren plaats en in oktober moeten de kudden naar huis gedreven worden. Beginners kunnen op de ranch les krijgen in western rijden. Iedereen kan leren lassowerpen en omgaan met het vee.

Op de ranch verblijf je in een vierpersoons blokhut waar iedere cowboy zich thuis zal voelen. Elke blokhut beschikt over een eigen badkamer. De maaltijden worden bereid in de kookhut. Natuurlijk is er een echte saloon met poolbiljart en country-music. De ranch beschikt over een hot tub. In je vrije tijd kun je zwemmen en kanoën in het Diefenbakermeer of de wijdere omgeving verkennen. Fort Walsh, bijvoorbeeld, de eerste nederzetting van de North-West Mounted Police of de Great Sand Hills, zandduinen die mysterieus uit de vlakte oprijzen. De bewoonde wereld met overdekte winkelcentra, golfbaan, jachthaven en musea ligt op 45 autominuten van de ranch.

Een trektocht is mogelijk in Yukon of in British Columbia

De Yukon in Canada, vlak bij de grens met Alaska, is een plek van magie en natuurschoon: gletsjers, koude meren, alpenweides, heldere rivieren, bos en toendra. Het licht is er fantastisch. In deze pure natuur volg je paden die ook betreden worden door elanden en wolven.
Tijdens de trektocht in de Yukon geniet je niet alleen van het wilde landschap. Je leert ook meer over het gebruik van pakpaarden en steekt een handje toe bij het leven in het kamp: tent opzetten, hout sprokkelen, water halen en koken. 1 keer wordt er overnacht in een hotel, 2 keer in een blokhut en 9 nachten wordt er gekampeerd, ver weg van de bewoonde wereld. Voor wie graag luxe en comfort heeft, is deze tocht dus minder geschikt.

De paarden zijn betrouwbaar en geoefend op bergachtig ongelijk terrein. Er wordt gereden met westernzadels. Tijdens de tocht verzorgen de ruiters hun eigen paarden. Er wordt voornamelijk in stap gereden, aangezien de pakpaarden en het moeilijke terrein het tempo omlaag halen. Toch moet je goed fit zijn om de lange uren in het zadel comfortabel te kunnen doorbrengen.

British Columbia: Deze begeleide trektocht in West-Canada duurt 13 dagen/12 nachten, of 6 dagen/ 5 nachten, 4 dagen paardrijden. Maaltijden zijn voorzien in volpension. De groep bestaat uit zes tot acht personen en wordt geleid door de ervaren Engelstalige gids Alex. Hij is opgegroeid in de lodge en kent de streek en fauna en flora op zijn duimpje. Hij deelt zijn kennis graag en vindt het belangrijk dat elke deelnemer op zijn of haar gemak is.

De meerderheid van de paarden die meerijden met de trektocht zijn in de weides rondom de lodge geboren en/of opgegroeid. Ze kennen de omgeving goed: met gemak doorkruisen ze rivieren en lopen ze over smalle bergpaden en kronkelende bospaden. Door het grillige landschap ligt het rijtempo laag, wat deze trektocht ook geschikt maakt voor minder ervaren ruiters. Een goede conditie is wel vereist voor elke deelnemer. Ervaren rijders krijgen op de geschikte plaatsen meerdere kansen om stevig te galopperen. De paarden zijn het gewend om met zowel ervaren als onervaren ruiters te rijden.

Inclusief

  • 7 dagen / 6 nachten, waarvan 2 nachten op de ranch en 4 nachten in een tentenkamp.
  • Op basis van volpension vanaf diner dag van aankomst t/m ontbijt dag van vertrek. Incl. niet-alcoholische drankjes
  • 5 dagen paardrijden, 4 a 8 uur per dag
  • Engelstalige begeleiding
  • Verzameltransfer van en naar de Luchthaven Calgary (ophaaltijd transfer van vliegveld is 16:00, aankomst transfer terug op het vliegveld om 11:00)

Exclusief

  • Heen- en terugreis naar Calgary
  • Alcoholische drankjes
  • Overige persoonlijke uitgaven
  • 5% tax op het paardrijarrangement
  • Reis-/Annuleringverzekering