Bijzondere bestemming: Villa de Leyva in Colombia

Colombia is een bijzondere bestemming om naar toe te gaan. Een ontdekking van het land te paard met als einddoel het historische Villa de Leyva maakt je reis uniek. Op Anglo-Arabieren met Colombiaans Criollo-bloed en echte Anglo-Arabische/Colombiaans Criolllo-kruisingen rijd je door geweldig berggebied en in schitterende natuur. Ook maak je kennis met de typische Colombiaanse historie en cultuur. Dit is een onvergetelijke reis die je eens in je leven wilt hebben gemaakt.

Colombia
Vanaf € 2424
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Paardrijden langs route vol variatie in schitterend Colombia
Tijdens deze fascinerende achtdaagse ruiterreis en zeven overnachtingen rijd je in vijf dagen te paard vanuit de regio Cundinamarca naar het historische Villa de Leyva in de regio Boyaca.

De tocht naar de eindbestemming brengt je door spectaculaire berglandschappen en valleien in Cundinamanrca en Ubaté. Je maakt ook kennis met de regio Ráquira waar je door eeuwenoude eikenbossen galoppeert. Van daaruit verandert het landschap in een woestijnachtig gebied en je doorkruist de woestijn van La Candelaria. Tot de verbeelding sprekende plaatsen liggen langs de route. Zo kom je in een kleine koloniale stad, overnacht je een in een heel bijzonder klooster en in een historische Hacienda die recent is gerenoveerd.

Over Villa de Leyva moet je weten dat deze plaats een juweel van koloniale architectuur laat zien. De stad maakt deel uit van een netwerk van erfgoed steden van Colombia. Villa de Leyva is genomineerd om tot Unesco Wereld Erfgoed gebied te worden uitgeroepen.

De dag van aankomst en de dag van vertrek zijn geen paardrijdagen. Dag 7 is de dag waarop je het doel van je reis verkent: je maakt een prachtige toer in Villa de Leyva, een perfecte afsluiting na een onvergetelijke weg die je hiervoor te paard hebt afgelegd. Dit is een reis te paard vol variatie.

De paarden
Aan de trektocht nemen zorgvuldig geselecteerde paarden deel. Alle paarden hebben iets van Colombiaans Criollo-bloed. Verder vind je tussen de paarden Anglo-Arabieren die gewend zijn om endurances van tussen de 80 en 120 kilometer te rijden. Ook zijn er Anglo-Arabische Criollo-kruisingen. Zij zijn zeer geschikt voor intermediaire/geoefende halfgevorderde ruiters. Deze paarden zijn bij uitstek geschikt om lange afstanden verdeeld over dagen af te leggen.

Paarden van eigen fok dragen een merk van een hart op hun linker voorbeen, een traditie die al meer 150 jaar bestaat en wordt toegepast op vee en paarden op familie-hacienda’s.

Ruiters
Een organisator die al dertig jaar ervaring heeft met paardrijtrektochten door de unieke natuur van het Zuidamerikaanse land maakt het mogelijk deze fascinerende trektocht te paard te maken. De trektocht wordt gemaakt vanaf vier ruiters. Tegen een meerprijs worden er ook tochten gemaakt met twee tot drie ruiters. De maximale groepsgrootte is twaalf deelnemers. Ruiters zijn minimaal 12 en maximaal 70 jaar.
De tocht is geschikt voor geoefende halfgevorderde tot zeer ervaren ruiters. De gids spreekt behalve Spaans ook Engels, Duits, Frans en Portugees. Chauffeurs brengen je bagage naar de verschillende accommodaties.

Praktisch: Regenseizoen van april tot augustus en in oktober en november valt er regen. Daardoor is Colombia een prachtig groen land. Het weer laat zich omschrijven als lage tot matige temperaturen; je rijdt in de bergen.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst in Bogotá en transfer van het vliegveld naar het hotel. Check-in en overnachting. Op deze eerste dag is geen maaltijd inbegrepen.

Dag 2

Op een uurtje rijden van de hoofdstad wachten de paarden en de gidsen op ons. Wij gaan naar ze toe en beginnen aan deze magnifieke trektocht. Als iedereen te paard zit, rijden we door de schitterende vallei van de Sisga rivier tot het punt waar die overgaat in de rivier Bogotá. Op dit punt is het water nog kristalhelder en vol van leven. Daarna nemen we de bergroute op weg naar het meer van Suesca. Vanaf hier kunnen we uitkijken op het noordelijke deel van de Bogotá Savanne met op de achtergrond het legendarische Tominé Reservoir. Nadat we de berg Cajones zijn overgestoken die liefst 3200 meter boven zeeniveau ligt, dalen we af naar het prachtige Suesca-meer. Daar kunnen we het oude treinstation zien dat tot in het midden van de afgelopen eeuw in gebruik was. Vervolgens rijden we door naar Cucunubá. Dit is een mooi koloniaal stadje dat bekend is om haar handgemaakte kleding en stoffen van wol. De stad ligt in een hoek van de Ubaté Vallei. Hier brengen wij de nacht door in een gezellig onderkomen terwijl de paarden worden gevoerd en kunnen uitrusten.

Dag 3

Nadat we zijn ontwaakt in de prachtige wereld van Cucunubá en hebben ontbeten, stijgen we op voor de volgende etappe in onze reis te paard. De tocht van vandaag voert naar Guachetá. Onderweg bewonderen we de natuurlijke meren van Cucunubá en Fúquene. We rijden over paden die langs kolenmijnen voeren en langs mooie melkveehouderijen in de Ubaté Vallei gaan. In de middag komen we aan bij een schitterende private, 19e-eeuwse Hacienda vol historie. Deze is nog maar net gerenoveerd.

Dag 4

Vanuit de Hacienda rijden we na het ontbijt verder naar Ráquira en het klooster van La Candelaria voor de overnachting. De weg erheen gaat door eeuwenoude eikenbossen. Als we uiteindelijk de woestijn van La Candelaria in zicht hebben, vinden we onderweg vele keramiekwinkeltjes. De regio Ráquira is bekend om zijn keramiek. Wanneer je hier bent, begrijp je waarom. Tenslotte komen we aan bij het mooie klooster van La Candelaria. Het is het eerste klooster dat in Amerika is gebouwd door Augustijnse monniken.

De grondlegger van het klooster was pater Mateo Delgado. Het klooster werd gebouwd in 1604 op de oevers van de rivier Gacheneca. Hier begon de pater een gemeenschap door kluizenaar die in de beschutte grotten in de omgeving woonden bij elkaar te brengen. De huizen die bij het klooster horen worden vandaag gebruikt voor spirituele retraites en als toeristische onderkomens.

Dag 5

Als we wegrijden van het klooster rijden we door de mooie woestijn van La Candelaria naar de vallei van Villa de Leyva. We bereiken deze plaats via schitterende heuvels die rond deze plaats liggen.

De stad werd opgericht in 1572 door Don Andres Diaz Venero de Leyva. Hij was de eerste president van het Nieuwe Koninkrijk van Granada. Doel van de stad was de legers van de conquistadors in Moniquirá en Tunja van voedsel te voorzien.

’s Middags arriveren wij bij een boerderij in het buitengebied van deze stad en vervolgen onze weg naar Villa de Leyva. Daar aangekomen genieten wij van een heerlijke maaltijd in een van de vele restaurants die de stad rijk is.

Dag 6

We rijden naar het noorden van Villa de Leyva. Onderweg genieten we van het prachtige landschap en het weer in deze omgeving. We picknicken bij een van de vele beekjes die door deze regio stromen. Als we vandaag afstijgen belonen we ons paard uitgebreid; het is de laatste dag van paardrijden en het paard heeft zijn best gedaan je volop van alle moois onderweg te laten genieten. In de middag kunnen we een douche en iets te drinken nemen in het hotel. We gaan naar Villa de Leyva voor een heerlijk diner in een van de restaurants.

Dag 7

Deze dag besteden we aan een uitgebreid bezoek aan Villa de Leyva. Tijdens deze stadstrip bezoeken we het hoofdplein in het centrum van de Villa. Het is het grootste plein van Colombia en samen met de kerk op het plein de grootste attractie in de stad.

De stadstoer biedt ook een bezoekje aan de Casa del Cabildo, een historisch relikwie dat vlak naast het hoofdplein ligt. Daarnaast doe je Casa de Nariño aan; het huis waar Antonio Nariño overleed in 1823. Het huis is vandaag de dag een museum waar je interessante zaken kunt ontdekken uit de koloniale tijd en de onafhankelijkheidsstrijd. Uiteindelijk brengen we een bezoek aan de allereerste kerk va de stad, de Claustro de San Augustin. De kerk is ook het hoofdkwartier van het Humboldt Institute.

Na deze interessante stadstoer keren wij terug naar Bogotá waar wij ons comfortabele hotel opzoeken. (Diner niet inbegrepen).

Dag 8

Dit is de laatste dag van je avontuurlijke vakantie. Op het programma staat de transfer van het hotel naar het vliegveld.

Europrijs berekend op originele Amerikaanse Dollar USD.

Kleine groep toeslag van toepassing bij 2-3 deelnemers.
Gewicht

Max. 100 kg

Leeftijd

Min. 12 jaar indien voldoende ervaring en onder begeleiding van een volwassene tot 18 jaar. Max. 70 jaar

Aantal deelnemers

Min. 4 en max. 12 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Colombia

Colombia is het ideale land voor ruiters die op zoek zijn naar een ongeëvenaarde Latijns-Amerikaanse ervaring. Hoewel het land veelal gekend is voor haar koffie en haar smaragden, biedt Columbia nog een andere nationale schat: het paardenras El Paso Fino Colombiano. Een unieke ervaring die helemaal anders is dan iedere andere paardenrit.

We reizen met onze Creoolse paarden van de ene haciënda naar de andere. Onvergetelijke vergezichten zijn gegarandeerd aanwezig! We verblijven in haciënda’s die niet gebouwd zijn voor het toerisme, maar die ter beschikking worden gesteld door privé-eigenaren met een hart voor paarden. Onze bagage wordt separaat vervoerd, zodat we onze paarden niet zwaar hoeven te beladen. We worden dagelijks voorzien van smakelijke maaltijden (ontbijt, lunch en diner). Avontuur, comfort en unieke hippische ervaringen; wat kunnen we nog meer wensen?

Of we rijden naar het Colombiaans Barichara-plateau
Deze trektocht naar het Barichara-plateau voert langs oude plantages voor koffie en tabak, langs indrukwekkende rivieren en door koloniale dorpen. Colombia kent een lange koloniale geschiedenis. Deze route laat je een deel van deze Spaanse geschiedenis zien. Maar ook leer je via deze tocht de moderne Colombiaanse historie kennen. Behalve het natuurschoon, koloniale landhuizen en dorpen, doe je ook de bakermat van de Colombiaanse onafhankelijkheid aan.

De eerste en de laatste nacht zijn de overnachtingen in de hoofdstad Bogota. De stad ligt op vijf uur rijden van het vertrekpunt van de trektocht. In Bogota dineren deelnemers op eigen kosten. Tijdens de trektocht worden alle inbegrepen maaltijden gezamenlijk gebruikt. De overnachtingen hebben plaats in mooie hotelletjes in typische bergdorpjes en in historische landhuizen bij oude plantages.

De paarden waarop je deze tocht door de natuur en de geschiedenis van Colombia maakt, zijn zeer geschikt voor lange trektochten. Ze hebben een uitstekend uithoudingsvermogen. Gevorderde ruiters rijden op de Anglo-Arabieren en in
Engelse zadels. Halfgevorderde ruiters rijden op de kruisingen. Deze worden gezadeld met speciale endurancezadels die veel steun bieden (hoge zadelboom en steun aan de achterkant).

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten in hotels of landhuis in gedeelde tweepersoonskamers
 • Op basis van volpension vanaf dag 2 ontbijt t/m laatste dag ontbijt. Koffie, thee, sapjes, water. Excl. diner dag 1 en dag 7.
 • 5 dagen paardrijden volgens het programma, 4 a 9 uur per dag.
 • Verzameltransfer van en naar de luchthaven van Bogota
 • Transfer van de bagage tijden de trekdagen
 • Engels- en Spaanstalige gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar de luchthaven van Bogota
 • Het diner op dag 1 en dag 7
 • Alcoholische drankjes
 • Reisverzekering
 • Overige persoonlijke uitgaven