De Great trek, werkelijk avontuurlijke trektocht

De èchte avonturier onder de paardenliefhebbers kiest voor een ware paardrijtrektocht van ruim twee weken. Een trektocht in de Kirgizië is paardrijden in ongerepte natuur die nog niet is ontdekt door het massatoerisme...

Kirgizië
Vanaf € 2230
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

De èchte avonturier onder de paardenliefhebbers kiest voor de 18-daagse reis Kirgizië. In deze tijd breng je 12,5 dagen op de rug van je paard door en maak je de ‘Great Trek’. Een ware paardrijtrektocht van ruim twee weken. In draf door Kirgizië ben je geen reiziger meer, maar transformeer je tot een heuse nomade. Een trektocht in de Kirgizische Republiek is paardrijden in ongerepte natuur die nog niet is ontdekt door het massatoerisme. Een familiebedrijf met 41 paarden in haar bezit organiseert deze ‘Great Trek’. Het zijn echte bergpaarden: dapper en zeker van karakter. Tijdens deze grote trektocht vorm je een hechte eenheid met je paard. Veel van de Kirgizische paarden kunnen in telgang lopen, een comfortabele gang waardoor je heel gemakkelijk lang in het zadel zit zonder moe te worden. In een groep van maximaal tien personen trek je door het land van steppen, nomadenkampen, kuddes schapen en paarden. Het land ook waar de Zijderoute doorheen loopt. Overnachten doe je authentiek: in yurtas (joerts). Ervaren gidsen begeleiden ons tijdens deze trektocht. Voor wie meent dat zijn Kirgizisch niet toereikend is, geen zorgen: de begeleiders spreken Engels en Frans. Zij kunnen ook voor je tolken als je ontmoetingen hebt met de bewoners van het land. Zoals alle nomaden zijn zij heel gastvrij, iets wat je de rest van je leven zal bijblijven. Het mooiste aan deze trektocht is misschien wel de onnoemelijke ruimte die je hebt om met je paard doorheen te rijden: honderden kilometers zonder enige belemmering en dat in gevarieerde landschappen.

Het weer: Bishkek ligt op 800 meter hoogte, het klimaat is continentaal droog en zeer warm in de zomer (tussen de 30 en 40 graden) in de bergen is het veel koeler met ongeveer 20 a 25 graden overdag en in de nacht rond het vriespunt. Veel toppen liggen tussen 3500 en 7000 m en de meeste passen zijn permanent bedekt met sneeuw.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst in de vroege ochtend op de luchthaven van Bishkek. Per busje ga je naar het basiskamp in een nabijgelegen dorp op een hoogte van 1100 meter. In de morgen kan je een beetje rust nemen. ‘s Middags transfer naar de vallei Toura Gaïng voor het eerste contact met de paarden. Je kunt een paard uitkiezen voor de trektocht. ‘Reserve’-paarden lopen mee, dus je kunt later wisselen, mocht je dat willen. Overnachting in tent.

Deze reisbeschrijving is een grove schets. Afhankelijk van het weer kan de trip wat worden aangepast, uiteraard zonder kwaliteitsverlies. Een behoorlijk aantal overnachtingen zijn gepland in yurtas en tenten, maar ook dit kan soms worden aangepast, omdat nomaden nou eenmaal een mobiel volkje vormen. Daarnaast is het mogelijk je eigen tent op te zetten als je liever niet in een yurta slaapt waar je de ruimte met anderen deelt. Toevoeging van de organisatie: Tijdens de tocht is er een moment dat een groepje jonge mannen hun favoriete spel laten zien: Ulak Tartish. Dit wordt gespeeld op het paard en een dode geit speelt er een grote rol in.

Dag 2

Laten we naar de buitengewone kloof van Konorchok gaan, gebeeldhouwd door erosie in de kruimelige rode rots. Hier is het microklimaat erg droog, slechts enkele sneeuwval valt om de tien jaar! Uit de kloof rijden we naar de Keuk Bel-vallei, over een pas van 2500 m. Overnachting in tent

Dag 3

Als je zuidwaarts rijdt aan de bergkant, kun je het Issyk Kul-meer zien, meer dan 100 km verderop. We gaan door Kerkebess pas (3600m) en zijn mooie kleine meren. Daarna wordt het weer warmer en komen we aan bij de oversteek van twee valleien.

Dag 4

Van de Kochkor vallei naar het dorp Agoutchouk. Je zal blij worden van de velden vol met bloemen. Die nodigen uit tot een galop. Tegen theetijd arriveren we bij onze gastheer. We overnachten in zijn pension waar een sauna is.

Dag 5

Via een semi-woestijnachtig landschap rijden we naar de zoutmijnen van Chong Touz. Na een bezoek in de diepe en verbazingwekkende mijnen rijden we naar een meertje en vestigen we ons in de buurt. Overnachting in tent.

Dag 6

We beginnen direct met de beklimming zodra we het kamp verlaten en stijgen naar een hoogte van 3800m hier hebben we een magnifiek uitzicht het uitzicht. Na een behoorlijk snelle afdaling komen we bij ons kamp in de Tchioulek-vallei.

Dag 7

Vandaag is het een rit door de steppe en rijden we door de Tchioulek-pas (3200 m). We hebben ons kamp in de Klemche-vallei.

Dag 8

We gaan door twee prachtige groene valleien met sterke stroompjes en vervolgens door de Tiuz Ashuu pas (3200 m). We volgen dan de noordkant van het meer. Na een paar galoppassen ontmoeten we de warme gastvrijheid van ons joertenkamp. Het meer Son Kul, 3016 m hoog, wordt beschouwd als de parel van Kirgizië. De brede, schitterende, staalkleurige uitgestrektheid van het meer lijkt majestueus, rustig en transparant, en ziet eruit als een enorme kom zuivere berglucht omringd door heuvels. Water en lucht lijken elkaar hier te ontmoeten. 'S Nachts stel je je voor dat je de sterren kunt aanraken. Overnachting dus in een yurt.

Dag 9

Na een korte maar mooie rit naar de yurtas van Abdel Kader kijken we naar de nationale paardenspelen: de Ulak Tartish (of Buzkashi) die ze te paard spelen met een dode geit. De rest van de dag gaat snel voorbij als we de shepards zien die de koeien en de merries melken, waarbij ze "kumiss" (gefermenteerde merriemelk) maken, paarden, schapen, geiten (soms yaks) verzamelen, traditionele gerechten bereiden, voornamelijk met vlees en melkachtig producten. We overnachten in een yurt.

Dag 10

Iedereen kan er weer tegenaan en we maken een rit van zo’n 25 kilometer naar Kiz-Art. We passeren wilde valleien, de rivier Djumgal en overnachten in een pension met ook een sauna in Kiz-Art.

Dag 11

Vlak na lunch stijgen we weer op. Op het programma: galopperen over de velden en aankomst in Koum Bel, een grote vallei waar we in tenten overnachten.

Dag 12

Na een klimtocht rijden we over de Koum Bel pas. Die leidt naar de lieflijke Ceok vallei vol met yurtas en paardenkuddes. Sommige van onze paarden werden precies hier geboren. We overnachten in een pension

Dag 13

We rijden onder aan de bergketen Sandik, steken de Buchuk pas over en genieten van het prachtige panorama op de Ala Too bergketen met zijn toppen die tot wel 4500 meter reiken. Langs de rivier de Karakol wacht ons tentenkamp op ons voor de nacht.

Dag 14

Oversteek van de rivier en rit naar de Ai Teke jailoo. Onderweg groeten onze paarden de honderden kuddes paarden, schapen en yaks (een soort rund) die we zullen ontmoeten. We overnachten in tent / yurt.

Dag 15

In de morgen rijden we door de Shamsi pas die ons terugbrengt naar de Chuy vallei. We zetten ons kamp op langs de rivier. Vandaag is stijgen en dalen belangrijk, het gaat om 600 meter klimmen in twee uur en 1800 meter afdalen in 4 uur tijd. We overnachten in tenten.

Dag 16

Korte etappe vandaag, 's middags zijn we terug bij de ingang van de Shamsi-vallei, na de lunch gaan we naar ons pension in het dorp Rot Front.

Dag 17

Verzameltransfer naar Bishkek en bezoek aan de hoofdstad, musea, bazaars, souvenirs en handwerk ...

Dag 18

Terugvlucht

Deze reisbeschrijving is een grove schets. Afhankelijk van het weer kan de trip wat worden aangepast, uiteraard zonder kwaliteitsverlies. Een behoorlijk aantal overnachtingen zijn gepland in yurtas en tenten, maar ook dit kan soms worden aangepast, omdat nomaden nou eenmaal een mobiel volkje vormen. Daarnaast is het mogelijk je eigen tent op te zetten als je liever niet in een yurta slaapt waar je de ruimte met anderen deelt.
Toevoeging van de organisatie:
Tijdens de tocht is er een moment dat een groepje jonge mannen hun favoriete spel laten zien: Ulak Tartish. Dit wordt gespeeld op het paard en een dode geit speelt er een grote rol in.

(*) Alle prijzen per persoon

Geen ander kamertype mogelijk te boeken.
Gewicht

Max. 90kg

Leeftijd

Min. 8 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 ruiters en max. 15 ruiters (4 weken voor vertrek)

Er wordt voornamelijk in stap gereden door het vele stijgen en dalen. Een goede conditie is noodzakelijk door de hoogte, tussen de 1.600 en bijna 4.000 meter. Af en toe moet er op steile stukken ook gelopen worden. Er wordt verwacht dat men helpt met het zadelen van de paarden, eventueel als men dat wilt met het voeren.

Over Kirgizië

Een trektocht in de Kirgizië is paardrijden in ongerepte natuur die nog niet is ontdekt door het massatoerisme...

Het mooiste aan deze trektochten te paard in Kirgizië is misschien wel de onnoemelijke ruimte die je hebt om met je paard doorheen te rijden: honderden kilometers zonder enige belemmering en dat in gevarieerde landschappen. Je rijd in uiteenlopende landschappen, variërend van lieflijke valleien tot hoge bergpassen.

Ervaren gidsen begeleiden je tijdens deze trektocht. Voor wie meent dat zijn Kirgizisch niet toereikend is, geen zorgen: de begeleiders spreken Engels en Frans. Zij kunnen ook voor je tolken als je ontmoetingen hebt met de bewoners van het land. Zoals alle nomaden zijn zij heel gastvrij, iets wat je de rest van je leven zal bijblijven.

Inclusief

 • 18 dagen / 17 nachten in een eenvoudig pensions op meerpersoonskamer met gezamenlijk sanitair, overige nachten in een yurt (iedereen in dezelfde yurt), of in tweepersoons trekkerstenten
 • Op basis van volpension vanaf de eerste dag ontbijt t/m ontbijt dag 17
 • 14 dagen paardrijden, tot 6 uur per dag
 • Assistentie van Frans- en Engelstalige begeleider
 • lokale gids, kok, paardenverzorgers
 • Bagagetransport per volgauto
 • Binnenlandse transfers van Bishkek naar het gebergte en terug

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vertrek uit Europa 1 dag eerder, aankomst in de vroege ochtend, vertrek terug in de nacht van dag 17 op dag 18 of ochtend van dag 18)
 • Warme slaapzak (slaapmatje wordt verzorgd)
 • Alcoholische drankjes
 • Fooien
 • Lunch en diner dag 17
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering