Gobi Steppetocht, trektocht op taaie Mongoolse paarden


Klaar voor een wildwoest avontuur te paard in Mongolië? Op Mongoolse paarden maken we een authentieke nomadentocht, met een kamelenkaravaan als onze support en gers (Mongoolse tenten) waarin we slapen.

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 2.374

Klaar voor een wildwoest avontuur te paard? Dan boek je deze tocht over de Mongoolse steppe waar geen gemotoriseerd voertuig aan te pas komt. We trekken in een kleine ruitergroep door het gebied van de steppenomaden die ten zuiden van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar wonen. Een kamelenkaravaan vervoert al onze benodigdheden, inclusief de gers voor de overnachtingen. Los van alle beschaving gaat er een compleet andere wereld voor je open. 

Op Mongoolse paarden maken we een authentieke nomadentocht, met een kamelenkaravaan als onze support en gers (Mongoolse tenten) waarin we slapen. We rijden over de steppe en horen wolven in de verte huilen. We laten de overweldigende ruimte over ons heen komen en moeten even wennen aan de afwezigheid van elke menselijke activiteit. Op de herder met zijn kudde na, komen we hier geen spoortje moderne beschaving tegen.

Wel laat het landschap hier verrassende overgangen zien. Ze verandert van grasland in woestijn naar berggebied. Er leven unieke dieren die wel sporen achterlaten, maar zich zelden laten zien. Gazellen springen weg voordat je ze met je blik hebt gevangen, wolven verschuilen zich en laten soms van zich horen. Met geluk zien we een rood hert, in Amerika ook wel Wapiti genoemd. Ook zullen we kennismaken met in het wild levende schapen, de grootste in hun soort: de Argali. 

Terwijl wij overdag over een langere route naar onze bestemming paardrijden, kiest de karavaan een korte route om ons een slag voor te zijn. Tegen de tijd dat wij op onze ontmoetingsplek komen, is de  ons mobiele hotel en restaurant (de ger) al opgezet. 

Deze trektocht te paard laat je de stille woestheid van de natuur tot in elke vezel ervaren.

Voorbeeld dagprogramma

Dag 1
Aankomst in de Mongoolse hoofdstad Ulaantaabar en verzameltransfer naar het hotel. Bespreking van de trektocht na het diner.

Dag 2
Na het ontbijt bezoeken we het Gandan-klooster, het centrum van de revival van de boeddhistische lama’s in Mongolië. Met wat geluk maken we het gebed mee. Na dit bezoek rijden we de stad uit en picknicken we buiten. In the middle of nowhere, op een plek die Tseel heet, ontmoeten wij de nomaden met hun paarden en kamelen. Het gebied waar wij elkaar ontmoeten kent geen tot weinig nomaden. We selecteren onze rijpaarden en er volgt een korte tocht na de briefing.

Dag 3
De tocht begint vandaag en we rijden naar de bergen van Hoyd Onjuul. Doorgaans is de omgeving waar we heen gaan de thuishaven van de  Mongoolse gazelle. Deze staat ook bekend als de Gazelle met de witte staart. Met een beetje geluk zien we ook de ‘zwarte staart gazellen’ die beter zijn aangepast aan de dorre omgeving. Die geeft aan dat we in de transitiezone van grasland en woestijn rijden. Als we in de bergen zijn aangekomen, zullen we zo nu en dan rode herten zien, door Amerikanen ook Elk of Wapiti genoemd. Wolven leven ook in deze omgeving, maar zij laten zich zelden zien.

Dag 4
Als we hebben ontbeten, breken we ons kamp op en laden de tenten en provisie in de wagens die meegaan in de kamelenkaravaan. We rijden in een dag naar de zuidelijker gelegen heuvels van Bayan. De fauna op deze hoogte bestaat uit bijvoorbeeld de Siberische steenbok en het wilde Argali-schaap. Soms worden deze ook gespot. De Argali is het grootste wilde schaap ter wereld. We kamperen bij Suman. Normaal zijn er veel nomadenfamilies in de buurt, omdat er een waterbron is.

Dag 5
De tocht gaat richting het oosten en draven naar een groot berggebied met bergen als de Zorgol Hairkhan, de Heilige Zorgol. Die zien we al vanuit de verte liggen en we zullen hem de hele dag in het vizier hebben. De berg is een fenomeen op de verder verlaten steppe. De Heilige Zorgol speelt een rol in ‘De geheime geschiedenis van de Mongolen’, het oudste bewaard gebleven Mongoolse literaire werk waarin het leven en de genealogie van Dzjengis Khan is opgeschreven. Van Khan zelf wordt gezegd dat hij in dit gebied heeft overwinterd toen hij in conflict lag met een concurrerende leider. Vandaag de dag leven er meer nomaden en vee. Tijdens onze tocht zullen we enkele nomaden ontmoeten. Bij de Zorgol leeft ook een populatie monniksgieren. De vogels zijn zo groot als de Amerikaanse condors. Ze bouwen hun nesten vrij laag, op rotsen en in kleine bomen. Wij slaan ons kamp op in het grotere massief Ikh Zorgol Hairkhan Uul.

Dag 6
We blijven naar het oosten rijden. We komen langs het kleine Gobi-meer Hariin Nuur. Op deze plek zullen we enkele bijzondere vogelsoorten spotten. Het meer lijkt wel een eiland van water in deze ‘zee van gras’. We rijden 25 kilometer verder en bereiken de kleinere – maar nog steeds indrukwekkende – Baga Zorgol Hairkhan- berg. De weiden zijn hier meestal vruchtbaar en n goede staat. We ontmoeten vast nog verschillende nomadenfamilies met hun vee. Ons kamp zetten we in deze omgeving op en we verkennen de randen van de spectaculaire rotsformaties waar Siberische steenbokken en lammergieren huizen. Ook de Argali-schapen zijn hier te vinden.

Dag 7
Onze eindbestemming van vandaag is Övör Burd. Daarvoor rijden we door een transitiezone waarin we de afwisseling van de Gobi ervaren. In deze zone gaat de echte steppe over in halfdroge steppe, zandduinen en er bevinden zich reusachtige rotsformaties. We rijden langs archeologische grafvelden die dateren van voor de jaartelling. We rijden nog 25 tot 30 kilometer oostwaarts over de bevolkte steppe. De Heilige Zorgol ligt in de verte achter ons. De honderden meters hoge rotsformaties nemen nog steeds een centrale plaats in in het landschap.

Dag 8
Vandaag buigen we af naar het noorden. De tocht voert naar de ‘Nieuwe Bron’, Shine Khuddag. Waterbronnen zijn belangrijk in de Gobi-graslanden. Ons kamp wordt weer vervoerd door de karavaan van kamelen. Af en toe rijden we naast de karavaan, maar vaak rijden we er ook vandaan om het bijzondere landschap met prachtige vergezichten te verkennen.

Dag 9
Over de volle dag rijden we 25 tot 30 kilometer naar de Arburd zandvlakte. De inwoners van dit weidse, open gebied zijn misschien wel het meest interessant; de meeste families zijn rondtrekkende herders. De zandduinen van Arburd liggen verspreid over ongeveer 20 kilometer. Ze vormen de schuilplaats voor wolven; regelmatig worden hier wolvensporen aangetroffen. De Arburd vormt een Sahara-achtig landschap middenin de Gobi-graslanden. Onze karavaan neemt een route om de zandduinen heen, terwijl wij hem te paard doorkruisen. We zetten ons kamp vlak naast de duinen op.

Dag 10
Omdat we vannacht op dezelfde locatie overnachten, hebben we de kans een mooie dagtocht te maken. We zullen deze dag gebruiken om enkele nomadenfamilies te bezoeken. De nomaden in dit gebied hebben grote kuddes vee, vooral Kashmir-geiten. Ruiters kunnen er ook voor kiezen deze dag op het kamp te blijven en een dagje uit te rusten.

Dag 11
De dag van de terugrit is aangebroken. In ongeveer drie uur tijd rijden we terug naar Ulaanbaatar. Hier nemen we afscheid van de paarden. ’s Middags kan je het kleine stadscentrum op eigen gelegenheid verkennen. Alle bijzondere plaatsen zijn te voet te bereiken. De gids kan je vertellen waar je de bijzondere plekken kunt zien, hij kan je ook assisteren als je wilt winkelen. We zullen samen aan het diner gaan in een lokaal restaurant en er staat volksmuziek en entertainment op het programma. Hotelovernachting.

Dag 12
Verzameltransfer naar het vliegveld of naar het station als je je reis vervolgt naar de volgende Mongoolse bestemming.  
  
Het Naadam Festival
De drie belangrijkste sporten op het festival zijn: Paardenraces, worstelen en boogschieten. Het zijn de belangrijkste vaardigheden die de soldaten in het middeleeuwse leger van Djzengis Khan nodig hadden tijdens hun lange veldtochten. Wellicht gaat het belang van deze sporten terug naar de tijd van de Hunnen, veel verder voor de Khan-dynastie op kwam. Hoewel de Mongolen al lang geen veldtochten meer maken, hebben ze de Spelen altijd in ere gehouden.

Vandaag de dag komen herders van heinde en ver op hun paarden naar de Spelen gereden. Van heinde en ver heeft in Mongolië nog de ware betekenis: Sommigen zijn wel drie maanden onderweg om bij de Spelen te komen.

Een gigantisch nomadenkamp op de steppes buiten Ulaanbaatar vangt alle deelnemers in de nacht na de paardenrace op. 

Programma Naadam Festival

Dag 1
Een dag voor de spelen officieel beginnen, rijden wij de stad uit en wonen kleinere, intiemere plattelands- Naadamfestivals bij. Gewoonlijk worden deze in drie gemeenschappen gehouden die op 50 tot 60 kilometer van de stad af liggen. De grote paardenraces op de steppe begint vandaag ook. 

Op de steppe kan je dichtbij de paardenraces komen. De lokale bevolking trekt zin mooiste traditionele kleding aan en geeft volop kleur aan de sfeer van het festival. We picknicken op een festival en rijden in de middag terug naar Ulaanbaatar.

Dag 2
Naadam wordt officieel geopend door de president van Mongolië. Dat gaat met veel ceremonieel gepaard. Cavaleristen gekleed in strijdkostuum brengen negen witte banieren van paardenstaarten naar het podium. Deze banieren staan normaal in het parlement. Wij wonen de indrukwekkende ceremonie bij. 
Direct na de ceremonie volgt de eerste worstelwedstrijd. Meestal komen er 512 worstelaars naar Naadam, maar er zijn ook jaren geweest waarin de organisatie 1024 deelnemende worstelaars heeft geteld. Er zijn geen scheidsrechters en er gelden geen tijdslimieten noch gewichtslimieten bij de worstelwedstrijden.
Ook wonen we een wedstrijd boogschieten bij als dat er de vorige dag niet van is gekomen. Later vertrekken we naar de steppe voor de paardenrace. We wandelen ook over het grote tentenkamp, proeven de sfeer en maken kennis met de nomaden. Honderden paarden zullen later razendsnel hun parcours afleggen en het is altijd een spektakel zoveel paarden op de finish te zien afstormen.

Dag 3
Het programma eindigt na het ontbijt. We hebben alle highlights van Naadam gezien. Afhankelijk of Naadam voor of na de trektoch is heeft u een verzameltransfer naar de luchthaven of u heeft aansluitend de mooie trektocht.

 

Lees meer over een gedeelte van deze reis in de artikelen:

Mongolië Als een mongoolse nomade Hippo Revue april 2019

Mongolië als een Mongoolse nomade Paard en Sport june 2019

Vertrekdata Kamertype 11n * 13n *  
06/06/2023  - 17/06/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.363
€  2.963
/
/
09/07/2023  - 22/07/2023
Diverse accommodaties
/
€  3.181
25/07/2023  - 05/08/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.363
€  2.963
/
/
20/08/2023  - 31/08/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  2.963
€  2.363
/
/

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 2600 p.p. Eenpersoonstoeslag 11n USD 660

Bij min. 2 / 4 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 500

Naadam Festival zit in het arrangement gevoegd van 09-07 t/m 22-07, dit arrangement duurt 14 dagen en 13 nachten. Kosten Naadam Festival USD 900 p.p

Kamertype

11n *

13n *


06/06/2023  -  17/06/2023

Diverse accommodaties

2.363

Diverse accomodaties - 1 pers

2.963

09/07/2023  -  22/07/2023

Diverse accommodaties

3.181

25/07/2023  -  05/08/2023

Diverse accommodaties

2.363

Diverse accomodaties - 1 pers

2.963

20/08/2023  -  31/08/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

2.963

Diverse accommodaties

2.363


(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 2600 p.p. Eenpersoonstoeslag 11n USD 660

Bij min. 2 / 4 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 500

Naadam Festival zit in het arrangement gevoegd van 09-07 t/m 22-07, dit arrangement duurt 14 dagen en 13 nachten. Kosten Naadam Festival USD 900 p.p

Data 2023

06-06 t/m 17-06 
09-07 t/m 22-07 met naadam verlenging
25-07 t/m 05-08 
20-08 t/m 31-08 

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 85 kg en anders tot 100 kg met extra toeslag 35 USD p.n
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 5 / Max. 10 ruiters (4 weken voor vertrek), tot 5 ruiters met toeslag.

Bij min. 2 / 4 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 500 

Naadam Festival zit in het arrangement gevoegd van 09-07 t/m 22-07, dit arrangement duurt 14 dagen en 13 nachten. Kosten Naadam Festival USD 720 p.p

Inclusief

 • 12 dagen/11 nachten
 • Waarvan 2 overnachtingen in een 2 pers. kamer en de overige overnachtingen in luxueuze tentenkamp (joerten) beide op indeling
 • Ontbijt, welkomst- en afscheidsdiner in Ulaanbaatar
 • Alle maaltijden buiten Ulaanbaatar
 • 10 dagen paardrijden volgens het programma
 • Lokale transfers
 • Bagagevervoer
 • Engelstalige begeleiding
 • Alle kampeeruitrusting

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vlieg- of treinreis naar Ulaanbaatar)
 • Drankjes
 • Lunch in Ulaanbaatar
 • Visum
 • Slaapzak en rijhelm
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering