Steppenomaden trektocht: Te paard door de Gobi-woestijn


Deze trektocht in Mongolië is een expeditie te paard over de steppes ten zuiden van de hoofdstad Ulaanbaatar. Los van de civilisatie trek je een ruime week door de Gobi-woestijn van Mongolië.

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 3.464

Deze trektocht in Mongolië is een expeditie te paard over de steppes ten zuiden van de hoofdstad Ulaanbaatar. Op snelle, taaie en werklustige Mongoolse paarden maken we een onvergetelijke reis door de Gobi-woestijn op het hooggelegen land waar de lucht bijzonder helder is en waar het hele jaar door sterren aan de hemel staan. We krijgen ondersteuning van een kamelenkaravaan die onze spullen vervoert.

Wie het ware avontuur opzoekt, komt in deze steppenomaden trektocht volledig aan zijn trekken. Los van de civilisatie trek je een ruime week door de Gobi-woestijn van Mongolië. Onderweg geef je je over aan de wilde natuur en de kundige begeleiding van de Mongoolse herder. De ruiters die meegaan op de trektocht ten zuiden van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar worden altijd begeleid door de herders van de steppe. Zij kennen het gebied door en door en trekken al van generatie met hun kamelen, paarden of yaks over het land. 

Onderweg zien we unieke landschappen, weids en bezaaid met imponerende rotspartijen, begroeid met gras, maar we zien ook een gebied met gigantische zandduinen. We kunnen er steenbokken zien. Ook leeft het Argali-schaap in dit gebied. Dit is een groot, wild schaap met imposante hoorns. We komen ook door mysterieuze valleien waar medicinale planten groeien en we ontdekken waterbronnen.

Voor de trektocht in het woestijngebied nemen de nomaden hun kamelen mee als vervoerders van onze bagage en tenten. Tijdens onze trektocht fungeert de ger  (de ronde, vilten tent)  als ons mobiele restaurant. Ook heeft de organisatie de beschikking over tipi-tenten om in te slapen. 

Meestal leggen we 15 tot 20 kilometer per dag af als we over vlak terrein rijden. In bergachtig gebieden zal dat minder zijn. Tijdens deze trektocht ervaar je alle facetten van de wilde natuur.

Voorbeeld dagprogramma

Dag 1
Aankomst op het vliegveld en verzameltransfer naar het hotel. Bespreking van de trektocht en een welkomstdiner.

Dag 2
Voordat we de stad verlaten bezoeken we het Gandanklooster, bakermat van de boeddihstische revival in Mongolië. Na ons bezoek stappen we in de auto, onderweg genieten we van een picknick. Ons kleine, mobiele luxueuze wilderniskamp van gers is al opgezet in het weidse landschap van herders. De tenten staan vlakbij een waterbron bij Tseel. Onze gastheren: de nomaden van de steppe. Zij hebben hun paarden en kamelen met wagens meegebracht. Als we op tijd arriveren, kunnen we de paarden zadelen om direct een kennismakingsrit te maken.

Dag 3
Dit wordt onze eerste volle dag in het zadel. We rijden naar de behoorlijk hoge bergen van Hoyd Önjuul. Dit is een wildernis van verticaal staande rotsen, heuvels en bergen gelegen op een hoogte van zo’n 1800 meter boven zeeniveau. Nomaden komen hier niet veel door het gebrek aan waterbronnen. Om dezelfde reden herbergt dit gebied zo’n vierhonderd rode herten. Ook leven hier wilde Argali-schapen, de grootste wilde schapen ter wereld. Wij begeven ons nu aan de rand van de Gobi. Als we het gebied te paard hebben verkend, rijden we over grasland terug naar ons tentenkamp.

Dag 4
We breken ons kamp compleet op en laden deze op de kamelenwagens. Terwijl de karavaan van kamelen linea recta naar onze volgende bestemming gaat, maken wij een mooie tocht te paard ten oosten van de Bayan-berg, thuis van fauna zoals de Siberische steenbok en het Argali-schaap. Wellicht zien wij ze in de heuvels of op de rotsen. Op de steppe kunnen we misschien kleine kuddes gazellen zien en met heel veel geluk enkele wolven. Ons kamp zetten we op bij Zorgol Haikhan, de Heilige Zorgol en verblijven hier twee nachten.

Dag 5
We ontdekken dat het landschap hier zeer afwisselend is. Dat komt doordat wij in een overgangsgebied zitten met echte steppegrond, semi-droge steppe en grote rotspartijen. Wij nemen de hele dag de tijd om het Zorgol Hairkhan massief te paard te verkennen. We rijden om rotspartijen heen en rijden er tussendoor. De Zorgol Hairkhan- Heilige Zorgol -  is een in het oogspringend fenomeen op de verder vlakke steppe. De berg wordt ook genoemd in de oudst bewaarde Mongoolse literatuur: ‘De geheime geschiedenis van de Mongolen’. Daarin wordt het leven en de genealogie van Dzjenghis Khan beschreven. Over de Khan zelf wordt gezegd dat hij in deze omgeving overwinterde terwijl hij in conflict was met een concurrerende leider. In deze contreien komt ook de monniksgier voor, in grootte te vergelijken met de Amerikaanse condor. De monniksgieren nestelen vrij laag in de rotsen en in kleine bomen waardoor ze goed zichtbaar zijn. We bezoeken ook de Khuh Sudliin Am. In deze vallei groeien medicinale planten die in de traditionele Mongoolse geneeskunst worden gebruikt tegen maagklachten. Er wordt geneeskrachtige thee van getrokken.

Dag 6
We breken ons kamp op en de kamelenkaravaan vervoert onze tenten en bagage naar onze volgende bestemming bij Saikhan. Deze locatie ligt vlakbij de kleine Zorgol Hairkhan Uul, de kleine versie van de majestueuze Heilige Zorgol. In deze omgeving komen we hoogstwaarschijnlijk verschillende nomadenfamilies tegen. Wij rijden naar het Hariin Nuur-meer, een belangrijk steppemeer voor de nomaden. Het water trekt ook verschillende vogelsoorten aan. Ons tentenkamp wacht opgezet en wel op ons bij Saikhan Ovoo.

Dag 7
Een volle dag van paardrijden over de steppe brengt ons naar Uushig, een onbewoond gebied waar een kleine bron is te vinden en waar spectaculaire rotspartijen in het land staan. Hier maken we een nog grotere kans de wilde fauna van de hooggelegen gebieden te zien. Overnachting in ons privé-kamp bij Saikhan Ovoo.

Dag 8
Voor de laatste keer breken wij ons tentenkamp op en rijden een halve over het Gobi grasland naar de Arburdduinen. Dit zijn de meest noordelijk gelegen zandduinen van Mongolië. Hier vinden wij een seizoensgebonden en volledig verplaatsbaar eenvoudig tentenkamp. In plaats van onze picknicklunch, eten we een warme lunch op het kamp. In de middag maken we een korte rit naar verschillende steppemeren die hier alleen in het seizoen liggen. Ze worden op hun plek gehouden door onderliggende permafrost; ondergrond die je alleen bij de polen en in hooggebergte vindt en  nooit helemaal ontdooit. We kunnen de nomaden bezoeken die hier met hun grote kuddes vee verblijven. Speciaal soort dat zij houden is de Kashmirgeit. Daarna keren we terug naar ons kamp bij het Arburdzand.

Dag 9
Tijdens onze laatste dag op het grasland maken we een mooie rondrit met de paarden. We rijden 20 kilometer door de zandduinen die een schuilplaats vormen voor wolven. Wie wil kan ook ontspannen op het kamp. Vandaag nemen we ook afscheid van onze steppe-nomaden gidsen.

Dag 10
We gaan naar ons hotel in Ulaanbaatar en bekijken deze stad op eigen gelegenheid. Afstanden tussen bijzondere plaatsen zijn allemaal beloopbaar. De gids staat stand-by om je te vergezellen bij je winkelactiviteiten of bezichtingsplannen. ’s Avonds gaan we als groep in een lokaal restaurant aan tafel voor het afscheidsdiner en entertainment.

Dag 11
Verzameltransfer naar het vliegveld of station, of vertrek naar je volgende Mongoolse bestemming.  
 

Het Naadam Festival
De drie belangrijkste sporten op het festival zijn: Paardenraces, worstelen en boogschieten. Het zijn de belangrijkste vaardigheden die de soldaten in het middeleeuwse leger van Djzengis Khan nodig hadden tijdens hun lange veldtochten. Wellicht gaat het belang van deze sporten terug naar de tijd van de Hunnen, veel verder voor de Khan-dynastie op kwam. Hoewel de Mongolen al lang geen veldtochten meer maken, hebben ze de Spelen altijd in ere gehouden.

Vandaag de dag komen herders van heinde en ver op hun paarden naar de Spelen gereden. Van heinde en ver heeft in Mongolië nog de ware betekenis: Sommigen zijn wel drie maanden onderweg om bij de Spelen te komen.

Een gigantisch nomadenkamp op de steppes buiten Ulaanbaatar vangt alle deelnemers in de nacht na de paardenrace op. 

Programma Naadam Festival

Dag 1
Een dag voor de spelen officieel beginnen, rijden wij de stad uit en wonen kleinere, intiemere plattelands- Naadamfestivals bij. Gewoonlijk worden deze in drie gemeenschappen gehouden die op 50 tot 60 kilometer van de stad af liggen. De grote paardenraces op de steppe begint vandaag ook. 

Op de steppe kan je dichtbij de paardenraces komen. De lokale bevolking trekt zin mooiste traditionele kleding aan en geeft volop kleur aan de sfeer van het festival. We picknicken op een festival en rijden in de middag terug naar Ulaanbaatar.

Dag 2
Naadam wordt officieel geopend door de president van Mongolië. Dat gaat met veel ceremonieel gepaard. Cavaleristen gekleed in strijdkostuum brengen negen witte banieren van paardenstaarten naar het podium. Deze banieren staan normaal in het parlement. Wij wonen de indrukwekkende ceremonie bij. 
Direct na de ceremonie volgt de eerste worstelwedstrijd. Meestal komen er 512 worstelaars naar Naadam, maar er zijn ook jaren geweest waarin de organisatie 1024 deelnemende worstelaars heeft geteld. Er zijn geen scheidsrechters en er gelden geen tijdslimieten noch gewichtslimieten bij de worstelwedstrijden.
Ook wonen we een wedstrijd boogschieten bij als dat er de vorige dag niet van is gekomen. Later vertrekken we naar de steppe voor de paardenrace. We wandelen ook over het grote tentenkamp, proeven de sfeer en maken kennis met de nomaden. Honderden paarden zullen later razendsnel hun parcours afleggen en het is altijd een spektakel zoveel paarden op de finish te zien afstormen.

Dag 3
Het programma eindigt na het ontbijt. We hebben alle highlights van Naadam gezien. Afhankelijk of Naadam voor of na de trektoch is heeft u een verzameltransfer naar de luchthaven of u heeft aansluitend de mooie trektocht.

Vertrekdata Kamertype 10n * 12n *  
19/06/2023  - 29/06/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  5.538
€  3.484
/
/
30/06/2023  - 10/07/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  3.484
€  5.538
/
/
30/06/2023  - 12/07/2023
Diverse accommodaties
/
€  4.309
08/08/2023  - 18/08/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  3.484
€  5.538
/
/

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 3800 p.p Eenpersoonstoeslag 10 n. USD 2240

Bij 2 a 3 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 600

Het Naadam Festival is mogelijk te boeken als een verlenging na de trip van 30-06 t/m 10-07. De verlenging is dan t/m 12-07 en bedraagt USD 900 p.p. Mogelijk op aanvraag!

Kamertype

10n *

12n *


19/06/2023  -  29/06/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

5.538

Diverse accommodaties

3.484

30/06/2023  -  10/07/2023

Diverse accommodaties

3.484

Diverse accomodaties - 1 pers

5.538

30/06/2023  -  12/07/2023

Diverse accommodaties

4.309

08/08/2023  -  18/08/2023

Diverse accommodaties

3.484

Diverse accomodaties - 1 pers

5.538


(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 3800 p.p Eenpersoonstoeslag 10 n. USD 2240

Bij 2 a 3 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 600

Het Naadam Festival is mogelijk te boeken als een verlenging na de trip van 30-06 t/m 10-07. De verlenging is dan t/m 12-07 en bedraagt USD 900 p.p. Mogelijk op aanvraag!

Data 2023

19-06 t/m 29-06 
30-06 t/m 10-07 naadam verlenging mogelijk t/m 12-07
08-08 t/m 18-08 

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 85 kg en anders tot 100 kg met extra toeslag 35 USD p.n
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren ruiter. onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 / Max. 6 ruiters (4 weken voor vertrek), tot 4 ruiters met toeslag.

Bij 2 a 3 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 600 

Het Naadam Festival is mogelijk te boeken als een verlenging na de trip van 30-06 t/m 10-07. De verlenging is dan t/m 12-07 en bedraagt USD 900 p.p. Mogelijk op aanvraag!

Inclusief

 • 11 dagen/10 nachten
 • Waarvan 2 overnachtingen in een 2 pers. kamer en de overige overnachtingen in luxueuze tentenkamp (joerten) beide op indeling
 • Ontbijt, welkomst en afscheidsdiner in Ulaanbaatar
 • Alle maaltijden buiten Ulaanbaatar
 • 8 dagen paardrijden volgens het programma
 • Lokale transfers
 • Bagagevervoer
 • Engelstalige begeleiding
 • Alle kampeeruitrusting

Exclusief

 • Heen- en terugreis (vlieg- of treinreis naar Ulaanbaatar)
 • Drankjes
 • Lunch in Ulaanbaatar
 • Visum
 • Rijhelm
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering