Trektochten met Mongoolse nomaden


Deze paardrijtrektocht is de meest geschikte manier om kennis te maken met de Mongoolse ruiters en hun paarden. We rijden door de bergen, over de steppen, door bossen en kamperen in ruime tipi tenten langs de rivieren.

Gevorderde Beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 2.191

Mongools toerisme richt zich op de natuur en de nomadische manier van leven. Het land nodigt daartoe uit met zijn uitgestrekte, ongerepte wildernissen bewoond door de laatste nomaden op aarde. De omgeving is bergachtig met dichte dennen-en larikswouden en sappige groene weiden waar yaks en paarden grazen.
We rijden hier op het plaatselijke ras: het Mongoolse paard, een gedomesticeerde neef van de takhi, het przewalskipaard. Deze kleine maar taaie paarden hebben een enorm uithoudingsvermogen, zijn tredzeker en gewend aan ruig bosgebied. De tocht is geschikt voor gevorderde ruiters, niet-ruiters kunnen vaak mee met de pakkaravaan. De zadels zijn eenvoudige traditionele Mongools/Russische zadels of leren Russische cavaleriezadels. De houten Mongoolse zadels worden door de meeste Europese rijders niet gebruikt. 

De Mongoolse manier van rijden is vrij simpel en is hetzelfde als bij polo. Dit is voor dressuurrijders makkelijk en snel aan te leren. Het merendeel van de tocht wordt gestapt.
Bij elke tocht vormen zich twee groepen; een snellere groep die met een aparte gids vrij rondom en voor de karavaan uit kan rijden. En de rustigere karavaan met de bagage die vooral in stap en korte drafjes gaat.
 
Praktische informatie

Transport
De Mongoolse families trekken vaak van de ene naar de ander wei gebruik makend van traditionele houten karren met yaks als trekdieren.  De diensten van enkele herders worden ingehuurd voor de expeditie en zij zullen ons hun dieren beschikbaar stellen.

Staf
Een lokale gids die Engels en Mongools spreekt zal de groep vergezellen, een kok met een assistent en lokale herders.

Maaltijden
Onze kok zal de maaltijden bereiden, goed aangepast aan de Mongoolse en westerse keuken. Er zijn altijd groenten aanwezig en vegetarische maaltijden bereiden op de tochten is geen probleem. Voor het ontbijt kunnen we vaak verse yoghurt en melk kopen van de herders in het gebied.

Let op: Door het gebrek aan infrastructuur in Mongolië en het primitieve karakter van de trektocht is de reis uitsluitend geschikt voor avontuurlijk ingestelde deelnemers die flexibel zijn en over een goede conditie beschikken.

Bagagevervoer op yak karren 
Deze paardrijtrektocht is de meest geschikte manier om kennis te maken met de Mongoolse ruiters en hun paarden. Nomaden die tot nu toe overleefden zonder de druk van de moderne tijd en leefstijl. Er is geen ander volk op de wereld dat zo afhankelijk is van hun paarden. Het Mongoolse horsemanship is beroemd en nogal afwijkend van wat wij gewend zijn.
De herder houden hun kuddes paarden half wild, vrij grazend in merriekuddes met een hengst. In de koude winters moeten de paarden zelf zien te overleven waarbij zij hun veulens moeten beschermen tegen de wolven. Er zijn geen hekken of stallen te vinden!
 
Tijdens deze trektocht rijden we op de steppe, het graasland voor de Mongoolse nomaden in de zomer. Wij rijden in twee verschillende gebieden, de boomloze steppe en daarna door de “ Khan Khentii Strictly Protected Area”, een met bos en bergen taiga zone.
 
Het is een paardrijtrektocht als een nomadische reis, zonder volgwagen in de wilde natuur. Onze bagage wordt op yak karren geladen, een ger (Mongoolse tent) gaat mee om als mobiel restaurant te dienen. We rijden door de bergen, over de steppen, door bossen, we kamperen in ruime tipi tenten langs de rivieren.

Voorbeeld dagprogramma

Dag 1 
Aankomst in Ulaanbaatar. Verzameltransfer naar het hotel. Na het diner bespreking van het programma.

Dag 2
’s ochtends een bezoek aan het Gandan klooster, mogelijk op tijd voor de gebeden. Het klooster is het centrum voor de Boeddistische heropleving in Mongolië. De Mongolen volgen de Tibetaanse versie van het Lamaisme, waarbij de Dalai Lama als de hoogste theocratische leider wordt beschouwd.Daarna vertrekken we naar de steppe. Bij aankomst hebben we een picknicklunch en slaan ons kamp op naast enkele nomaden families. Hier maken we kennis met onze paarden met een korte kennismakingsrit.

Dag 3-4 
We rijden over de steppe, dwars over heuvelachtig terrein met hier en daar berkenbossen. Onderweg hebben we af en toe contact met lokale herders, vaak kennissen van onze gidsen. Al onze bagage, proviand en kampeermateriaal hebben we geladen op de yak karren en we leren hoe we de ger (Yurt) moeten opzetten. Op de laatste dag komen we bij de bossen in de Hentii Wildernis met de beschermde gebieden  "Khan Khentii Strictly Protected Area" en het  Gorkhi Terelj Nationaal Park. Hier rijden we in het overgangsgebied tussen steppe en woestijn.

Dag 5-6
Met de paarden rijden we door de lariks wouden de hellingen op en volgen de toppen met prachtige vergezichten terwijl de yak karavaan de brede rivier valleien volgt. We slaan het kamp op in de Sharbulag Vallei.
 
Dag 7
We rijden over een bergpas in het hoger gelegen deel van de Tuul vallei. Wij zijn nu bij het hoofd gedeelte van de Hentii gebergte waar we over de bergkammen rijden met prachtige vergezichten.

Dag 8-9 
We rijden naar de Jalman weiden, bekend om zijn wilde bloemen en bereiken ons semi-permanente "ger"kamp, welke gelegen is naast een mooie, deels beboste wei in het hogere deel van de Tuul riviervallei. We blijven hier twee nachten om nog een prachtige dagtocht te kunnen maken in dit gebied.

Dag 10
’s Ochtends terug naar Ulaanbaatar en incheck in het hotel. Bezoek de hoofdstad op eigen gelegenheid, de afstanden zijn kort. De lokale gids kan adviseren over de belangrijkste bezienswaardigheden..

Dag 11 
Na het ontbijt vertrek naar vliegveld

Het Naadam Festival
De drie belangrijkste sporten op het festival zijn: Paardenraces, worstelen en boogschieten. Het zijn de belangrijkste vaardigheden die de soldaten in het middeleeuwse leger van Djzengis Khan nodig hadden tijdens hun lange veldtochten. Wellicht gaat het belang van deze sporten terug naar de tijd van de Hunnen, veel verder voor de Khan-dynastie op kwam. Hoewel de Mongolen al lang geen veldtochten meer maken, hebben ze de Spelen altijd in ere gehouden.

Vandaag de dag komen herders van heinde en ver op hun paarden naar de Spelen gereden. Van heinde en ver heeft in Mongolië nog de ware betekenis: Sommigen zijn wel drie maanden onderweg om bij de Spelen te komen.

Een gigantisch nomadenkamp op de steppes buiten Ulaanbaatar vangt alle deelnemers in de nacht na de paardenrace op. 

Programma Naadam Festival

Dag 1
Een dag voor de spelen officieel beginnen, rijden wij de stad uit en wonen kleinere, intiemere plattelands- Naadamfestivals bij. Gewoonlijk worden deze in drie gemeenschappen gehouden die op 50 tot 60 kilometer van de stad af liggen. De grote paardenraces op de steppe begint vandaag ook. 

Op de steppe kan je dichtbij de paardenraces komen. De lokale bevolking trekt zin mooiste traditionele kleding aan en geeft volop kleur aan de sfeer van het festival. We picknicken op een festival en rijden in de middag terug naar Ulaanbaatar.

Dag 2
Naadam wordt officieel geopend door de president van Mongolië. Dat gaat met veel ceremonieel gepaard. Cavaleristen gekleed in strijdkostuum brengen negen witte banieren van paardenstaarten naar het podium. Deze banieren staan normaal in het parlement. Wij wonen de indrukwekkende ceremonie bij. 
Direct na de ceremonie volgt de eerste worstelwedstrijd. Meestal komen er 512 worstelaars naar Naadam, maar er zijn ook jaren geweest waarin de organisatie 1024 deelnemende worstelaars heeft geteld. Er zijn geen scheidsrechters en er gelden geen tijdslimieten noch gewichtslimieten bij de worstelwedstrijden.
Ook wonen we een wedstrijd boogschieten bij als dat er de vorige dag niet van is gekomen. Later vertrekken we naar de steppe voor de paardenrace. We wandelen ook over het grote tentenkamp, proeven de sfeer en maken kennis met de nomaden. Honderden paarden zullen later razendsnel hun parcours afleggen en het is altijd een spektakel zoveel paarden op de finish te zien afstormen.

Dag 3
Het programma eindigt na het ontbijt. We hebben alle highlights van Naadam gezien. Afhankelijk of Naadam voor of na de trektoch is heeft u een verzameltransfer naar de luchthaven of u heeft aansluitend de mooie trektocht.

 

Lees meer over een gedeelte van deze reis in de artikelen:

Mongolië Als een mongoolse nomade Hippo Revue april 2019

Mongolië als een Mongoolse nomade Paard en Sport june 2019

Vertrekdata Kamertype 10n * 12n *  
15/06/2023  - 25/06/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  2.727
€  2.181
/
/
30/06/2023  - 10/07/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  2.727
€  2.181
/
/
30/06/2023  - 12/07/2023
Diverse accommodaties
/
€  2.999
21/07/2023  - 31/07/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.181
€  2.727
/
/
17/08/2023  - 27/08/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  2.727
€  2.181
/
/
01/09/2023  - 11/09/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  2.181
€  2.727
/
/

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 2400 p.p Eenpersoonstoeslag voor 10n. USD 600

Bij een min. van 2 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 500 p.p, op aanvraag!

Het Naadam Festival is mogelijk te boeken als een verlenging na de trip van 30-06 t/m 10-07. De verlenging is dan t/m 12-07 en bedraagt USD 900 p.p. Mogelijk op aanvraag!

Kamertype

10n *

12n *


15/06/2023  -  25/06/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

2.727

Diverse accommodaties

2.181

30/06/2023  -  10/07/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

2.727

Diverse accommodaties

2.181

30/06/2023  -  12/07/2023

Diverse accommodaties

2.999

21/07/2023  -  31/07/2023

Diverse accommodaties

2.181

Diverse accomodaties - 1 pers

2.727

17/08/2023  -  27/08/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

2.727

Diverse accommodaties

2.181

01/09/2023  -  11/09/2023

Diverse accommodaties

2.181

Diverse accomodaties - 1 pers

2.727


(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op de originele Amerikaanse dollar, USD 2400 p.p Eenpersoonstoeslag voor 10n. USD 600

Bij een min. van 2 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 500 p.p, op aanvraag!

Het Naadam Festival is mogelijk te boeken als een verlenging na de trip van 30-06 t/m 10-07. De verlenging is dan t/m 12-07 en bedraagt USD 900 p.p. Mogelijk op aanvraag!


Data 2023

15-06 t/m 25-06 
30-06 t/m 10-07 Naadam verlenging dan t/m 12-07
21-07 t/m 31-07 
17-08 t/m 27-08 
01-09 t/m 11-09 

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 85 kg en anders tot 100 kg met extra toeslag 35 USD p.n
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 5 / Max. 10 (4 weken voor vertrek), tot 5 ruiters met toeslag

Bij een min. van 2 ruiters kan de tocht toch doorgaan tegen een toeslag van USD 500 p.p, op aanvraag!

Het Naadam Festival is mogelijk te boeken als een verlenging na de trip van 30-06 t/m 10-07. De verlenging is dan t/m 12-07 en bedraagt USD 900 p.p. Mogelijk op aanvraag!

Inclusief

 • 11 dagen/10 nachten
 • Waarvan 2 overnachtingen in een 2 pers. kamer, 2 overnachtingen in een ger en 6 overnachtingen in een 2 pers. tent met veldbedden
 • Volpension gedurende de dagen buiten Ulaanbatar
 • Logies en ontbijt in Ulaanbatar
 • 1 diner met de gids in Ulaanbatar
 • 8 dagen paardrijden volgens het programma
 • Alle Lokale transfers
 • Engelstalige begeleiding

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Drankjes, lunch en diner in Ulaanbatar
 • Visum
 • Eigen slaapzak, rijhelm
 • Overige persoonlijke uitgaven