Paardrijden in de zuidelijke flank van de Sierra Nevada


De Alpujarra-paardrijtrektocht voert over eeuwenoude ruiterpaden. We doorkruisen prachtige valleien en bergweiden. Elke dag biedt ons een nieuwe landschappen. Een intensieve verkenningstocht Op Spaanse paarden, Arabieren...

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 1.315

De Alpujarra-paardrijtrektocht is vernoemd naar de Alpujarra, het zuidelijke berggebied van de immense Spaanse bergketen Sierra Nevada. Alpujarra is een regio van botanische en geologische betekenis. Het is bovendien een gebied met een rijk cultureel en historisch erfgoed. Op Spaanse paarden (PRE), Anadalusiche Arabieren en verschillende kruisingen sportpaarden maak je een intensieve verkenningstocht in de Alpujarra.

De trektocht voert over eeuwenoude ruiterpaden. We doorkruisen prachtige valleien en bergweiden. Elke dag biedt ons een nieuwe landschappen. Het terrein wisselt ook dagelijks; zo rijden we door amandelgaarden, dan weer begeven wij ons in een dicht naaldbos. 

Behalve het fascinerende, afwisselende landschap, maken we tijdens deze trektocht ook kennis met het leven van alledag dat de bewoners van deze streek leiden. Het zal ons opvallen dat de mensen hier traditie hoog in het vaandel hebben staan.

Gemiddeld brengen we vijf tot zes uur per dag door in het zadel. Tijdens deze trektocht hebben we vele mogelijkheden om te draven en te galopperen. Ook zijn er tochten in het programma opgenomen waarop we voornamelijk in stap zullen rijden, omdat het ruige terrein dat vereist. Maar in welke gang we ook rijden, het is een prachtige trektocht.

We verblijven alle nachten in kleine, comfortabele (meest door familie gerunde) hotels met tweepersoonskamers. Aan tafel maak je kennis met de lokale schotels. Het eten is altijd vers. Alpujarra staat bekend om zijn hammen, forel en kazen. De lunch gebruiken we buiten, in gezellige picknickvorm.

Mogelijke arrangementen te boeken:
* 8 dagen / 7 nachten en 6 dagen paardrijden
* 6 dagen / 5 nachten en 4 dagen paardrijden (Short Break)

Hieronder een voorbeeld programma van het 8-daagse arrangement:

Dag 1: 
Verzameltransfer vanaf het vliegveld naar het comfortabele onderkomen in de Sierra Nevada. De gids komt om half negen en neemt ons mee uit eten in een van de lokale restaurants dichtbij de accommodatie.

Dag 2: 
Na het ontbijt worden we opgehaald en naar de stallen die 5 kilometer verderop liggen gebracht. De boerderij ligt op een hoogte van ongeveer 1650 meter. We maken ons op voor een tocht van zo’n 6 uur. We rijden in de omgeving van de stallen. Zo kunnen wij ons aanpassen aan de hoogte en de omgeving. 

Onze route leidt ons ver de vallei van Poqueira in. We rijden over ruiterpaden en over bospaden. We volgen een oud. Moors irrigatiekanaal en draven over hoge zomerweiden die door gesmolten sneeuw worden geïrrigeerd. De vallei heeft de naam een van de mooiste valleien in de Sierra Nevada te zijn. De hoogste bergtop van meer dan 3 kilometer is in deze contreien te vinden. Beneden schittert de Middellandse Zee.

De paarden dragen een uitgebreide picknicklunch mee die we naast een van de bergstroompjes zullen gebruiken. Na de tocht worden we teruggebracht naar het dorp waar we gezamenlijk dineren in een restaurant en onze bedden terugvinden in dezelfde accommodatie.

Dag 3: 
Vandaag zadelen we onze paarden, stijgen op en rijden oostwaarts naar het dorp Trevelez. Op 1486 meter is dit het hoogst gelegen dorp van Spanje dat geen ski-oord is. In de morgen dalen we eerst zo’n 350 meter af over bos- en ruiterpaden. We komen langs gaarden en kleine terrassen. In de route bevinden zich delen waarbij we onze paarden moeten leiden over steile afdalingen. Als we door het dorp Portugos zijn gekomen, beginnen we aan onze klim van 600 meter naar onze picknickplaats in de schaduw van de bomen van het bos.

Na de picknick volgen we het bospad terug naar Trevelez. Dit pad houdt ongeveer dezelfde hoogte aan als het door het bos en langs bergboerderijen slingert. Daardoor hebben we de gelegenheid een aantal mooie galoppades in te zetten. Aan het einde van de dag stappen we in zo’n 15 minuten over een oud, stenen pad het dorp in. We overnachten in een comfortabel hotel in het Berber kwartier van Trevelez. Het zwembad is van juni tot september in gebruik.

Dag 4: 
Onze route vervolgt in oostelijke richting. We wandelen in zo’n 10 minuten door de straten van Trevelez het dorp uit en we laten de paarden bij een van de vele bronnen in de omgeving drinken. Dan stijgen we op voor onze tocht van zo’n 6 uur. 

Eerst rijden wij langs rivier. Als we deze hebben overgestoken, volgen wij een eeuwenoud Moors irrigatiekanaal. Daarna rijden we door eiken- en dennenbossen naar open weiden in de Sierra Juviles. Hier aangekomen hebben we twee opties. Afhankelijk van het weer kunnen we verder klimmen en picknicken op een hoogte van 2300 meter. We kunnen ook een zachte afdaling inzetten en in het eikenbos aan onze picknick beginnen. 

Beide varianten bieden een mooie tocht met prachtige vergezichten. In beide gevallen wordt langzaam gereden, omdat we voornamelijk over bergpaden rijden. En in beide gevallen maken we een laatste afdaling te voet van zo’n half uur die ons naar ons volgende hotel brengt waar we twee nachten verblijven. Hier is het zwembad beschikbaar van juni tot eind september.

Dag 5: 
In de ochtend rijden we over het oude, Moorse ruiterpad dat ooit de belangrijkste handelsroute door de bergen naar Granada was. De route voert door gaarden die in terrassen zijn aangelegd, we rijden hoog boven de rivier en kunnen daardoor makkelijk over het land uitkijken.We verlaten het pad voor onze picknick in het dennenbos. 

Na de lunch berijden we het bospad dat in de vroege jaren van de vorige eeuw is aangelegd. Reden om het pad destijds aan te leggen was het gebied toegankelijker te maken voor de agrariërs en om de streek opnieuw te bebossen. In deze omgeving hebben we volop de gelegenheid te galopperen en te draven. We keren na zeven uur in het zadel te hebben gezeten, terug naar ons hotel.

Dag 6: 
Vandaag rijden we via een mooie route in zo’n vijf uur terug naar het hotel in het hooggelegen Trevelez. Er ligt ons een steile klim van naar schatting 2400 meter te wachten. In de morgen voert onze route over modderpaden door weilanden boven de boomgrens. We kunnen hier heerlijk galopperen. Picknick aan de bosrand met prachtig zicht over de vallei van Trevelez, de zee in het zuiden en in het noorden Mulhacen, met 3486 meter de hoogste berg op het Spaanse vaste land.

‘s Middags zetten we de afdaling in. Over het ruiterpad in het bos rijden we op Trevelez aan. Op sommige plekken moeten we onze paarden korte stukken leiden.

Dag 7:  
Vandaag maken we een korte tocht van drie tot vier uur. We volgen het bospad door dennen- en eikenbossen en keren terug aar de stallen hoog boven het dorp Poqueira. Deze tocht biedt niet alleen magnifiek zicht op de zuidelijker gelegen Contraviesa bergen en de Middellandse zee, maar ook enkele buitengewoon geschikte stukken om voluit te galopperen. Late lunch in het dorp en de middag is vrij te spenderen. Bezoek het dorp en geniet van een welverdiende Spaanse siësta, bijvoorbeeld.’s Avonds zetten wij ons aan het afscheidsdiner.

Dag 8: 
Verzameltransfer na het ontbijt terug naar het vliegveld. 

Voorbeeldprogramma Alpujarra Short Break:

Dag 1:

Aankomst op het vliegveld waar je wordt opgehaald en een transfer krijgt naar je onderkomen in een pittoresk dorp op 2 tot 2,5 uur autorijden van het vliegveld. Je verblijft in een charmant 19e eeuws Seviliaans huis dat is getransformeerd naar een gastenverblijf met zeven slaapkamers die alle zijn voorzien van een eigen doucheruimte. Het huis is verder voorzien van een zitkamer, een ontbijtkamer en een grote patio. Het onderkomen ligt middenin het dorp op enkele minuten lopen van restaurants en café’s. Gezamenlijk diner in een lokaal restaurant, waarbij je een briefing krijgt over de komende dagen.

Dag 2:

De eerste tocht kan beginnen. Reken op een mooie rit van tussen de 4 en 5 uur paardrijden. Deze eerste rit rijd je rond de basis en ontdek je de prachtige vallei Poqueira. Velen zien deze vallei als een van de mooiste valleien in de Sierra Nevada. Seizoens- en weersafhankelijk klimmen we naar een hoogte van 2000 tot 2400 meter. De tocht voert over ruiterpaden en zachte bospaden. Je rijdt door eikenbos en naaldbossen, over open weiden en je passeert kleine bergboerderijtjes. In de ochtend is er gelegenheid om fijn te draven en enkele galoppades te maken. ’s Middags maak je een rustige afdaling in de schaduw van naaldbossen. Onderweg geniet je van een picknick. Je rijdt de paarden terug naar hun verblijf en zelf overnacht en dineer je in hetzelfde dorp.

Dag 3:

Een indrukwekkende tocht van zo’n 6 uur paardrijden naar het dorp Trevelez ligt in het verschiet. Trevelez ligt op 1486 meter hoogte en is de hoogste gemeenschap in Spanje. We verblijven er twee nachten. Het terrein waarover je rijdt om je bestemming te bereiken, is zeer gevarieerd. Het eerste deel in de ochtend maak je een afdaling over bospaden en ruiterpaden, je rijdt langs kleine boerderijen en door de dorpen Pitres en Portugos. Op sommige delen van de route stijg je af om je paard te leiden over de steilere paden. Ook in de dorpsstraten stijg je af en leid je je paard. Als je de dorpen achter je laat, volgt er een klim van ongeveer 600 meter naar de lunchplaats. Deze ligt in de schaduw van naaldbos. Na de lunch voert de route over een van de hoofdwegen door het eiken- en naaldbos. Hier kan je heerlijk draven en galopperen. Aan het eind van de middag komen we uit op een oud ruiterpad dat naar het dorp Trevelez leidt. Hier is het nodig de paarden zo’n 20 minuten te voet te leiden. Overnachting in het hotel met zwembad dat van juni tot september in gebruik is. Diner bij het hotel.

Dag 4:

Een hele mooie tocht van ongeveer 5 uur paardrijden aan de oostelijke zijde van Trevelez staat op het programma van vandaag. Na de paarden door het dorp te hebben geleid, stijg je op en rijd je naar de rivier waar het ruiterpad ligt dat Trevelez oorspronkelijk verbond met de oostelijk en zuidelijk gelegen dorpen. De paden volgen een oud Moors irrigatiekanaal dat door eikenbos loopt. Daarna dalen we door naaldbos af. De afdaling behelst ongeveer 2200 meter. Je picknickt op een mooie plek van waar je de vallei van Trevelez mooi kunt overzien. Ook heb je fantastisch zicht op de spectaculaire Contraviesa bergen en in het zuiden zie je de Middellandse Zee liggen. Draai je je om, dan kijk je richting het noorden waar de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada en de Mulhacen van 3486 meter hoog zich laten zien. Na de lunch voert het pad door naald- en eikenbossen naar beneden naar Trevelez. Tijdens deze afdeling kom je op delen waar je zult moeten afstijgen om je paard te leiden over een steil pad met stenen. Overnachting en diner in het hotel.

Dag 5:

Een rit van zo’n 5 uur paardrijden staat het programma. Je rijdt via andere wegen dan waarop je aankwam, terug naar de basis. Het grootste deel van de ochtend volg je het zachte hoofdbospad dat langs boerderijen in de bergen voert en door naald- en eikenbossen. Deze route biedt verschillende mogelijkheden om te draven en te galopperen. In een van de bergweiden geniet je vroeg in de middag van een picknick. Daarna maak je een korte afdaling door het naaldbos naar de stallen. ’s Avonds geniet je van het afscheidsdiner in het dorp.

Dag 6:

Na het ontbijt is het tijd om huiswaarts te keren en krijg je een transfer naar het vliegveld.

Vertrekdata Kamertype 5n * 7n *  
17/03/2024  - 22/03/2024
2 pers kamer (Double)
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  1.315
€  1.315
€  1.315
/
/
/
Boek nu
18/04/2024  - 23/04/2024
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Double)
2 pers kamer (Twin)
€  1.315
€  1.315
€  1.315
/
/
/
Boek nu
05/05/2024  - 12/05/2024
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Double)
/
/
/
€  1.850
€  1.850
€  1.850
Boek nu
01/06/2024  - 06/06/2024
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Double)
€  1.315
€  1.315
€  1.315
/
/
/
Boek nu
17/08/2024  - 22/08/2024
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Twin)
2 pers kamer (Double)
€  1.315
€  1.315
€  1.315
/
/
/
Boek nu
24/08/2024  - 31/08/2024
2 pers kamer (Double)
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
/
/
/
€  1.850
€  1.850
€  1.850
Boek nu
07/09/2024  - 11/09/2024
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Double)
2 pers kamer (Twin)
€  1.315
€  1.315
€  1.315
/
/
/
Boek nu
21/09/2024  - 28/09/2024
2 pers kamer (Twin)
2 pers kamer (Double)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
/
/
/
€  1.850
€  1.850
€  1.850
Boek nu
05/10/2024  - 10/10/2024
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Twin)
2 pers kamer (Double)
€  1.315
€  1.315
€  1.315
/
/
/
Boek nu
09/11/2024  - 14/11/2024
2 pers kamer (Double)
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  1.315
€  1.315
€  1.315
/
/
/
Boek nu

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer beperkt mogelijk alleen op aanvraag. Toeslag voor 7 nachten van € 200 en voor 5 nachten  € 150, hiervoor ter plaatse te betalen!

Gegarandeerd vertrek mogelijk vanaf 3 ruiters tegen toeslag van € 100 p.p, voor het arrangement met 5 nachten en € 150 p.p voor het arrangement met 7 nachten. Bij min. 6 ruiters vervalt de toeslag.

Kamertype

5n *

7n *


17/03/2024  -  22/03/2024

2 pers kamer (Double)

1.315

2 pers kamer (Twin)

1.315

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.315

18/04/2024  -  23/04/2024

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.315

2 pers kamer (Double)

1.315

2 pers kamer (Twin)

1.315

05/05/2024  -  12/05/2024

2 pers kamer (Twin)

1.850

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.850

2 pers kamer (Double)

1.850

01/06/2024  -  06/06/2024

2 pers kamer (Twin)

1.315

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.315

2 pers kamer (Double)

1.315

17/08/2024  -  22/08/2024

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.315

2 pers kamer (Twin)

1.315

2 pers kamer (Double)

1.315

24/08/2024  -  31/08/2024

2 pers kamer (Double)

1.850

2 pers kamer (Twin)

1.850

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.850

07/09/2024  -  11/09/2024

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.315

2 pers kamer (Double)

1.315

2 pers kamer (Twin)

1.315

21/09/2024  -  28/09/2024

2 pers kamer (Twin)

1.850

2 pers kamer (Double)

1.850

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.850

05/10/2024  -  10/10/2024

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.315

2 pers kamer (Twin)

1.315

2 pers kamer (Double)

1.315

09/11/2024  -  14/11/2024

2 pers kamer (Double)

1.315

2 pers kamer (Twin)

1.315

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.315


(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer beperkt mogelijk alleen op aanvraag. Toeslag voor 7 nachten van € 200 en voor 5 nachten  € 150, hiervoor ter plaatse te betalen!

Gegarandeerd vertrek mogelijk vanaf 3 ruiters tegen toeslag van € 100 p.p, voor het arrangement met 5 nachten en € 150 p.p voor het arrangement met 7 nachten. Bij min. 6 ruiters vervalt de toeslag.

Data 2024

17-03 t/m 22-03 - 4 dagen paardrijden
18-04 t/m 23-04 - 4 dagen paardrijden
05-05 t/m 12-05 - 3 ruiters, 6 dagen paardrijden
01-06 t/m 06-06 - 4 dagen paardrijden
16-06 t/m 23-06 - 6 dagen paardrijden
06-07 t/m 11-07 - 4 dagen paardrijden
17-08 t/m 22-08 - 4 dagen paardrijden
24-08 t/m 31-08 - 6 dagen paardrijden
07-09 t/m 11-09 - 4 dagen paardrijden
21-09 t/m 28-09 - 6 dagen paardrijden
05-10 t/m 10-10 - 4 dagen paardrijden
09-11 t/m 14-11 - 4 dagen paardrijden

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 80 kg (indien zwaarder in overleg)
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 6 ruiters en max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek) mogelijk vertrek vanaf 3 ruiters tegen toeslag

Gegarandeerd vertrek mogelijk vanaf 3 ruiters tegen toeslag van € 100 p.p, voor het arrangement met 5 nachten en € 150 p.p voor het arrangement met 7 nachten. Bij min. 6 ruiters vervalt de toeslag.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten of 6 dagen / 5 nachten in goed verzorgde tweepersoonskamers op indeling
 • Op basis van volpension vanaf eerste dag diner t/m dag van vertrek ontbijt. incl tafelwijn en water bij lunch en diner
 • 6 rijdagen bij 8-daagse arrangement, ongeveer 5 a 6 uur per dag (dag 7 is een kortere tocht van ongeveer 3 a 4 uur) of 4 rijdagen bij 6-daagse arrangement ong. 5 a 6 uur per dag
 • Verzameltransfer van en naar luchthaven Malaga, aankomstdag om 17.00 uur, vertrekdag vlucht na 12.00 uur terug
 • Transport van de bagage tijdens de trekdagen
 • Begeleiding van een Engelstalige gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Prive transfer mogelijk vanaf Granada, op aanvraag mogelijk
 • Reisverzekering
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven