Paardrijden in de zuidelijke flanken van de Sierra Nevada

De Alpujarra-paardrijtrektocht is vernoemd naar de Alpujarra, het zuidelijke berggebied van de immense Spaanse bergketen Sierra Nevada. Op Spaanse paarden (PRE), Anadalusiche Arabieren en verschillende kruisingen sportpaarden maak je een intensieve verkenningstocht in de Alpujarra.

Spanje - Andalusië
Vanaf € 1315
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

De Alpujarra-paardrijtrektocht is vernoemd naar de Alpujarra, het zuidelijke berggebied van de immense Spaanse bergketen Sierra Nevada. Alpujarra is een regio van botanische en geologische betekenis. Het is bovendien een gebied met een rijk cultureel en historisch erfgoed. Op Spaanse paarden (PRE), Anadalusiche Arabieren en verschillende kruisingen sportpaarden maak je een intensieve verkenningstocht in de Alpujarra.

De trektocht voert over eeuwenoude ruiterpaden. We doorkruisen prachtige valleien en bergweiden. Elke dag biedt ons een nieuwe landschappen. Het terrein wisselt ook dagelijks; zo rijden we door amandelgaarden, dan weer begeven wij ons in een dicht naaldbos.

Behalve het fascinerende, afwisselende landschap, maken we tijdens deze trektocht ook kennis met het leven van alledag dat de bewoners van deze streek leiden. Het zal ons opvallen dat de mensen hier traditie hoog in het vaandel hebben staan.

Gemiddeld brengen we vijf tot zes uur per dag door in het zadel. Tijdens deze trektocht hebben we vele mogelijkheden om te draven en te galopperen. Ook zijn er tochten in het programma opgenomen waarop we voornamelijk in stap zullen rijden, omdat het ruige terrein dat vereist. Maar in welke gang we ook rijden, het is een prachtige trektocht.

We verblijven alle nachten in kleine, comfortabele (meest door familie gerunde) hotels met tweepersoonskamers. Aan tafel maak je kennis met de lokale schotels. Het eten is altijd vers. Alpujarra staat bekend om zijn hammen, forel en kazen. De lunch gebruiken we buiten, in gezellige picknickvorm.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst op het vliegveld waar je wordt opgehaald en een transfer krijgt naar je onderkomen in een pittoresk dorp op 2 tot 2,5 uur autorijden van het vliegveld. Je verblijft in een charmant 19e eeuws Seviliaans huis dat is getransformeerd naar een gastenverblijf met zeven slaapkamers die alle zijn voorzien van een eigen doucheruimte. Het huis is verder voorzien van een zitkamer, een ontbijtkamer en een grote patio. Het onderkomen ligt middenin het dorp op enkele minuten lopen van restaurants en café’s. Gezamenlijk diner in een lokaal restaurant, waarbij je een briefing krijgt over de komende dagen.

Dag 2

De eerste tocht kan beginnen. Reken op een mooie rit van tussen de 4 en 5 uur paardrijden. Deze eerste rit rijd je rond de basis en ontdek je de prachtige vallei Poqueira. Velen zien deze vallei als een van de mooiste valleien in de Sierra Nevada. Seizoens- en weersafhankelijk klimmen we naar een hoogte van 2000 tot 2400 meter. De tocht voert over ruiterpaden en zachte bospaden. Je rijdt door eikenbos en naaldbossen, over open weiden en je passeert kleine bergboerderijtjes. In de ochtend is er gelegenheid om fijn te draven en enkele galoppades te maken. ’s Middags maak je een rustige afdaling in de schaduw van naaldbossen. Onderweg geniet je van een picknick. Je rijdt de paarden terug naar hun verblijf en zelf overnacht en dineer je in hetzelfde dorp.

Dag 3

Een indrukwekkende tocht van zo’n 6 uur paardrijden naar het dorp Trevelez ligt in het verschiet. Trevelez ligt op 1486 meter hoogte en is de hoogste gemeenschap in Spanje. We verblijven er twee nachten. Het terrein waarover je rijdt om je bestemming te bereiken, is zeer gevarieerd. Het eerste deel in de ochtend maak je een afdaling over bospaden en ruiterpaden, je rijdt langs kleine boerderijen en door de dorpen Pitres en Portugos. Op sommige delen van de route stijg je af om je paard te leiden over de steilere paden. Ook in de dorpsstraten stijg je af en leid je je paard. Als je de dorpen achter je laat, volgt er een klim van ongeveer 600 meter naar de lunchplaats. Deze ligt in de schaduw van naaldbos. Na de lunch voert de route over een van de hoofdwegen door het eiken- en naaldbos. Hier kan je heerlijk draven en galopperen. Aan het eind van de middag komen we uit op een oud ruiterpad dat naar het dorp Trevelez leidt. Hier is het nodig de paarden zo’n 20 minuten te voet te leiden. Overnachting in het hotel met zwembad dat van juni tot september in gebruik is. Diner bij het hotel.

Dag 4

Een hele mooie tocht van ongeveer 5 uur paardrijden aan de oostelijke zijde van Trevelez staat op het programma van vandaag. Na de paarden door het dorp te hebben geleid, stijg je op en rijd je naar de rivier waar het ruiterpad ligt dat Trevelez oorspronkelijk verbond met de oostelijk en zuidelijk gelegen dorpen. De paden volgen een oud Moors irrigatiekanaal dat door eikenbos loopt. Daarna dalen we door naaldbos af. De afdaling behelst ongeveer 2200 meter. Je picknickt op een mooie plek van waar je de vallei van Trevelez mooi kunt overzien. Ook heb je fantastisch zicht op de spectaculaire Contraviesa bergen en in het zuiden zie je de Middellandse Zee liggen. Draai je je om, dan kijk je richting het noorden waar de besneeuwde bergtoppen van de Sierra Nevada en de Mulhacen van 3486 meter hoog zich laten zien. Na de lunch voert het pad door naald- en eikenbossen naar beneden naar Trevelez. Tijdens deze afdeling kom je op delen waar je zult moeten afstijgen om je paard te leiden over een steil pad met stenen. Overnachting en diner in het hotel.

Dag 5

Een rit van zo’n 5 uur paardrijden staat het programma. Je rijdt via andere wegen dan waarop je aankwam, terug naar de basis. Het grootste deel van de ochtend volg je het zachte hoofdbospad dat langs boerderijen in de bergen voert en door naald- en eikenbossen. Deze route biedt verschillende mogelijkheden om te draven en te galopperen. In een van de bergweiden geniet je vroeg in de middag van een picknick. Daarna maak je een korte afdaling door het naaldbos naar de stallen. ’s Avonds geniet je van het afscheidsdiner in het dorp.

Dag 6

Na het ontbijt is het tijd om huiswaarts te keren en krijg je een transfer naar het vliegveld.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer beperkt mogelijk alleen op aanvraag. Toeslag voor 7 nachten van € 200 en voor 5 nachten € 150, hiervoor ter plaatse te betalen!

Gegarandeerd vertrek mogelijk vanaf 3 ruiters tegen toeslag van € 100 p.p, voor het arrangement met 5 nachten en € 150 p.p voor het arrangement met 7 nachten. Bij min. 6 ruiters vervalt de toeslag.
Gewicht

Max. 80 kg (indien zwaarder in overleg)

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 6 ruiters en max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek) mogelijk vertrek vanaf 3 ruiters tegen toeslag Gegarandeerd vertrek mogelijk vanaf 3 ruiters tegen toeslag van € 100 p.p, voor het arrangement met 5 nachten en € 150 p.p voor het arrangement met 7 nachten. Bij min. 6 ruiters vervalt de toeslag.

Over Spanje - Andalusië

Andalusië is rijk aan mooie natuur en verzekerd je van een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Andalusië te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Andalusië heeft een mediterraan klimaat waardoor de temperatuur in de zomer flink kan oplopen en het in de winter nog zeer aangenaam aanvoelt. De gemiddelde wintertemperatuur schommelt tussen de 16 en 20 graden overdag. In de maanden November t/m februari is er iets meer kans op wat neerslag. In de maanden mei t/m september is de neerslag minimaal.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten of 6 dagen / 5 nachten in goed verzorgde tweepersoonskamers op indeling
 • Op basis van volpension vanaf eerste dag diner t/m dag van vertrek ontbijt. incl tafelwijn en water bij lunch en diner
 • 6 rijdagen bij 8-daagse arrangement, ongeveer 5 a 6 uur per dag (dag 7 is een kortere tocht van ongeveer 3 a 4 uur) of 4 rijdagen bij 6-daagse arrangement ong. 5 a 6 uur per dag
 • Verzameltransfer van en naar luchthaven Malaga, aankomstdag om 17.00 uur, vertrekdag vlucht na 12.00 uur terug
 • Transport van de bagage tijdens de trekdagen
 • Begeleiding van een Engelstalige gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Prive transfer mogelijk vanaf Granada, op aanvraag mogelijk
 • Reisverzekering
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven