Voor pioniers: Een trektocht te paard in Azerbeidzjan


Op sterke, rustige lokale paarden wordt een unieke trektocht gemaakt die alle facetten van het berggebied laat zien. De tocht voert over ruige en indrukwekkende bergpassen, heldere bergmeren en ongerept gebied.

vanaf € 3.438

Deze reis valt niet onder het calamiteitenfonds!

Azerbeidzjan is het enige land in de Kaukasus waar het mogelijk is van de zuidelijke naar de noordelijke heuvels over te steken. In dit immense gebergte biedt Azerbeidzjan het wildste terrein voor activiteiten in de natuur. Gericht op de olie-industrie hadden de beslissingnemers in het verleden niet gedacht aan het ontwikkelen van outdoor-toerisme of sport. Daardoor is het land ongerept gebleven. Op sterke, rustige lokale paarden wordt een unieke trektocht gemaakt die alle facetten van het berggebied laat zien. 

Azerbeidzjan grenst aan Georgië, Dagestan, Armenië en Iran. Het land herbergt in het noorden de grote bergen van de Kaukasus en in het zuiden kent het de Talysh bergen. Daarnaast ligt het pittoreske nationale park Hirkan in Azerbeidzjan. 

De trektocht op kleine bergpaarden uit de Kaukasus voert door het ruige en onaangeraakte gebied. De paarden zijn kalm en sterk en goed gehumeurd. Ze beschikken over een ongelooflijke balans en kennen hun werk heel goed, ze weten precies hoe zij hun energie het beste verdelen. 

Tijdens deze trektocht in de wildernis van de Kaukasus zijn we zelfvoorzienend. Over de hele route hebben we geen mobiel bereik; daarvoor ontbreekt het netwerk. Tijdens onze tocht rijden we over indrukwekkende bergpassen, over bergpaden of op het hoge plateau. We rijden tussen heldere bergmeren, door ongerept bos en wilde rivieren. 

Zelfvoorzienend
De tocht waarin de groep zelfvoorzienend is, voert naar het dorp Lahic, gesticht door de Tat. Dit volk komt oorspronkelijk uit Iran. De route wordt elke dag apart bepaald. De wegen worden gekozen op basis van het weer, de begaanbaarheid van de paden en sneeuwomstandigheden. Elke dag is een nieuw avontuur en elke trektocht brengt een nieuwe route tot stand. De mogelijkheden zijn enorm. Tijdens de trektocht overnacht je in tweepersoonstenten die we elke avond opzetten. Aan het begin en het einde van het arrangement waarop je cultuurtrips maakt, logeer je in 4- of 3-sterrenhotels.

Treinreis
Het arrangement eindigt met een treinreis in een oude voormalige Sovjettrein. Die brengt ons naar Tbilisi, de mooie hoofdstad van Georgië. Tbilisi is erg levendig en biedt aan scala aan dingen om te zien en te doen. Als je net uit Azerbeidzjan komt, doet deze stad je denken aan Europa met straten met keien en mooie, kleine huizen. Maar al snel zal je de invloeden uit het Midden-Oosten ervaren. Je ontdekt dat de verschillen en de overeenkomsten tussen de twee voormalige Sovjetlanden gelegen in de Kaukasus.

Dit programma biedt zowel avontuur als cultuur en zal een onvergetelijke ervaring zijn.

Voorbeeldprogramma:

Dag 1: 
Aankomst in Bakoe. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst,  heb je gelegenheid de stad te bezoeken. Maaltijd en overnachting in een 4-sterrenhotel in het centrum van Bakoe. 

Dag 2: 
Samenkomst om 08.00 uur in de ontbijtzaal. Na het ontbijt volgt een interessante verkenning van Bakoe. Je ontdekt het middeleeuwse hart van het centrum met zijn steegjes, moskeeën en paleizen. Daarna ga je verder naar de imposante huizen van de oliebaronnen uit de 19e eeuw. Ook bezoek je de markt. Diner in een restaurant en overnachting in een 4-sterrenhotel.

Dag 3: 
Om half elf verlaten we Bakoe. Er zijn twee mogelijkheden voor deze dag. 
A: Transfer naar een dorp van het Lesguins-volk van waar we met een grote oude Sovjet-truck naar ons eerste kampement rijden. Onderweg picknicken we. Overnachting in het kampement.
B. Transfer naar een dorp van het Tat-volk. De Tat komen oorspronkelijk uit Afghanistan of Iran, het volk spreekt een Perzisch dialect. Vrije tijd om Lahic met zijn straatjes met keien en een middeleeuwse watervoorziening te verkennen. Het dorp kent veel nijverheid. Er wordt koperwaar gemaakt, tapijten, potten en edelsmeden maken er traditionele juwelen. Voorbereiding op de trektocht die morgen begint en overnachting bij Tat-families of in een pension.

Dag 4: 
Kennismaking met de gidsen die ons begeleiden op onze expeditie. De gidsen behoren tot de Lesguins, een etnische groep uit het Russische Dagestan. Zij spreken hun eigen taal, gebaseerd op de talen uit de Kaukasus. Het gebied waarin wij paardrijden is een Nationaal Park en een natuurreservaat. Houd er rekening mee dat er in het gebied waarin je rijdt, geen bereik is voor mobiele telefoons. 
Deze eerste dag van de trektocht is een mooie, lange dag waarop we al vroeg vertrekken. We rijden de vallei in en stijgen daarna richting de bergtop. Onderweg heb je zicht op de berg Babadag, een van de hoogste bergen van Azerbeidzjan. Als we de bergpas achter ons hebben gelaten, rijden we heuvelafwaarts naar ‘kamp 1’, diep in de vallei gelegen. Diner en overnachting.

Dag 5: 
Rond de klok van 10.00 uur vertrekken wij naar het volgende kampement. Door bossen en lange, grote valleien bereiken we ‘kamp 2’, afgesloten van de buitenwereld, middenin het natuurreservaat en goed verborgen in de bergen. Onderweg rijden we eveneens langs een schitterende rivierbedding. Diner en overnachting.

Dag 6 - 7 en 8: 
Vanaf de locatie van ‘kamp 2’ rijden we in de komende drie dagen naar het dorp Xinalig. De dorpelingen spreken er hun eigen dorpstaal. De route die wij volgen om daar te komen,  laten we afhangen van het weer. Maar we steken in elk geval bergpassen over die op meer dan 3000 meter liggen. We rijden over toppen en hoge plateaus. Op sommige routes kom je ook langs schitterende bergmeren. 
Elke avond zetten we ons tentenkamp op. We overnachten in tweepersoonstenten. Op de derde dag van de trektocht komen we aan in het bijzondere dorp Xinalig. 

Dag 9 en 10: 
Vanuit Xinalig rijden wij op dag 9 in de richting van Shakhdag. Dit is een indrukwekkende bergtop van waaraf we een onvergetelijk panorama hebben. We bereiken de zuidelijk heuvels. Azerbeidzjan is het enige land in de Kaukasus waar het mogelijk is van de noordelijke naar de zuidelijke heuvels over te steken. Op dag 10 rijden wij mogelijk via deze zelfde route van Shakdag terug naar Xinalig. Dit is afhankelijk van gegeven toestemming. Overnachtingen in de tent.

Dag 11: 
Met de auto keren wij terug naar de bewoonde wereld. Bestemming: Bakoe. In de middag zullen wij aankomen in de stad. De middag is vrij te besteden. Gezamenlijk diner in een restaurant en overnachting in een 4-sterrenhotel.

Dag 12:
Vandaag brengen wij een bezoek aan een archeologisch gebied, Gobustan. Hier zijn meer dan zesduizend rotstekeningen gevonden die wel 5000 tot 40.000 jaar teruggaan. Er liggen veel archeologische monumenten in dit woestijnachtige gebied waar vele ravijnen zijn te vinden. Gobu betekent ravijn in het Azerbeidzjaans. De lunch gebruiken wij in picknickvorm. Deze dag is ook de damesdag waarop zij naar het bad kunnen en een peeling of massage kunnen krijgen.
We rijden terug naar Bakoe. Onderweg bezoeken wij het schiereiland Absheron waar we naar het gebied van de oude petroleumindustrie rijden. Dit staat in schril contrast met de pure natuur in de bergen. 
Vroeg diner om de nachttrein in Sovjet-stijl naar Tbilisi te nemen.

Dag 13: 
Aan het einde van de morgen arriveert de trein in Tbilisi. Onze bagage kunnen wij in ons hotel achterlaten en de uren tot 15.00 uur zijn vrij te besteden. Daarna bezoeken wij samen het oude centrum van Tbilisi waar veel is te zien. Deze stad is compleet anders dan Bakoe. Je zult versteld staan van zowel de verschillen als de overeenkomsten van beide steden. Na deze ontdekking genieten we van het laatste gezamenlijk diner in een restaurant. Overnachting in een 3- of 4-sterrenhotel middenin het centrum van Tbilisi. Hiermee sluiten wij de tocht in de Kaukasus af.

Dag 14: 
De tijd om afscheid van elkaar te nemen is aangebroken: Transfer naar het vliegveld. 

Vertrekdata Kamertype 13n *  
20/08/2022  - 02/09/2022
Diverse accommodaties
€  3.438

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

13n *


20/08/2022  -  02/09/2022

Diverse accommodaties

3.438


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2022

20-08 t/m 02-09

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 Kg
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar, zeer ervaren en goede conditie onder begeleiding van een volwassenen
 • Aantal deelnemers:
  Min. 7 ruiters en max. 8 ruiters ( 3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 14 dagen / 13 nachten
 • Waarvan 4 nachten in 3/4 sterren hotels in het centrum van Baku en Tbilisi. 1 nacht in gezinsverblijven in Lahic en Sheki, tijdens de paardentocht in de tent of in het kamp. In Sheki zou een 3 * hotel kunnen zijn.
 • Volpension vanaf dag 2 ontbijt t/m dag 13 diner, en de daarbij behorende niet-alcoholische drankjes
 • 7 dagen paardrijden
 • Entreekaartjes voor de uitstapjes omschreven in het programma
 • Verzameltransfer van en naar de luchthaven en de overige transfers
 • Transport van de bagage met pakpaarden
 • De nachttrein van Baku-Tbilisi
 • Frans- duits- en engelstalige gids

Exclusief

 • Heen en terugreis, heen naar luchthaven Baku en terug vanaf luchthaven Tbilisi
 • Verzekering
 • Maaltijden op dag 1 en dag 14
 • Alcoholische drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Entrees voor bezienswaardigheden in de vrije tijd
 • Slaapmatje, en slaapzak