Ontdek de Pantanal te paard


Paardrijden in Pantanal betekent paardrijden in het grootste draslandgebied ter wereld. Het ligt in het midden van Zuid- Amerika, waar de weelderige flora en fauna je zal betoveren.

Gevorderde Beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 3.333

Paardrijden in Pantanal betekent paardrijden in het grootste draslandgebied ter wereld. Het ligt in het midden van Zuid- Amerika, waar de weelderige flora en fauna je zal betoveren. Deze ruiterreis is een absolute aanrader voor nieuwsgierige globetrotters met hart voor de natuur.

Het grootste deel van Pantanal ligt in Brazilië, maar het gebied beslaat ook delen van Bolivia, Paraguay en Argentinië. De geweldige paardrijtochten in dit gebied worden gehouden in Brazilië. In het seizoen rijd je een keer mee met de cowboys om vee te verplaatsen en kalfjes te verzorgen of de cowboys aan het werk te zien in de kraal.

De meeste tochten beslaan zo’n 5 uur waarin je over open velden, door moerasland en langs baaitjes rijdt. Er bestaan tochten van verschillende lengte die in zowel het droge als in het natte seizoen kunnen worden gereden. Altijd rijdt er een ervaren gids mee om je de meest paradijselijke plekjes te laten zien.

Pantanal in Brazilië is een vlak gebied waar je heerlijk rustig kunt paardrijden. In het regenseizoen staat de vlakte onder water. Het regenwater verdwijnt in het droge seizoen. Pantanal is een Wereld Erfgoedgebied met een gevarieerde flora en fauna.

Meer dan zeshonderd vogelsoorten vinden er hun habitat. Verder leven er volop reptielen en zoogdieren zoals kaaimannen, apen en jaguars. Het ongerepte gebied herbergt een prachtige wildernis met open grasland, laaggelegen gebieden die overstromen tijdens het regenseizoen en moerassen. Ook bevinden zich er kleine, ronde bosgebieden, grotere wouden en baaien met gebieden die altijd onder water staan.

Wonderbaarlijk wild

De ranch waar de paarden staan en waar wordt gereden, ligt aan de rand van een immens open vlakte waar wonderbaarlijk wild leeft. Tijdens de tussenseizoenen waarin het regenseizoen overgaat in het droge seizoen, kan je hier te paard worden rondgeleid door de grondeigenaren die in de omgeving wonen. Met meer dan 14000 hectare grond en 4000 stuks vee is dit de ideale omgeving voor werken met vee.
In het weekprogramma is ook een boottocht van een dag opgenomen. Hierbij verkennen we de Rio Negro en het prachtige bos met zijn rijke fauna. Ook leren we de kunst van het piranha-vissen. De piranha wordt in deze omgeving meest gebruikt voor de typische, regionale piranhasoep.

Hangmat

We lunchen in de vrije natuur. Verder is er elke ochtend uiteraard tijd voor ontbijt en wordt er ’s avonds gezamenlijk gegeten.
Twee boerderijen en in een huisje dat middenin het natuurgebied ligt vormen onze accommodaties tijdens deze tocht. Het huisje is voorzien van hangmatten, maar wie liever een matras heeft, kan dat bij de boeking van dit arrangement aangeven. De organisatie zorgt ervoor dat er dan matrassen aanwezig om op te slapen.

Klimaat

Pantanal kent drie seizoenen:
Het regenseizoen dat gewoonlijk tussen november en maart plaatsheeft. De meeste dieren verplaatsen zich dan naar hoger gelegen gebieden in de omgeving.
Vazante, het tussenseizoen. Dit heeft plaats van april tot juni. De weiden beginnen te drogen en het water trekt zich terug in baaien en meren. Vissen, zoogdieren en vogels verblijven in deze gebieden. Dit is een mooie tijd om te paard door de onderwater gelopen gebieden te trekken.
Het droge seizoen dat in juli begint en tot november aanhoudt. In deze tijd droogt het land op. Vele diersoorten kunnen nu worden gespot. Ze houden zich op rond de overgebleven poelen.
De zomers in Pantanal zijn heet en vochtig. Meestal komen de echte tropische regenbuien in december en duren ze tot maart. Van april tot november regent het meestal niet. Tussen juni en augustus kunnen zich koude dagen voordoen, maar die duren slechts enkele dagen. De temperatuur kan dan zakken tot een graad of 7. 

Voorbeeldprogramma: In 2023 met een dag verlengd. Nieuw programma spoedig op website. 8 dagen / 7 nachten en 6 dagen paardrijden

Dag 1
Aankomst in de regio Rio Negro. ’s Middags volgt een korte bespreking van de trektocht. Een idyllische introductie van de regio volgt per boot. Dit is de eerste mogelijkheid de fauna van Pantanal te zien.

Dag 2
Na het ontbijt gaan we naar de kraal waar de paarden volgens de traditie van Pantanal worden gepresenteerd: ‘online’. Daarna verzorgen en zadelen wij de paarden, stijgen op en maken onze eerste prachtige rit over velden, savanne en door bos. Ook rijden we door bergen, langs baaien en zoute moeraslanden waar veel vogels en wilde dieren leven. We lunchen in het veld. De tocht van vandaag duurt zo’n vijf uur.

Dag 3
Deze dag stijgen we vroeg op. We rijden naar een verderop gelegen boerderij. Onderweg bezoeken we een school in de regio en houden we ook een uitgebreide pauze onder de bomen. Daarna begint onze tocht te paard langs de oevers van Vazante Castelo. Het landschap in dit gebied verschilt enorm van de regio waar we vandaan komen. Na nog eens zo’n drie uur paardrijden arriveren we bij een schuilplaats in het midden van Pantanal. Vannacht ervaar je hoe het is om in een hangmat te slapen. De accommodatie is voorzien van lantaarns die licht geven en schermen die bescherming bieden tegen insecten. Badkamer en keuken zijn aanwezig. Wie liever niet in een hangmat slaapt, kan dit van tevoren aangeven. In dat geval wordt het onderkomen voorzien van matrassen. In totaal brengen we vandaag zo’n vijf uur door in het zadel.

Dag 4
We ontwaken met het geluid van vogels die overal in de bomen rondom ons zitten. Na een vroeg ontbijt rijden we verder naar de boerderij. Op ons pad bewonderen we de natuur en de onaangeraakte landschappen. We rijden door open landschap langs de oevers van de Vazante. Tijdens deze tocht spotten we onnoemelijk veel vogels. Onderweg pauzeren we in Retiro Sao Luis. Een voertuig dat ons tijdens de rit ondersteunt wacht hier. Wij genieten hier van een regionaal drankje en rijden daarna verder door de adembenemende natuur. In het open veld wordt het tijd voor onze picknick. Na onze rust sporen we de paarden opnieuw aan en rijden naar Vazante Castelo totdat we de boerderij bereiken. We hebben dan zo’n zes uur te paard gezeten. De boerderij is ons onderkomen voor de komende dagen.

Dag 5
Na het ontbijt zadelen we de paarden en rijden we naar de weiden waar de Pantaneiro-paarden worden gefokt. We krijgen de kans te zien het gedrag van de dekhengst te zien als hij in contact komt met onze paarden wanneer we zijn familie benaderen. Terugkeer naar de boerderij voor de lunch. Na een uitgebreide pauze rijden we naar de baai om het piranhavissen mee te maken. We hebben ongeveer vijf uur paard gereden.

Dag 6
Onze laatste mooie tocht van zo’n vijf uur begint na een vroeg ontbijt. We genieten van de zonsopkomst terwijl we paardrijden. Op deze dag maken we kennis met de cultuur van Pantanal als we de cowboys volgen wanneer zij aan het werk zijn met het vee.

Dag 7
Afhankelijk van de vertrektijd van de vlucht is het mogelijk in de ochtend nog wat activiteiten te ondernemen voor de reis naar huis begint. 

 

Lees meer over de Pantanal te paard ( ander dagprogramma):

Brazilië Pantanal "Te paard door het paradijs"A.S. Magazine 2010

Vertrekdata (ma, di, wo, do, vr, za, zo) Kamertype 7n *  
01/05/2023  - 31/10/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  3.333
€  3.866
21/05/2023  - 28/05/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  3.866
€  3.333
16/06/2023  - 23/06/2023
Diverse accomodaties - 1 pers
Diverse accommodaties
€  3.866
€  3.333
09/07/2023  - 16/07/2023
Diverse accommodaties
Diverse accomodaties - 1 pers
€  3.333
€  3.866

(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op originele Amerikaanse dollar
2023: USD 3.650 p.p vanaf 5 deelnemer.

Eenpersoonstoeslag USD 584

Kamertype

7n *


01/05/2023  -  31/10/2023

Diverse accommodaties

3.333

Diverse accomodaties - 1 pers

3.866

21/05/2023  -  28/05/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

3.866

Diverse accommodaties

3.333

16/06/2023  -  23/06/2023

Diverse accomodaties - 1 pers

3.866

Diverse accommodaties

3.333

09/07/2023  -  16/07/2023

Diverse accommodaties

3.333

Diverse accomodaties - 1 pers

3.866


(*) Alle prijzen per persoon

Europrijs berekend op originele Amerikaanse dollar
2023: USD 3.650 p.p vanaf 5 deelnemer.

Eenpersoonstoeslag USD 584

Data 2023
Mogelijk te boeken van mei t/m Okt, op aanvraag voor groepen met min. 4 ruiters

21-05 t/m 28-05
16-06 t/m 23-06
09-07 t/m 16-07


Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 100 kg
 • Leeftijd:
  Op aanvraag
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 ruiters, max. 12 ruiters (3 weken voor vertrek)


Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten, in twee- drie of vierpersoonskamer, 1 nacht in een hangmat
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt, incl. drankjes
 • 6 dagen paardrijden (afhankelijk van de vluchten), 3 tot 6 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagage in de volgwagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van luchthaven Campo Grande naar Auidauana (of terug) met 4WD t/m 3 personen, met Minibus t/m 9 personen enkele reis. prijzen op aanvraag voor 2023
 • En verzameltransfer van Auidauana naar Lodge (of terug) met Skylane vliegtuigje t/m 3 personen , met Cessna vliegtuigje tot 4 personen enkele reis.Prijzen op aanvraag Max. gewicht van de bagage is 15 kg p.p
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Fooien
 • Reisverzekering