Ontdek de Pyreneeën van de Katharen te paard


Deze ontdekkingstocht te paard van een week is een magnifieke paardrijtrektocht in de Pyreneeën van de Katharen. Te paard ontdek je de oude kastelen van de Katharen.

Gevorderde Beginner

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 1.365

Ontdek de Pyreneeën van de Katharen te paard

Deze ontdekkingstocht te paard van een week is een magnifieke paardrijtrektocht in de Pyreneeën van de Katharen. Te paard ontdek je de oude kastelen van de Katharen, de hoogtepunten van de geschiedenis van deze groepering en je proeft de typische sfeer van deze streek met een bewogen geschiedenis. Dat alles op een veilige manier, want je rijdt op goed getrainde paarden over eenvoudige bergwegen.

Deze trektocht te paard wordt door de gids omschreven als de eenvoudigste trektocht die hij maakt, een goede kennismaking met het rijden in de bergen. De tocht begint in een klein bergdorp gelegen op 1300 meter hoogte. Deze plaats bevindt zich op het plateau d ‘Aillou, een hoog plateau in de Pyreneeën. Dankzij het typische klimaat zijn de flora en de fauna compleet aangepast aan de omstandigheden in de hoge bergen.

In het eerste deel van deze reis ontdek je de uitlopers van de Pyreneeën. Je rijdt langs mooie bergmeren en langs kastelen die doen herinneren aan de tragische geschiedenis van de Katharen. Je komt ook op ontelbare uitkijkpunten die schitterend zich bieden op de keten van de Pyreneeën.

Wij rijden over open en gemakkelijke, onverharde wegen. Dit zijn omstandigheden die goed zijn voor ruiters die nog niet zo veel ervaring hebben met paardrijden in de bergen, want je begeeft je in een gedeelte van de bergen waar je geen grote, ingewikkelde rijtechnieken hoeft toe te passen. Deze trektocht heeft wat kortere etappes, ruiters moeten wel comfortabel zitten in stap, draf en galop en al over buitenrijervaring beschikken.

Na de ontdekking van deze uitlopers van de Pyreneeën voert de weg verder richting de berg. Als je bent aangekomen op het plateau van Sault en inmiddels gewend bent aan je paard – en vice versa – kan je volop genieten van de enorme ruimte op het plateau en de teugels met zelfverzekerdheid laten vieren om de paarden in volle galop over het plateau te laten gaan.

De meeste nachten breng je door in gites langs de route, in een berghut, 1 nacht in tenten. Neem een slaapmatje, slaapzak mee en vergeet niet je zonnebril, zonnecrème en ook warme kleding mee te nemen naar de bergen.

De traditionele avondmaaltijden worden bereid door onze gastheren, soms samen met hun reisgenoten. Je bagage wordt van plaats naar plaats voor je vervoerd met een 4x4.

Het ruitercentrum beschikt over Mérenspaarden en de vergelijkbare Castillon. De meer dan 100 paarden staan in kuddes het hele jaar door in de bergen.

Galopperen over bergplateaus en zwemmen in heldere bergmeren

Voorbeeldprogramma:

Dag 1:
Zaterdag: Aankomst bij de gite vanaf 17.30 uur. Na aankomst wordt de trektocht met je besproken en je leert het materiaal waarmee je paard rijdt kennen.

Dag 2:
Zondag: De tocht kan beginnen! Je rijdt vanuit de plaats van aankomst naar Montségur. Eerst maak je een afdaling vanaf het plateau d ‘Aillou. Je rijdt door de Gorges de la Frau, een bergkloof met steile kliffen van maar liefst 400 meter die over ons heen hangen. Deze zijn lang geleden ontstaan door een bergstroom. Het snelle water heeft de kalkstenen rotsen in jaren tijd uitgehouwen en deze schitterende kloof gecreëerd. We lopen een stuk naast ons paard als we naar het kasteel van Montségur op 920 meter hoogte gaan. Dit imposante kasteel is de laatste schuilplaats geweest van de Katharen. Overnachting in een gite in Montségur.

Dag 3:
Maandag: Vandaag rijd je van Montségur naar Roquefixade. De tocht voert door een groot bos waar je veel verschillende mossoorten ontdekt. Via de bosapden kom je aan op het kasteel van Roquefixade dat op 750 meter hoogte ligt. Het kasteel lijkt ontoegankelijk, maar wij komen er te paard aan. Boven aangekomen heb je een geweldig zicht op de keten van Tabes en de vallei die boven op ons wacht. Overnachting in een herberg.

Dag 4:
Dinsdag: Vanuit Roquefixade rijd je vandaag naar de camping in Léran. Je daalt af de vallei in. Je rijdt over open en glooiende paden tot aan het meer van Montbel. Er is tijd om een verfrissende duik te nemen in het meer. Aan het einde van deze mooie dag te paard zit je bij het kampvuur en wacht je tot de sterren aan de hemel verschijnen. Overnachting in tenten op de camping. De avondmaaltijd en het ontbijt van de volgende ochtend gebruik je in het restaurant bij het meer.

Dag 5:
Woensdag: Je verlaat Léran en rijdt door het bos naar de steeds groener kleurende vallei en de warmte van Puivert. Op het programma staat een kasteelbezoek te paard en een zwempartij voor wie daar aan toe is in het meer dat aan de voet van het kasteel ligt.

Dag 6:
Donderdag: Vanuit het mooie Puivert trek je verder naar de plaats Belvis waar je de volgende gite vindt. Je klimt naar een hooggelegen plateau en boven aangekomen wordt het volop genieten van uitgebreide galoppades; dit uitgestrekte, weidse terrein is daar ideaal voor.

Dag 7:
Vrijdag: Als je weer in het zadel zit, laat je Belvis achter je en rijd je terug naar de gite waar je deze fascinerende ontdekkingstocht te paard was begonnen. Op deze dag verken je het plateau d ‘Aoillou.

Dag 8:
Zaterdag: Voor je het wist, was het alweer tijd om te gaan. Je hebt geweldige indrukken opgedaan in dit deel van de machtige Pyreneeën die je altijd zullen bijblijven.

Vertrekdata Kamertype 7n *  
05/08/2023  - 12/08/2023
Diverse accommodaties
€  1.365
02/09/2023  - 09/09/2023
Diverse accommodaties
€  1.365

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

7n *


05/08/2023  -  12/08/2023

Diverse accommodaties

1.365

02/09/2023  -  09/09/2023

Diverse accommodaties

1.365


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2023

05-08 t/m 12-08 - 1 ruiter

02-09 t/m 09-09 - 3 ruiters

Praktische info

 • Leeftijd:
  op aanvraag
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 ruiters en max. 12 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten in gite of Bivac. Kamers op indeling. Eenpersoonskamer op aanvraag.
 • Op basis van volpension vanaf ontbijt dag 2 t/m diner dag 7. Picknicklunch tijdens de trektocht.
 • 6 dagen paardrijden, ongeveer 4 a 6 uur per dag
 • Bagagetransport tijdens de trektocht
 • Begeleiding van een ervaren gids
 • Verzameltransfer van en naar het treinstation

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van en naar de Luchthaven Toulouse of Carcassonne € 85 p.p, ter plaatse te betalen
 • Drankjes
 • Diner dag van aankomt en ontbijt dag van vertrek
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Toeslag voor Dieet voor: vegetarier / vegan / gluten-vrij en lactose intoleranti. € 35 p.p
 • Reis-/annuleringsverzekering