Te paard langs kastelen in het mooie Frankrijk


Deze trektocht geeft je een goed idee van de regio Poitou-Charentes in Frankrijk. Je volgt de rivieren Vienne en Blourde, ziet kastelen in groene landschappen en ontdekt een stukje geschiedenis van op de rug van je paard

vanaf € 1.210

Deze trektocht geeft je een goed idee van de regio Poitou-Charentes in Frankrijk. Je volgt de rivieren Vienne en Blourde, ziet kastelen in groene landschappen en ontdekt een stukje geschiedenis van op de rug van je sportieve maar betrouwbare paard.

Charmante uitvalsbasis
Een karakteristieke Franse boerderij in Poitou-Charentes is de charmante uitvalsbasis voor deze paardrijvakantie. Op deze boerderij vind je naast paarden en pony’s’ ook herten. Je geniet er van rust, ruimte, natuur, geschiedenis, de befaamde Franse keuken en lekkere wijnen. Dankzij het milde klimaat is het er vaak heel aangenaam paardrijden.

Magische regio
De vallei van de Vienne is een magische plek. Hier maak je een sprong terug in de tijd. Je ontdekt er vele kastelen, waarvan sommige dateren uit de Middeleeuwen en een hertenfokkerij. Jij en je paard krijgen er vooral heel veel mooie natuur voorgeschoteld.

Diverse paarden
Op de boerderij zijn er verschillende paarden beschikbaar. Onder meer Selle Français, Anglo-Arabier, Berber-Arabier, Spaanse paarden en diverse kruisingen zijn beschikbaar voor de trektocht. Sommige paarden werden hier geboren en zijn afgericht om de perfecte gezel te zijn voor de trektocht. De dieren leven samen in groep, wat het tijdens de trektocht makkelijker maakt voor iedereen.

Wat maakt deze trektocht zo bijzonder ?
Het landschap wordt gekenmerkt door heggen en oude paden. We rijden door de vallei van de Vienne-rivier, die garant staat voor prachtige vergezichten. Hier zie je veel natuur en weinig auto’s. Geregeld maken we de voeten nat in kleine riviertjes die we oversteken. Wie houdt van geschiedenis en cultuur zal geïnteresseerd zijn door de vele kastelen die dateren uit diverse perioden in de geschiedenis.

Voorbeeld dagprogramma

Dag 1
Aankomst op de paardenboerderij in de namiddag. Vroeger aankomen is mogelijk. De organisatie kan een transfer organiseren van de luchthavens van Poitiers of Limoges of van het treinstation van Poitiers. Na een drankje gaan we kennismaken met de paarden in de wei. Tijd om het jezelf gemakkelijk te maken in je kamer. ’s Avonds bekijken we de route van de komende dagen op de kaart.

Dag 2
We vertrekken via een doorwaadbare plek in de rivier de Blourde en rijden verder door de velden. We hebben zicht op meerdere meren en op het platteland met weilanden waar schapen en limousin-runderen grazen. We rijden voorbij de versterkte kerk van Adriers en brengen een bezoek aan Bernard, die voorwerpen maakt met dood hout. We picknicken aan de oever van een meer, met uitzicht op de toeren van Adriers. Wanneer het weer het toelaat, kunnen we hier zwemmen met de paarden (natuurlijk is dit niet verplicht !). Via een klein bruggetje bereiken we Nérignac. Overnachten doen we niet ver van de Blourde. Als het weer het toelaat, kunnen we aperitieven op de rotsblokken in de Blourde. 

Dag 3
We rijden door Moussac en bereiken zo de overkant van de rivier. Hier hebben we een goed zicht op het kasteel. We volgen een pad vlak langs de Vienne met mooi uitzicht op de rivier. Picknicken doen we bij het kasteel van Fougeretau, waar het spookt wanneer dit open is, en anders in Queaux. Als het open is, kunnen we het kasteel bezoeken. Hiervoor moet je wel een mondje Frans spreken. Daarna rijden we over de brug bij Moussac en we krijgen nog enele mooie paden om te draven en galopperen voorgeschoteld !

Dag 4
Een glooiend landschap met weilanden en velden. We rijden door de vallei van de Vienne. Picknick langs de Vienne in L’Isle Jourdain met uitzicht op het viaduct (40m). s'Middags rijden we over een oude spoorlijn waar we goed kunnen galopperen en bereiken zo de boerderij.

Dag 5
We rijden door een heuvelachtig landschap in een regio waarin vooral veel veeteelt voorkomt. We zien dus veel schapen en limousin runderen. De paden worden omzoomd door heggen en hier en daar een oude eik. Picknicken doen we aan de rand van een meer met een brond en zicht op het stadje Availles Limouzine. We overnachten in een oude boerderij met uitzicht op het kasteel van Serre.

Dag 6
We volgen de paden door de vallei van de Vienne en zien diverse kastelen uit verschillende tijdperken. Picknicken doen we vlak bij zo’n kasteel : dat van Saint-Germain de Confolens. We brengen ook een bezoek aan dit middeleeuwse kasteel. We steken de Issoire over op een doorwaadbare plaats en zien hier en daar in het landschap boerderijen opduiken gebouwd in graniet. Het bos van Monette met zijn eeuwenoude eiken is een indrukwekkend decor.

Dag 7
We volgen opnieuw rustige paden door de vallei van de Vienne en picknicken vandaag bij het meer van Fondaube. Hier hebben we de mogelijkheid om met de paarden in het water te gaan. Op de weg naar huis steken we nog meerdere rivieren over. Aan het eind van de middag zijn we weer bij de boerderij waar we begin deze week vertrokken zijn. 

Dag 8
Vertrek. Transfer naar Poitiers of Limoges, of vertrek op eigen initiatief na het ontbijt.

Lees meer over dit ruitercentrum in het artikel (verschillende trektochten mogelijk):

Frankrijk "tussen herten en paarden in het groene hart" Hippo Revue december 2014 

Vertrekdata (ma, di, wo, do, vr, za, zo) Kamertype 7n *  
23/04/2023  - 30/04/2023
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Double)
2 pers kamer (Twin)
€  1.210
€  1.210
€  1.210
14/05/2023  - 21/05/2023
2 pers kamer (Double)
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  1.210
€  1.210
€  1.210
09/07/2023  - 16/07/2023
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
2 pers kamer (Twin)
2 pers kamer (Double)
€  1.210
€  1.210
€  1.210

(*) Alle prijzen per persoon

Het is mogelijk een extra nacht bij te boeken voor € 60 p.p incl. diner en ontbijt.

Kamertype

7n *


23/04/2023  -  30/04/2023

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.210

2 pers kamer (Double)

1.210

2 pers kamer (Twin)

1.210

14/05/2023  -  21/05/2023

2 pers kamer (Double)

1.210

2 pers kamer (Twin)

1.210

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.210

09/07/2023  -  16/07/2023

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.210

2 pers kamer (Twin)

1.210

2 pers kamer (Double)

1.210


(*) Alle prijzen per persoon

Het is mogelijk een extra nacht bij te boeken voor € 60 p.p incl. diner en ontbijt.

Data 2023

23-04 t/m 30-04
14-05 t/m 21-05 - 2 ruiters
09-07 t/m 16-07
Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg
 • Leeftijd:
  Min. 14 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 5 ruiters en max. 6 ruiters (3 weken voor vertrek)
 • reis.detail.afstand_auto:
  Utrecht 870 km, Brussel 720 km

Het is mogelijk een extra nacht bij te boeken voor € 60 p.p incl. diner en ontbijt.

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten op indeling in een tweepersoonskamer, meestal met gezamenlijk sanitair
 • Op basis van volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt, inclusief koffie, thee en tafelwijn
 • 6 dagen paardrijden, 3 tot 6 uur per dag
 • Nederlandstalige begeleiding
 • Bagagevervoer in een volgwagen

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van en naar treinstation Poitiers € 50 p.p. retour ter plaatse te betalen.
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Extra nacht € 60 p.p incl diner en ontbijt