Transhumance te paard in de bergen van Mercantour

Verken het schitterende Zuid-Franse berggebied van de Mercantour te paard en weet weer wat ontspannen is. Je rijdt door overweldigend mooi berggebied met groene velden en hoge bergtoppen. Een ultieme paardrijvakantie!

Frankrijk
Vanaf € 1400
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Deze Franse transhumance is een mythische tocht te paard van de zee naar de bergen,waarbij je de paardenkudde van de winter- naar de zomerweiden drijft.

In vier dagen met drie overnachtingen rijd je in een gebied waar de schitterende Côte d ‘Azur en de Alpen samenkomen.

Trektocht te paard: met vee van zee naar hoge Alpenweiden

Op deze trektocht te paard komen kust en bergen samen in een magische schoonheid. In de lente zijn de wilde flora en fauna als herboren. Langs de oude Romeinse paden naar de met sneeuw bedekte bergtoppen zie je het nieuwe leven overal opkomen. Alles baadt in het licht en het blauw van de hemel mengt zich met dat van de zee.

De drijftocht te paard laat je de seizoenswisseling aan den lijve ervaren. Je ontdekt de zomerweiden en de tradities in de bergen. Het zijn speciale momenten buiten de tijd om die de periode aankondigen van trektochten voor paarden, hoog in de bergen. De kudde beweegt zich van Sainte Agnès richting het pad van de bergrichels.

Spectaculair

In de avond stoppen we bij Sospel. De volgende dag beleef je een schitterende rit waarin het spectaculaire landschap tussen zee en bergen zich het meest intens aan je laat zien en je overnacht bij het kamp d ‘Argent.

Tijdens deze tocht maak je ook kennis met de geschiedenis van de streek. De paarden brengen je op de derde dag in het Nationaal Park Mercantour naar een plaats waar barakken liggen van het leger van de Alpen. De barakken zijn overgebleven uit de Tweede Wereldoorlog. Het leger had zijn post op deze locatie opgezet vanwege de strategische ligging.

Rode grond

De bergen zijn buitengewoon steil en de ravijnen zijn diep. Snel daarna bereik je de rode grond van de Gordolasque vallei waar je zult overnachten in een hotel. Op deze derde dag is het eindpunt niet ver meer. De meren van Prals en het plateau van Maïris komen al in zicht. Beide fenomenen betoveren het bergweidenlandschap en hier komt de drijftocht aan zijn eind.

De kudde is op de plek aangekomen, de komende drie zomermaanden verblijft zij in de bergen. Daarna keert zij terug om de winter aan zee door te brengen.

Deze tocht wordt gereden in het voorjaar en in de herfst. De tocht kondigt de wisseling aan tussen het winter- en zomerseizoen aan. Een unieke ontmoeting en een buitengewone ervaring, omdat alle paarden als in een karavaan, vertrekken.

Bij dit arrangement zijn alleen de drankjes in de avonduren niet bij de prijs inbegrepen. Deze betaal je apart. Het is mogelijk tegen een meerprijs een extra overnachting te boeken.

Voorbeeldprogramma

Een extra nacht bijboeken vooraf aan het arrangement en aan het einde van de tocht is mogelijk. Prijzen hiervoor liggen tussen de € 50 en € 80 p.p.p.n

Dag 1

Om 9 uur in de morgen ontmoeten de groep ruiters, de gids en de paarden elkaar en kan de tocht beginnen. Er komt beweging in de groep, wat levendiger op de heuvelflanken. Er gaat een lunch mee voor onderweg. Na 7,5 uur paardrijden kom je aan in Sospel waar je de nacht doorbrengt. Tegen een meerprijs kan je hier een massage aanvragen.

Dag 2

Op deze dag zit je het langst in het zadel. Het is de dag van de beklimming. In acht uur tijd stijg je steeds een beetje verder de berg op. Onderweg is er tijd voor de picknick en aan het einde van de tocht arriveer je bij je accommodatie bij Camp d’Argent.

Dag 3

De ochtend begint in de behoorlijke steile omgeving, maar in de middag bereik je gebieden die wel hoog liggen, maar minder steil zijn gevormd. In de middaguren kan je in een ander tempo rijden. Ook vandaag geniet je buiten van de net als de dagen hiervoor, zelfgemaakte picknick. De middagrit voert je in een hoger tempo naar het hotel in Gordolesque waar je zult overnachten. Je hebt er dan een dag van 6,5 uur paardrijden op zitten.

Dag 4

Twee steile beklimming te paard liggen in het verschiet. Daarnaast staan er twee steile afdalingen te voet op het programma. Daarbij begeleid je je rijpaard. In de ochtend is de picknick al voorbereid en onderweg zal er ergens tijd en een mooie plaats zijn waar je die opeet. Daarna geniet je nog voluit van de middagrit die je uiteindelijk naar het rijcentrum brengt. Daar arriveer je rond 18.00 uur waarna de transfer naar ofwel Nice ofwel Sainte Agnès volgt.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer waar mogelijk is 60 euro per nacht p.p.
Gewicht

Max. 90 kg.

Leeftijd

Min. 10 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Over Frankrijk

Frankrijk is een ideaal land voor een mooie ruitervakantie, rijk aan mooie natuur en zeker geschikt voor een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Frankrijk te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Een trektocht te paard of een standplaatsvakantie. Tochten te paard voor beginnende ruiters (kinderen) of de gevorderde ruiter. Een weekendje weg te paard of een hele week op pad op de rug van een paard? Overnachten in Luxe kastelen of hoeft het niet zo luxe en kies je liever voor basic overnachtingen? Wil je begeleiding van een Nederlandstalige gids, of wil je zelfs misschien wel zonder gids met je paard een trektocht maken? Het kan!

Misschien wil je wel met je gezin op vakantie en overnachten in een Gite. Lekker genieten van je kinderen die met de paarden kunnen knuffelen en borstelen terwijl je zelf heerlijk op een stoel zit een boekje te lezen?

Of ben je tussen de 16 en 25 jaar, en wil je zonder je ouders op vakantie? Dan bieden we een paardrijvakantie voor jongvolwassenen die bestaat uit 3 dagtochten en een tweedaagse trektocht, leuke uitstapjes en gezellige avondjes in het zuiden van Frankrijk.

Inclusief

 • 4 dagen / 3 nachten met overnachtingen in twee- en driepersoonskamers in hotels, B&B's, berghutten en gites met gezamelijke of gedeelde sanitair
 • Op basis van volpension vanaf lunch op dag van aankomst t/m de lunch op dag van vertrek. Excl. diner dag 2
 • 4 dagen paardrijden, ong. 6 a 7,5 uur per dag
 • Frans- en engelstalige begleiding van een ervaren gids
 • Verzameltransfer naar Luchthaven Nice op dag 4
 • Bagagevervoer

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van luchthaven Nice naar de accommodatie € 180 enkele reis voor 2 personen, ter plaatse te betalen.
 • Overige drankjes
 • Diner dag 2
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Extra nacht vooraf aan het arrangement, extra nacht aan het einde van de trail, tussen de € 50 en € 80 p.p.p.n
 • Reis-/of annuleringsverzekering