Trektocht te paard in Frankrijk: Ontdek de geheimen van regio Poitou


Tijdens deze trektocht te paard leer je het Franse departement la Vienne in de regio Poitou indrukwekkende architectonische schatten kennen.

vanaf € 1.550

Trektocht te paard in Frankrijk: Ontdek de geheimen van regio Poitou

Tijdens deze trektocht te paard leer je het Franse departement la Vienne in de regio Poitou indrukwekkende architectonische schatten kennen. Je rijdt door authentieke historische dorpjes, middeleeuwse stadjes zoals Chauvigny met zijn vijf forten en geniet je van het heerlijke, wilde  Franse platteland. De paarden zijn Berbers- en Arabische kruisingen en er zijn Spaanse paarden. Ze zijn vriendelijk en zeker van karakter.

Paardrijden in verrassend historisch departement la Vienne 

Op paardrijvakantie naar Frankrijk is altijd een goed idee. De ontdekking van de regio Poitou- Charenters waarin het departement la Vienne ligt,  is een buitengewoon aangename verrassing. Deze streek ligt in het midwesten van Frankrijk. Het herbergt behalve gevarieerde landschappen ook een wonderbaarlijke hoeveelheid historische cultuur. Niets is mooier dan deze te paard te verkennen.

Tijdens deze trektocht te paard rijd je door heuvelachtig gebied, je komt in bossen, oude plattelandsdorpjes  en  je verbaast je over de uiteenlopende middeleeuwse kerken en kloosters. 

Elke nacht breng je door in een ander dorp waar je ook dineert.  En iedereen weet: in Frankrijk is goed eten gegarandeerd. 

Voorbeeldprogramma Trektocht te paard in Frankrijk: Ontdek de geheimen van regio Poitou

Dag 1:
dag van aankomst, mogelijkheid van transfer van het TGV treinstation.  Zaterdag: Aankomst van de ruiters en kennismaking met het team en andere deelnemers. Diner en overnachting op het ruitercentrum.

Dag 2: 
Na het ontbijt stijgen wij op en rijden door bossen heuvels langs oude gebouwen en kleine kasteeltjes. We picknicken in het hart van Coussay les Bois. De talloze monumenten zijn de stille getuigen van het verleden van het dorp. Zo vind je hier verschillende historische kerkgebouwen. De Notre Dame uit de 11e, 13e en 15e eeuw, de 16e eeuwse kerk met zijn klokkentoren Saint Martin en het geboortehuis van de stichter van de Heilige Harten van Jezus en Maria Congregatie zijn enkele voorbeelden van de monumentale gebouwen die hier staan. We lunchen in het veld en brengen daarna te voet een bezoek aan het dorp. Vervolgens zetten wij de voeten weer in de stijgbeugels en rijden door mooie landschappen naar ons onderkomen. Dat ligt in het middeleeuwse stadje Roche Pasay.

Dag 3: 
Als we na het ontbijt weer in het zadel zitten, maken wij een tocht naar St. Pierre de Maillé. We rijden voorbij de Donjon de la Roche Pasay naar de oevers van de rivier Creuse. De vergezichten openen zich voor ons nadat wij door enkele bossen hebben gereden. Bij Anglès sur l’Anglin is het tijd voor de picknick aan het water in Anglès. Dit is een prachtig middeleeuws plaatsje met vele bezienswaardigheden. Een kasteelruïne, fresco’s en de borduurwerken uit de ateliers uit de Engelse dagen zijn bijzondere curiositeiten. In de middaguren rijden wij te paard naar Saint Pierre de Maillé.

Dag 4: 
We vertrekken uit St Pierre de Maillé en zetten koers naar Saint Savin. We steken de rivier Gartempe over en rijden door uitgestrekte velden en bossen over kleine paden langs wilde routes richting Saint Savin. De abdij uit Poitou, de fleurige kunst uit de Romeinse tijd in de regio Poitou- Charentes ontvouwen zich op de muren van het Benedictijnse klooster. De architectuur is van hoogstaand niveau. De funderingen van de abdij stammen uit de Karolingische tijd.  Wij lunchen in de buurt van de abdij die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Na de lunch brengen wij een bezoek aan de abdij en aan het dorp. Na deze ontdekkingstocht rijden we ’s middags naar Saint Savin voor ons diner en de overnachting.

Dag 5: 
In de morgen rijden wij over een oude Romeinse weg in de richting van Lyon. Wij rijden weer door de valleien van Vienne en over het boerenland. We doen de kleinste gemeenschap van Vienne aan. Die draagt de naam Lauthiers. Hoe klein ook, er staat een verwonderlijk kerkje.  We picknicken in het veld  bij het kerkje uit 1093. In de middag rijden we naar het middeleeuwse stadje Chauvigny. In de Middeleeuwen woonden de mensen hier op de rotsen van het plateau dat de vallei van Vienne in het noorden domineert. De stad kwam in de 11e eeuwe tot ontwikkeling. Er staan vijf forten. De stad is goed beschermd door de stadsmuur.

Dag 6: 
Deze ochtend doorkruisen wij het kleine bos van Mareuil. We komen door rustige, wilde gebieden. De paden leiden ons naar l’Etoile.Tegen 1117 voegden volgelingen zich bij de kluizenaar Isembaud die zich had teruggetrokken in dit verlaten gebied. Hier werd het klooster gesticht. Officieel gebeurde dat in 1124 onder de naam l’Etoile ter nagedachtenis aan de broer van IsembaudL Pierre de l ‘Etoile. Hij was de oprichter en de eerste abt van Fontgombault (1114). De abdij van l’Etoile is de enige cisterciënzijnse abdij van Poitou waar de Bernardijnse plattegrond nog perfect leesbaar is.  Wij lunchen aan de voet van deze abdij. Vervolgens stijgen wij weer op om de rit naar Monthoiron te aanvaarden. Diner en overnachting in Monthoiron.

Dag 7: 
Op deze alweer laatste dag van de paardrijvakantie rijden we na het ontbijt door pittoreske dorpjes en gevarieerde landschappen. Onze paarden brengen ons naar het kleine dorpje Saint Saveur. Hier vinden we een magnifieke kerk gebouwd door de orde van Antonins in 1366. Wij gebruiken de lunch vlakbij dit indrukwekkende bouwwerk. Gemolesteerd tijdens de oorlog van 100 jaar, werd zij herbouwd in een flamboyante gotische stijl. In de religieuze oorlog  raakte zij opnieuw beschadigd en weer gerestaureerd aan het begin van de 16e eeuw. ’s Middags rijden we vlak langs het bos van la Groie, jachtgebied van het hof. Uiteindelijk rijden we weer door de vertrouwde heuvelachtige valleien waar wij deze prachtige ontdekkingstocht te paard waren begonnen. Het is mogelijk ’s avonds een transfer naar het station te krijgen. 

Vertrekdata Kamertype 6n *  
29/04/2023  - 05/05/2023
1 pers kamer (Single)
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
€  1.850
€  1.550
€  1.550
17/06/2023  - 23/06/2023
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
1 pers kamer (Single)
€  1.550
€  1.550
€  1.850
02/09/2023  - 08/09/2023
2 pers kamer (Twin)
Kamer op indeling (indien beschikbaar)
1 pers kamer (Single)
€  1.550
€  1.550
€  1.850

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

6n *


29/04/2023  -  05/05/2023

1 pers kamer (Single)

1.850

2 pers kamer (Twin)

1.550

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.550

17/06/2023  -  23/06/2023

2 pers kamer (Twin)

1.550

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.550

1 pers kamer (Single)

1.850

02/09/2023  -  08/09/2023

2 pers kamer (Twin)

1.550

Kamer op indeling (indien beschikbaar)

1.550

1 pers kamer (Single)

1.850


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2023

29-04 t/m 05-05 - 1 ruiter, 1 optie - 5 plaatsen
17-06 t/m 23-06 - vol
02-09 t/m 08-09 - 5 ruiters, 2 plaatsen

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren. Onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 en max. 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 7 dagen / 6 nachten in 2* hotels of groepsaccommodaties
 • Volpension vanaf diner aankomstdag (inclusief aperitief en tafelwijn bij lunch) t/m laatste rijdag de lunch
 • 6 dagen paardrijden
 • Engels- en Duitstalige begeleiding
 • Bagage in volgwagen ( bij minimaal 4 personen)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering