Trektocht te paard in Hooggebergte van Zuid-Frankrijk


Een geweldige trektocht te paard in het hooggebergte over de bergpassen van het Massief van Tabes in de Pyreneeën. Te paard beklim je de Mont Fourcat. Een geweldig uitzicht over de Pyreneeën zal je je adem benemen!

vanaf € 1.365

Op deze paardrijvakantie maak je een geweldige trektocht te paard in het hooggebergte over de bergpassen van het Massief van Tabes in de Pyreneeën. Te paard beklim je de Mont Fourcat. Een geweldig uitzicht over de Pyreneeën zal je je adem benemen. Je rijdt op goed getrainde paarden die uit een grote kudde van de eigenaar komen. Alle paarden zijn bekwaam om deze tocht te rijden.

Paardrijden op hoogte

Deze trektocht te paard in het Franse hooggebergte begint in een klein bergdorp op 1300 meter hoogte. Deze plaats op het Plateau d ‘Aillou dat deel uitmaakt van de Pyreneeën is wild en authentiek gebleven.

De natuur op het plateau heeft een typische flora en fauna die je alleen in deze bergen vindt vanwege het specifieke klimaat dat hier heerst.

Aan het begin van deze tocht geniet je van de enorme ruimte op het plateau met zijn zachte ondergrond, groene uitstraling in dit bergachtige landschap. Als ons zicht op de hoge berg die steeds dichterbij komt, merk je dat de paden veranderen. En ver van de beschaving beginnen wij aan de ontdekking van een berg die zijn oorspronkelijkheid altijd heeft bewaard.

Overnachtingen

Onderweg overnacht je meestal in berghutten langs de route. Ook overnacht je in gites. Neem een slaapmatje, slaapzak mee en vergeet niet je zonnebril, zonnecrème en ook arme kleding mee te nemen naar de bergen.

De traditionele avondmaaltijden worden bereid door onze gastheren, soms samen met hun reisgenoten.

Je bagage wordt van plaats naar plaats voor je vervoerd met een 4x4.

Van ruiters wordt verwacht dat zij comfortabel zitten in stap, draf en galop. Ook is een goed uithoudingsvermogen nodig op deze tocht waarbij je dagelijks vier tot zes uur te paard zit.

Voorbeeld dagprogramma:

Dag 1:

Zaterdag: Ruiters verzamelen bij de gite in het bergdorp in het hart van de Pays d ‘Aillou, een hoog plateau in de Pyreneeën, waar de trektocht begint.

Dag 2:

Zondag: We verlaten het bergdorp en rijden over Boum. Vanaf de Pas de l ‘Ours nemen wij het befaamde kasteel van Montségur waar en we dalen af in de bergkloof van Frau. We komen aan in Langarail waar de kuddes de hele zomer in alle vrijheid grazen. Vanaf Langarail hebben we zicht op de weelderige vallei. We dalen verder af naar het plateau van Sault en volgen de sporen van de oude katharen. Na enkele mooie galoppades komen we aan in onze gite in Belvis. In totaal hebben we in ongeveer 4,5 uur paardrijden 27 kilometer afgelegd.

Dag 3:

Maandag: Over glooiende plateau-paden van Sault rijden we de kleine vallei van Rebenty in. Wij doorkruisen Belfort de Rebenty en klimmen vervolgens weer. We rijden omhoog richting het dorp Rodome. Dan beginnen we aan een steile etappe omhoog die in de richting van de hoge berg voert. We komen aan in de omgeving van Mazubi waar de veulens van de organisatie elk jaar te gast zijn. Precies onder de Pic d’Ourtisset op 1933 meter hoogte stijgen wij af; wij zijn aangekomen bij onze berghut. Het zicht op de berg is prachtig. We hebben vandaag in totaal 22 kilometer afgelegd in 4 uur paardrijden (1000 meter hoogteverschil).

Dag 4:

Dinsdag: We verlaten onze berghut en vervolgen onze weg. We rijden door zomerweiden en volgen de geur van de kuddes richting de top van de Paillhères op 2000 meter hoogte. Vanaf de top volgen wij een bergpas en genieten onderweg van het spectaculaire zicht op de Dent d’Orlu van 2222 meter en het zicht op de hele bergketen van Ariège. We gaan over de top van de Pradelen. Na een magnifieke dag op hoogte dalen wij weer af naar onze volgende berghut gelegen bij de Col du Chioula op 1600 meter. (26 km. paardrijden,1200 meter hoogteverschil, ongeveer 5,5 uur in het zadel)

Dag 5:

Woensdag: Vanaf de Col di Chioula rijden we vandaag naar de gite in Appy. De afstand die we gaan afleggen is 20 kilometer, je zit in totaal ongeveer 4 uur in het zadel. In deze tocht zit ongeveer 600 meter hoogteverschil. Eerst dalen we af naar de top van de Marmare, daarna gaan we te voet naar de vallei van Ariège. Romaanse kerken in deze hooggelegen dorpen vallen op. We rijden de hele dag over een weg in de Balcon op het Massief van Tabes. De route leidt naar de gite d’Appy waar we overnachten.

Dag 6:

Donderdag: In de ochtend rijden we eerst richting Mont Fourcat. De route vraagt alle bekwaamheid van de paarden. We rijden snel weer op hoogte en rijden langs de top van de berg Fourcat op meer dan 2000 meter hoogte. Het zicht is onvoorstelbaar. Dit uitkijkpunt ligt buiten de rest van de bergketen waar wij de centrale Pyreneeën aan een kant en de hele vallei aan de andere kant kunnen zien. Wij gaan te voet naar beneden richting de Couloir en als we beneden zijn aangekomen, gaan we weer te paard en rijden richting Frémis. Een laatste afdaling leidt ons naar onze gite. Vanaf ons onderkomen hebben we fantastisch zicht op de imposante Montségur. (28 km. paardrijden, 1500 meter hoogteverschil, ongeveer 6,5 uur in het zadel)

Dag 7:

Vrijdag: Vanuit Montferrier rijden we langs het imposante kasteel Montségur naar de gite waar wij onze tocht begonnen. We verlaten Montferrier en klimmen de vallei uit naar het hoogste punt aan de voet van het kasteel van Montségur. Deze duizelingwekkende burcht was het eindpunt van de kruistochten tegen de Katharen. Bijna tweehonderd Katharen werden in dit oord verbrand. Wij dalen verder af richting het dorp Montségur en na nog een heuveltop komen we aan bij het gehucht Pelail. Vanaf hier beginnen we aan een beklimming via de Gorges de la Frau, de kloof van de Frau. De kliffen van bijna 400 meter overdonderen ons. Na deze laatste beklimming zijn we weer terug op het vertrouwde plateau van Aillou waar we uitgebreid kunnen galopperen voordat we aankomen bij onze gite. (30 km. paardrijden, 1400 meter hoogteverschil, 6 uur in het zadel)

Dag 8:

Zaterdag: Na het ontbijt is het alweer tijd om huiswaarts te keren.

Vertrekdata Kamertype 7n *  
17/06/2023  - 24/06/2023
Diverse accommodaties
€  1.365
29/07/2023  - 05/08/2023
Diverse accommodaties
€  1.365
26/08/2023  - 02/09/2023
Diverse accommodaties
€  1.365

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

7n *


17/06/2023  -  24/06/2023

Diverse accommodaties

1.365

29/07/2023  -  05/08/2023

Diverse accommodaties

1.365

26/08/2023  -  02/09/2023

Diverse accommodaties

1.365


(*) Alle prijzen per persoon


Data 2023

17-06 t/m 24-06- 7 ruiters, 5 plaatsen - gegarandeerd vertrek

29-07 t/m 05-08- 6 ruiters, 6 plaatsen - gegarandeerd vertrek

26-08 t/m 02-09- 3 ruiters, 9 plaatsen

Praktische info

 • Leeftijd:
  Min. 18 jaar en zeer ervaren
 • Aantal deelnemers:
  Min. 4 ruiters en max. 12 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 8 dagen / 7 nachten in diverse accommodaties op indeling.
 • Op basis van volpension vanaf ontbijt dag 2 t/m diner dag 7. Picknicklunch tijdens de trektocht.
 • 6 dagen paardrijden, ongeveer 4 a 6 uur per dag
 • Bagagetransport tijdens de trektocht
 • Begeleiding van een ervaren gids
 • Verzameltransfer van en naar het treinstation

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van en naar de Luchthaven Toulouse of Carcassonne € 85 p.p, ter plaatse te betalen
 • Drankjes
 • Diner dag van aankomt en ontbijt dag van vertrek
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Toeslag voor Dieet voor: vegetarier / vegan / gluten-vrij en lactose intoleranti. € 35 p.p
 • Reis-/annuleringsverzekering