Via Alpina: te paard over zomerse Mercantour in de Franse Alpen

De Via Alpina is een ware ontdekkingsreis te paard naar de geheimen van het nationale park Mercantour in de Franse Alpen.

Frankrijk
Vanaf € 1600
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

In de zomer transformeert menigeen in een nomade en niets is dan beter dan te paard gehoor te geven aan dat gevoel. In Frankrijk appelleert de organisatie van de paardrijtrektocht ‘The Great Crossing’ van de Mercantour aan dat gevoel van vrijheid. De trektocht bestaat uit zes tochten die je in zes dagen rijdt. Elke tocht verloopt telkens op een andere manier, waardoor je de geheimen van het Nationaal Park Mercantour werkelijk leert kennen. In The Great Crossing van de Mercantour verken je ook het mooie Alpi Maritimi Park te paard.


Paardrijden in Frankrijk: Ontdekkingstochten van de zuidelijke Alpen

De Grote Oversteek, ofwel the Great Crossing is een expeditie waarbij je de magnifieke berglandschappen van de zuidelijke Alpen ontdekt. De paarden nemen zelden elk jaar dezelfde route en samen ontdekken wij het nomadische instinct opnieuw. We rijden door de ruimte, maar ook door de tijd.
De trektocht brengt de visie van de organisatoren op paardrijden helder naar voren: Het gaat om verkennen van nieuwe omgevingen. Het paard is volgens hen de allerbeste schakel tussen mens en natuur.

Via Alpina
De tochten voeren over de ‘via Alpina’. Dit is een route tussen de Adriatische en Middellandse Zee die acht Alpenlanden met elkaar verbindt. De route loopt van Slovenië naar Monaco en beslaat meer dan 5000 kilometer. Soms loopt de weg over de ‘Grote Alpen Oversteek’, de route die het Meer van Genève met Menton verbindt. Meestal gaat het om prachtige plattelandsroutes.
Van de Roya Vallei naar de Ubaye via de Tinée, de Vésubie, de hooggelegen vallei van de Var rijd je over hoge bergroutes door genereuze Alpenweiden, naaldbossen en door hooggelegen bergdorpjes. De route biedt een uitgelezen combinatie van wilde sfeer en traditionele leefgebieden.

Behalve het sportieve element biedt deze trektocht een week van reizen door de ruimte met indrukwekkende landschappen en tijd. Onderweg ontdek je ook cultureel erfgoed.

Je overnacht in verschillende hotels en eenmaal in een gezellig huis.

Lineaire tochten
De paardrijtrektochten van deze organisatie lopen niet in een cirkel; het vertrekpunt is een andere dan het eindpunt. De trektocht kan in een van de twee richtingen worden gemaakt. Je krijgt transfers. De exacte route van de trektocht wordt vlak voor vertrek gecommuniceerd, de programmabeschrijving is een voorbeeldprogramma.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aankomst met een mogelijke transfer vanaf Luchthaven Nice om 16.00 uur. Na aankomst diner bij de overnachtingsaccommodatie.

Dag 2

Bereid je voor op een dag van 7,5 uur paardrijden waarbij je in stap over de bergpaden rijdt. Op ruiterpaden wordt een snellere gang ingezet. De organisatie heeft al een picknick voorbereid die je onderweg in de heerlijke berglucht nuttigt. Overnachting in een gezellige herberg in de plaats St Dalmas Valdeblore. Je treft de groep en de gids om 09.00 uur bij het hippisch centrum waar na instructies en de bespreking van de tocht de paarden worden ingedeeld. Na het zadelen kan de ontdekkingstocht beginnen.

Dag 3

Centraal in de tocht van vandaag staat de oversteek van de Tinée. Deze spectaculaire tocht voert je over steile paden. In de ochtend is er gelegenheid te galopperen. Wanneer je op de steile paden aankomt,wordt er rustig gereden. Je brengt 7,5 uur door in het zadel en je overnacht in een hotel.

Dag 4

De tocht begint met een rustige ochtendrit in het loofbos. Ook rijd je door de mooie Longon-vallei. Dit gebied leent zich ervoor in verschillende gangen te rijden. Op de bergroutes rijd je rustig, maar er liggen ook fantastische galoppeerpaden waarop de deze dag van 7 uur paardrijden wordt afgesloten. Overnachting in Beuil.

Dag 5

Op deze dag rijd je veel over onverharde paden die perfect zijn om op te galopperen. Je maakt een actieve rit en onderweg geniet je van een huisgemaakte picknick. Na de tocht van 7 uur paardrijden overnacht je in het prachtige Péone.

Dag 6

Een prachtige tocht door de bergen waar schapen grazen en een oversteek van hooggelegen bergweiden staat op het menu van vandaag. Je rijdt door schitterende open velden en je doorkruist bossen van waaruit je over de prachtige Var-vallei kunt kijken. Na deze geweldige tocht keer je te paard terug naar de gezellige accommodatie in Tourrés. Daar is het tijd voor alweer het laatste diner en overnachting van deze magnifieke trektocht te paard.

Dag 7

Na het ontbijt is er een verzameltransfer mogelijk terug naar de luchthaven van Nice

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer waar mogelijk is 60 euro per nacht p.p.
Gewicht

Max. 90 kg.

Leeftijd

Min. 10 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min 4 en max 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Frankrijk

Frankrijk is een ideaal land voor een mooie ruitervakantie, rijk aan mooie natuur en zeker geschikt voor een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Frankrijk te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Een trektocht te paard of een standplaatsvakantie. Tochten te paard voor beginnende ruiters (kinderen) of de gevorderde ruiter. Een weekendje weg te paard of een hele week op pad op de rug van een paard? Overnachten in Luxe kastelen of hoeft het niet zo luxe en kies je liever voor basic overnachtingen? Wil je begeleiding van een Nederlandstalige gids, of wil je zelfs misschien wel zonder gids met je paard een trektocht maken? Het kan!

Misschien wil je wel met je gezin op vakantie en overnachten in een Gite. Lekker genieten van je kinderen die met de paarden kunnen knuffelen en borstelen terwijl je zelf heerlijk op een stoel zit een boekje te lezen?

Of ben je tussen de 16 en 25 jaar, en wil je zonder je ouders op vakantie? Dan bieden we een paardrijvakantie voor jongvolwassenen die bestaat uit 3 dagtochten en een tweedaagse trektocht, leuke uitstapjes en gezellige avondjes in het zuiden van Frankrijk.

Inclusief

 • 7 dagen / 6 nachten met overnachtingen in twee- en driepersoonskamers in hotels, B&B's en gites met gezamelijke sanitair
 • Op basis van volpension vanaf diner op de dag van aankomst t/m het ontbijt op de dag van vertrek. Excl. 1 x diner, dag 3
 • 5 dagen paardrijden van 4 a 7 uur
 • Frans- en engelstalige begleiding van een ervaren gids
 • Bagagevervoer
 • Dag van aankomst verzameltransfer vanaf Luchthaven Nice om 16.00 uur. Dag van vertrek, transfer naar Luchthaven Nice na het ontbijt

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • 1x Diner dag 3
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Prive transfer op andere tijdstippen € 250 enkele reis
 • Reis-/of annuleringsverzekering