Via Alpina: te paard over zomerse Mercantour in de Franse Alpen


De Via Alpina is een ware ontdekkingsreis te paard naar de geheimen van het nationale park Mercantour in de Franse Alpen.

Gevorderde ruiter

Zeer gevorderde ruiter

vanaf € 1.200

In de zomer transformeert menigeen in een nomade en niets is dan beter dan te paard gehoor te geven aan dat gevoel. In Frankrijk appelleert de organisatie van de paardrijtrektocht ‘The Great Crossing’ van de Mercantour aan dat gevoel van vrijheid. De trektocht bestaat uit zes tochten die je in zes dagen rijdt. Elke tocht verloopt telkens op een andere manier, waardoor je de geheimen van het Nationaal Park Mercantour werkelijk leert kennen. In The Great Crossing van de Mercantour verken je ook het mooie Alpi Maritimi Park te paard.


Paardrijden in Frankrijk: Ontdekkingstochten van de zuidelijke Alpen

De Grote Oversteek, ofwel the Great Crossing is een expeditie waarbij je de magnifieke berglandschappen van de zuidelijke Alpen ontdekt. De paarden nemen zelden elk jaar dezelfde route en samen ontdekken wij het nomadische instinct opnieuw. We rijden door de ruimte, maar ook door de tijd.
De trektocht brengt de visie van de organisatoren op paardrijden helder naar voren: Het gaat om verkennen van nieuwe omgevingen. Het paard is volgens hen de allerbeste schakel tussen mens en natuur.

Via Alpina
De tochten voeren over de ‘via Alpina’. Dit is een route tussen de Adriatische en Middellandse Zee die acht Alpenlanden met elkaar verbindt. De route loopt van Slovenië naar Monaco en beslaat meer dan 5000 kilometer. Soms loopt de weg over de ‘Grote Alpen Oversteek’, de route die het Meer van Genève met Menton verbindt. Meestal gaat het om prachtige plattelandsroutes.
Van de Roya Vallei naar de Ubaye via de Tinée, de Vésubie, de hooggelegen vallei van de Var rijd je over hoge bergroutes door genereuze Alpenweiden, naaldbossen en door hooggelegen bergdorpjes. De route biedt een uitgelezen combinatie van wilde sfeer en traditionele leefgebieden.

Behalve het sportieve element biedt deze trektocht een week van reizen door de ruimte met indrukwekkende landschappen en tijd. Onderweg ontdek je ook cultureel erfgoed.

Je overnacht in verschillende hotels en eenmaal in een gezellig huis.

Lineaire tochten
De paardrijtrektochten van deze organisatie lopen niet in een cirkel; het vertrekpunt is een andere dan het eindpunt. De trektocht kan in een van de twee richtingen worden gemaakt. Je krijgt transfers. De exacte route van de trektocht wordt vlak voor vertrek gecommuniceerd, de programmabeschrijving is een voorbeeldprogramma.

 

Voorbeeldprogramma:

Je kunt het arrangement boeken waarbij je ‘wegrijdt’. Deze trektocht ‘A’ kent een transfer in de middag naar de paardenstallen op ‘Dag 0’, de dag voorafgaand aan de trektocht en waarop je nog niet in het zadel zit. Deze ‘Heenreis’ eindigt op dag 6 rond 18.00 uur.
Je kunt ook kiezen voor de ‘Terugtocht’. Deze trektocht ‘B’ begint direct op dag 1, je zit dan in het zadel. Je krijgt een transfer na het ontbijt, in de ochtend van dag 7.

De Grote Oversteek –tochten van zes dagen en zes overnachtingen worden gereden van 06 tot en met 12 augustus (heen) en van 13 tot en met 19 augustus (terug, route in omgekeerde volgorde).

Het is mogelijk extra nachten bij te boeken (prijs op aanvraag)

Dag 1:

Bereid je voor op een dag van 7,5 uur paardrijden waarbij je in stap over de bergpaden rijdt. Op ruiterpaden wordt een snellere gang ingezet. De organisatie heeft al een picknick voorbereid die je onderweg in de heerlijke berglucht nuttigt. Overnachting in een gezellige herberg in de plaats St Dalmas Valdeblore. Je treft de groep en de gids om 09.00 uur bij het hippisch centrum waar na instructies en de bespreking van de tocht de paarden worden ingedeeld. Na het zadelen kan de ontdekkingstocht beginnen.

Dag 2:

Centraal in de tocht van vandaag staat de oversteek van de Tinée. Deze spectaculaire tocht voert je over steile paden. In de ochtend is er gelegenheid te galopperen. Wanneer je op de steile paden aankomt,wordt er rustig gereden. Je brengt 7,5 uur door in het zadel en je overnacht in een hotel.

Dag 3:

De tocht begint met een rustige ochtendrit in het loofbos. Ook rijd je door de mooie Longon-vallei. Dit gebied leent zich ervoor in verschillende gangen te rijden. Op de bergroutes rijd je rustig, maar er liggen ook fantastische galoppeerpaden waarop de deze dag van 7 uur paardrijden wordt afgesloten. Overnachting in Beuil.

Dag 4:

Op deze dag rijd je veel over onverharde paden die perfect zijn om op te galopperen. Je maakt een actieve rit en onderweg geniet je van een huisgemaakte picknick. Na de tocht van 7 uur paardrijden overnacht je in het prachtige Péone.

Dag 5:

Vandaag rijd je over betoverende bosroutes. De paarden dragen je over adembenemende paden in de bossen die de bergen bekleden. Onderweg geniet je van een huisgemaakte picknick en de overnachting is in Tourrés waar je in een charmant huis verblijft.

Dag 6:

Een prachtige tocht door de bergen waar schapen grazen en een oversteek van hooggelegen bergweiden staat op het menu van vandaag. Je rijdt door schitterende open velden en je doorkruist bossen van waaruit je over de prachtige Var-vallei kunt kijken. Na deze geweldige tocht keer je te paard terug naar de gezellige accommodatie in Tourrés. Daar is het tijd voor alweer het laatste diner en overnachting van deze magnifieke trektocht te paard.

Dag 7:

Ontbijt en transfer naar Nice of St Martin Vie.

Vertrekdata Kamertype 6n *  
06/08/2022  - 12/08/2022
Kamer op indeling
€  1.200
13/08/2022  - 19/08/2022
Kamer op indeling
€  1.200
Boek nu

(*) Alle prijzen per persoon

Kamertype

6n *


06/08/2022  -  12/08/2022

Kamer op indeling

1.200

13/08/2022  -  19/08/2022

Kamer op indeling

1.200


(*) Alle prijzen per persoon

Data 2022

06-08 t/m 12-08 (trektocht A) - 6 plaatsen

13-08 t/m 19-08 (trektocht B) - vol

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 90 kg.
 • Leeftijd:
  Min. 10 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min 4 en max 8 ruiters (3 weken voor vertrek)

Je kunt het arrangement boeken waarbij je ‘wegrijdt’. Deze trektocht ‘A’ kent een transfer in de middag naar de paardenstallen op ‘Dag 0’, de dag voorafgaand aan de trektocht en waarop je nog niet in het zadel zit. Deze ‘Heenreis’ eindigt op dag 6 rond 18.00 uur.
Je kunt ook kiezen voor de ‘Terugtocht’. Deze trektocht ‘B’ begint direct op dag 1, je zit dan in het zadel. Je krijgt een transfer na het ontbijt, in de ochtend van dag 7.

Inclusief

 • 7 dagen / 6 nachten met overnachtingen in twee- en driepersoonskamers in hotels, B&B's en gites met gezamelijke sanitair
 • Op basis van volpension vanaf de lunch of diner op de dag van aankomst t/m het ontbijt of lunch op dag 7 (afhankelijk van de gekozen trektocht A of B
 • 6 dagen paardrijden van 4 a 6 uur
 • Frans- en engelstalige begleiding van een ervaren gids
 • Bagagevervoer
 • Verzameltransfer van of naar de luchthaven Nice, afhankelijk van gekozen trektocht A of B

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer van of naar luchthaven Nice € 180 voor 2 personen, enkele reis, ter plaatse te betalen.
 • Extra nacht bijboeken op basis van half pension is mogelijk (prijs op aanvraag)
 • Overige drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/of annuleringsverzekering