Transhumance: Expeditie te paard in de Kaukasus

Een trektocht door uitzonderlijke landschappen, waarbij de paarden uit de bergen naar de vallei worden gebracht. Hoewel de omstandigheden bij het drijven van de kudde zwaar zijn, staat deze expeditie voor een unieke ervaring.

Georgië
Vanaf € 2626
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Te paard rijd je in een paar dagen naar deze kudde toe om ze in enkele dagen naar hun winterverblijf te drijven. De rijpaarden zijn alle lokale paarden die vertrouwd zijn met het gebied. Ook deinzen zij niet terug voor de soms barre omstandigheden waarin gereden wordt. Dit arrangement is exclusief voor ruiters die van een uitdaging houden en zware omstandigheden omarmen.

De Georgische Toesjeti is bergachtig, laat rijke kleuren zien in de herfst en kent een eigen specifieke sfeer. De regio is ook een verlaten gebied. In de winter leven hier slechts enkele mensen.

Najaar
Deze trektocht wordt in het najaar gemaakt. De route ligt middenin het hart van het Toesjeti Nationaal Park. Na deze trektocht door uitzonderlijke landschappen, volgt een rit van twee dagen waarbij de paarden uit de bergen naar de vallei worden gebracht. Hoewel de omstandigheden bij het drijven van de kudde zwaar zijn, staat deze expeditie voor een unieke ervaring. Er kunnen maximaal vijf ruiters mee.
Belangrijk: De omstandigheden van de Transhumance. De herfstdagen zijn kort in Toesjeti. De temperaturen dalen aanzienlijk en het kan sneeuwen. De tocht voert eerst door Toesjeti waar we in huizen overnachten. Deze zijn voorzien van een op hout gestookte oven, de kamers zijn niet geïsoleerd. Advies: Neem een zeer warme slaapzak mee.

Flexibel
De routes worden dagelijks aan de hand van het weer in de bergen bepaald. Ook wordt ter plaatse besloten of de afstanden in twee of anderhalve dag wordt afgelegd. Dit betekent dat de trektocht niet van tevoren is vastgelegd, maar ter plaatse wordt bepaald. Het kan voorkomen dat er meer dan twaalf uur achter elkaar wordt paardgereden. Als een bepaalde etappe in twee dagen wordt afgelegd, kan er ’s avonds niet worden gekookt en wordt er gegeten wat aanwezig is. De trektocht bestaat in totaal uit zes of zeven dagen paardrijden. In bijzondere omstandigheden wordt de bagage voor de ruiters vervoerd, anders gaat de bagage te paard mee. Tijdens de trektocht zijn we zelfvoorzienend.

Eten
Elke dag worden Georgische maaltijden en specialiteiten uit Toesjeti bereid, behalve tijdens het verweiden. Er wordt met (biologische) lokale streekproducten gekookt.
De trektocht wordt voorafgegaan door een interessante toer met bezichtigingen van de regio Kakheti.

<b> Voorbeeld dagprogramma: Programma 2023 is 13 dagen / 12 nachten / 7 dagen paardrijden. Nieuw programma spoedig online. </b>

Dag 11:

Deze dag is een ‘spaardag’, opgenomen in dit voorbeeldprogramma voor het geval het verweiden van de kudde meer tijd heeft gekost. Als we het verweiden wel in twee dagen hebben kunnen voltooien, kunnen we op deze elfde dag enkele bijzondere plaatsen in Tblisi bezoeken.Er wordt gedacht aan een bezoek van een indrukwekkende kathedraal en een visite aan een Djvari-klooster. Diner in een restaurant.

Dag 1:

Aankomst in Tblisi, verzameltransfer naar het hotel.

Dag 12:

Transfer naar het vliegveld en met een unieke ervaring terug naar huis. Het programma is zeer afhankelijk van het weer. Het dagprogramma kan hierdoor op het laatste moment nog wijzigen.

Dag 2:

Transfer om 10.30 uur van het hotel naar de regio Kakheti met een bezoek aan de ‘nieuwe’ Shuamta: een kerk en een nonnenklooster uit de 16e eeuw. De fresco’s zijn hier door de eeuwen behoorlijk goed geconserveerd gebleven. Na dit bezoek rijden we naar de hoofdstad van de regio, Telavi. Tijd voor een wandelingetje. De kleurrijke markt is een bezoek waard. Hetzelfde geldt voor het fort van de laatste koning van Kakheti, Erekle II. Na de picknick vervolgen wij onze weg naar een dorp dat bekend staat om zijn wijnmakerij. Wij bezoeken de wijngaard en het landhuis. De hoofdstad van het koninkrijk van Kakheti in de 16e en 17e eeuw was Gremi. Wij bezoeken deze stad die in het verleden een levendige handelsplaats was op de zijderoute. De koning van Perzië maakte het in 1615 met de grond gelijk. De stad is nooit meer de oude geworden, de koningen resideerden vanaf de 17e eeuw in Telavi. Vanaf dit punt rijden we naar onze accomodatie aan de voet van de Kaukasus. We dineren en verblijven in een familiepension en bereiden onze expeditie voor.

Dag 3:

Transfer met de fourwheeldrive naar de regio Toesjeti. We rijden op 2926 meter hoogte over de Abano pas. Deze bergpas vormt de grens tussen de regio’s Kakheti en Toesjeti. Kenmerkend zijn de overweldigende uitzichten. In het belangrijkste dorp van Toesjeti, Omalo, bezoeken wij het oude kasteel. Het ligt in het hart van de regio. Na dit bezoek rijden we naar ons volgende pension.

Dag 4:

Onze eerste dag te paard! We maken een tocht van zes tot acht uur en beginnen met een afdaling. Onderweg wordt veel in draf gereden en er wordt een beetje gegaloppeerd. Aan het einde van de hele tocht rijden we omhoog naar het dorp waar we overnachten. Boven aangekomen worden we getrakteerd op spectaculaire panorama’s. De accommodatie is typerend voor deze streek en is gebleven zoals het altijd is geweest: absoluut geen comfort. Maar wel uitermate authentiek.

Dag 5:

Vandaag rijden we in stap door de bergen. De paden laten draven en galopperen niet toe. Het zorgt ervoor dat je goed om je heen kunt kijken. Wat zal opvallen zijn de altaren. Het paganisme in de Kaukasus was tot halverwege de vorige eeuw nog heel gangbaar onder de bevolking. Vandaag de dag worden de God van de Natuur (Otchopintre) en de Godin van het Weer (Elia) nog steeds geëerd. Na zo’n zes uur paardrijden arriveren we bij een typisch huis. Dit is onze accommodatie.

Dag 6-7:

Vanaf Gogrulta bestaan er vele mooie paardrij-routes. We laten het van de weersomstandigheden afhangen of we over bergpassen, bergkammen, door valleien rijden of een kamp opzetten. In principe rijden we vandaag zes tot acht uur, er wordt veel gedraafd en gegaloppeerd. We overnachten in een authentiek huis in de bergen.

Dag 8:

We beginnen aan het verweiden van de kudde. De eerste dag van het drijven begint in Gogrulta. Hier beslissen we welke weg we gaan afleggen; over de bergkam of door Omalo. De tocht kan variëren van vijf tot dertien uur. De omstandigheden zullen het ons vertellen, net zoals de elementen zullen bepalen of we kunnen draven of galopperen. De overnachting is afhankelijk van hoe wij onderweg vorderen. Het kan een overnachting in een tent of in een huis worden.

Dag 9:

De tweede dag nemen we zo min mogelijk bagage mee. De logistiek wordt per auto gedaan. Dit kan een lange dag worden. Wellicht komen we pas in de nacht aan op onze bestemming. We rijden wel vroeg weg. Ons einddoel is Laliskhuri waar je zult genieten van een douche. We dineren met de plaatselijke bevolking. Ook deze dag in het zadel kan wisselen van vijf tot dertien uur. Het weer en de omstandigheden op de weg zijn leidend. We zullen ons einddoel in elk geval halen en logeren in een pension.

Dag 10:

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer is mogelijk te boeken alleen voor de eerste en laatste nacht in Tbilisi. € 80 p.n.

Het is mogelijk een extra nacht te boeken vooraf aan de trektocht of erna. toeslag hiervoor is € 60 p.p.p.n of € 80 per 2 personen p.n.
Gewicht:

Max. 90 kg

Leeftijd:

Min. 12 jaar en zeer ervaren ruiter met goede conditie, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers:

Min. 3 ruiters en max. 5 ruiters

Over Georgië

De trektochten in Georgië voeren je naar plaatsen waar je kunt genieten van de meest wonderlijke uitzichten. Ook maak je mee hoe het is om op verschillende hoogten te rijden. De bergen in deze streek zijn hoog, maar ook weids. De manier van leven was hier sterk verweven met de natuur. Tot in de vorige eeuw werd het paganisme nog volop aangehangen. Wie deelneemt aan deze trektocht zal op een bepaald moment van de tocht wel kunnen begrijpen waarom.

Inclusief

 • 12 dagen, 11 nachten in een hotel, guesthouse en tent (indeling op tweepersoonskamer -/tent)
 • Op basis van volpension dag 2 ontbijt t/m dag 12 ontbijt
 • Koffie, thee en tafelwijn die bij de maaltijden worden geserveerd
 • 6 of 7 dagen paardrijden volgens het programma, 6 a 7 uur per dag en kan tot 13 uur oplopen tijdens het verweiden
 • Engelstalige begeleiding
 • Vervoer bagage met auto volgens het programma
 • Verzameltransfers tijdens het programma

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar Tbilisi
 • Verzekering
 • Slaapzak
 • Slaapmatje
 • Alcoholische drankjes tijdens het diner in een restaurant
 • Overige persoonlijke uitgaven