De 'Koningsroute': Te paard in de westelijke hooglanden van IJsland

De ‘Koningsroute’ is een unieke trektocht te paard waarbij je de westelijke hooglanden van mystiek IJsland verkent. Op IJslanders rijd je in een week vanuit de mooie Vatnsdalur Vallei in het noorden naar Dingvellir.

IJsland
Vanaf € 0
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

De ‘Koningsroute’ is een unieke trektocht te paard waarbij je de westelijke hooglanden van mystiek IJsland verkent. Op IJslanders rijd je in een week vanuit de mooie Vatnsdalur Vallei in het noorden naar het heiligdom van Dingvellir in het zuiden. Een onvergetelijke, magische belevenis.

Paardrijden naar unieke historische plekken in magische natuur

De Koningsroute is een unieke trektocht te paard van zeven dagen en zes overnachtingen waarin je door de westelijke hooglanden van IJsland rijdt. Vanuit de Vatnsdallur Vallei in het noorden rijd je via de westelijk hooglanden naar het heiligdom van het land Dingvellir in het zuiden.

Je volgt een oude route die in 1907 is ontstaan naar aanleiding van het bezoek van de koning van Denemarken aan IJsland. Vanwege deze speciale gelegenheid werden er verbeteringen aangebracht op de al aanwezige, eeuwenoude wegen naar Dingvellir. Zo konden de inwoners van IJsland gemakkelijker naar het oude parlement rijden om hun koning te zien. Om deze reden worden sommige delen van de wegen die naar Dingvellir leiden nog steeds de Koningsroute, of het Koningsspoor genoemd.

Tijdens deze trektocht te paard geniet je van de kwaliteiten – onder meer de töltgang - van het IJslandse paard in het mystieke landschap en rustige wildernis. De wegen leiden je naar de legendarische Arnarvatnheidi Heath waar ontelbare meren liggen. Dit gebied is ronduit magisch.

Gletsjers en lavagebied

Onderweg zie je in de verte in het oosten de majestueuze gletsjers Langjökull en Eirïksjökull. Je bezoekt het geothermische gebied Húsafell, vaak de parel tussen lavagebied en gletsjers genoemd. In Húsafell staat een groot bos en je vindt er een geweldig natuurbad. Dit is de perfecte plek om van de middernachtzon in IJsland te genieten.

Het Dingvellir Nationaal Park is een toplocatie in IJsland. Er gaat niets boven een bezoek aan dit Unesco-park dan een bezoek te paard, precies zoals de IJslandse inwoners eeuwenlang hebben gedaan. In dit hart van het land werd het eerste IJslandse parlement opgericht. Je hebt het dan over het jaar 930.

Dingvellir is niet alleen een Unesco Wereld Erfgoed locatie vanwege het historische belang, maar ook vanwege de uitzonderlijke geologie en natuurverschijnselen.

Vrije paarden

Op deze geweldige trektocht reizen wij mee met een kudde van zestig tot negentig vrije paarden. Iedereen zal zijn of haar favoriete paard vinden.

Organisator Haukur, zijn team en zijn paarden zorgen ervoor dat je een onvergetelijke ervaring opdoet in deze spectaculaire natuur met zijn historische plaatsen.

Op deze tocht heeft de organisatie de mogelijkheid de beste routes te kiezen voor de gasten en de paarden. Dat betekent dat het zuidelijke deel van deze tocht jaarlijks varieert en onder meer afhankelijk is van de weersomstandigheden en de conditie van het terrein.

Let op: Deze tocht is geschikt voor gevorderde ruiters; dagelijks rijd je soms 30 kilometer of meer.

Overnachtingen

Je overnacht in uiteenlopende accommodaties, onderweg in berghutten met gedeelde slaapruimten. Breng daarom je eigen slaapzak mee. Ook overnacht je aan aantal malen in een hotel.

Aangeraden wordt licht te reizen in verband met beperkte ruimte in het vervoer en ook zachte bagage mee te nemen (geen grote, harde koffers).

Voorbeeldprogramma van Noord naar Zuid

Dit programma wordt ook in omgekeerde volgorde gereden, van Zuid naar Noord, lees het dan van dag 7 naar dag 1

Dag 1:

Om 09.00 uur word je opgehaald bij het busstation in Reykjavik en volgt de transfer naar de boerderij waar je hartelijk wordt verwelkomd. De boerderij ligt in de Vatnsdalur Vallei, een van de vruchtbaarste en mooiste valleien in IJsland. Het gebied werd gevormd door water, gletsjers en vulkanische activiteit. Je gaat te paard en op deze eerste dag van de trektocht rijden wij langs de historische boerderij Hof en steken de rivier Vatnsdalsá over. Onderweg hoor je de oude saga’s vol drama uit deze streek en zie je de vreugde van de vrije paarden als we richting het hoge land rijden. De paarden blijven op de laatste boerderij die aan deze kant van de vallei staat voordat het hoogland begint. Zijn de paarden afgezadeld, dan krijgen de ruiters een transfer terug naar de boerderij waar deze tocht begon. De hot tub biedt zalige ontspanning na 20 kilometer paardrijden en als voorbereiding op het paardrijavontuur van de komende dagen.

Dag 2:

De dag begint met het verzamelen van de paarden. Zit iedereen te paard, dan kan de tocht beginnen. Die voert deze dag over zomerweiden waar de paarden en de schapen van de boeren uit het noorden van IJsland hun zomerverblijf hebben. We beklimmen het plateau en je zult merken hoe geweldig het is om de paarden in deze uitzonderlijk vrije gebieden te rijden. Het hooggelegen gebied opent zich en je ziet de kloof van Alkugil met zijn pittoreske watervallen. De weidsheid geeft je het gevoel van vrijheid en inspireert paard en mens. Het is mooi om te zien hoe de vrije paardenkudde in tölt over het zachte terrein lopen. Wij zien de overblijfselen van de hele oude Koningsroute en daarna de paden waarover de paarden in de afgelopen eeuwen reden. De enige inwoners van dit gebied zijn vossen, vogels en wellicht enkele trollen. Overnachting in een berghut. Je komt hier aan na 35 kilometer paardrijden.

Dag 3:

Vandaag trekken we verder de bergen in. Eerst zetten we koers naar de ruime Fellaskáli Hut dat in het bezit is van een aantal boeren uit de Vididalur Vallei. Hier aangekomen is het tijd voor de lunch. Geniet van het schitterende landschap van de indrukwekkende hooglanden en de gletsjers Langjökull enn Eiriksjökull die steeds dichterbij komen. Als je na de pauze verder rijdt, merk je hoe de begroeiing onderweg steeds verandert. Die wordt weelderig groen dankzij de rijke grond en het water uit de vele meren van Arnarvatnsheidi. We rijden langs het meer Réttarvatn en langs het mooie meer Arnarvatn. Deze omgeving is een heus mystiek gebied waarin je een rust vindt die je voor altijd zal bijblijven. Vruchtbare hooglandvegetatie en het rijke vogelleven zijn de highlights van dit gebied. Als je het noorden gedag zegt, rijd je verder naar een indrukwekkend deel van het plateau dat tot het westelijke gebied van IJsland, Borgafjördur hoort. Hier rijd je naar de volgende berghut waar je na 35 kilometer paardrijden aankomt.

Dag 4:

Vandaag rijden we langs een van de grootste lavavelden van IJsland, Hallmundarhraun. Dit mysterieuze gebied kent vele legendes. En als je door het gebied rijdt, zal je elfen- en trollenfiguren ontdekken in de lavaformaties. De paarden voelen al dat ze dichterbij de grazige weiden komen van de boerderijen in Borgafjördur. Ze zullen een blije tölt inzetten als je naar de oevers van de gletsjerrivier Nordlingafljót rijdt. Deze rivier zullen we tijdens onze trektocht een keer oversteken. Ondertussen zien we de majestueuze gletsjer Eiriksjökull die eveneens een vulkaan is, aan de oostelijke zijde van onze route. Ook zien wij de bekendste grot van IJsland, Surtshellir. Deze spectaculaire lavagrot van liefst 3500 meter lang was de schuilplaats voor boeven uit voorbije tijden. De paarden verblijven in een fijne wei bij een boerderij, ruiters worden naar hun hotel gebracht na deze tocht van ongeveer 30 kilometer.

Dag 5:

Vandaag verken je het uitzonderlijke gebied van Húsafell. De paarden brengen je naar het grootste bos van IJsland, Húsafellsskógur. Húsafell wordt vaak de parel tussen lava en gletsjers genoemd, omdat het een waarlijk natuurlijk juweel in een geweldig landschap is. Het gebied is van historisch belang en het is het gebied van oude verhalen. Vandaag bezoeken wij de buitengewoon mooie waterval Hraunfossar. Na een prachtige dag kunnen de paarden hun rust nemen bij de volgende boerderij en wij genieten van het geothermische bad van Húsafell. Overnachting in een pension. (20 kilometer paard gereden).

Dag 6:

De etappe van deze dag leidt je over het mystieke, eeuwenoude pad van Ok. Dit fascinerende hooglandpad is vernoemd naar de indrukwekkende gletsjer Ok aan de oostkant van onze route. Daar zien wij ook de gletsjers Geitlandsjöukull, Langjökull en Dórisjökull. Dit gebied kent geen enkele begroeiing en wijst je erop hoe ruig de natuur van IJsland ook kan zijn. De paarden verblijven bij een berghut terwijl wij naar onze volgende accommodatie worden gebracht. Hier ligt ook een zwembad. Deze avond is onze laatste avond in gezamenlijkheid, dus genieten wij van ons afscheidsmaal, gaan de verhalen over tafel en wordt er vast gezongen (na 35 kilometer paarden).

Dag 7:

De laatste dag van paardrijden is aangebroken. De laatste etappe voert in een snelle tölt naar het Nationaal Park Dingvellir. De paden waarover je rijdt zijn eeuwenlang in gebruik geweest als de weg naar het parlement in Dingvellir. We rijden langs legendarische de steenformatie Hallbjarnarvördur. Hier is in de 13e eeuw gevochten tussen families en de locatie wordt ook genoemd als ontmoetingsplaats voor legers en hun leiders. De tocht brengt je via prachtige wegen richting het zuiden. Wanneer we de Armannsfell berg zien zijn we dichtbij de Skógarhólar velden waar deze trektocht na 20 kilometer paardrijden eindigt. Skógarhólar wordt gerund door de vereniging van IJslandse paardenclubs en ligt in het Nationaal Park Dingvellir. Hier kwam het oudste parlement ter wereld bij elkaar. De spectaculaire geologie is goed zichtbaar in de kloof van Almannagjá die tussen twee tektonische continentale platen die van elkaar afdreven is ontstaan. Nadat je dit bijzondere natuurfenomeen hebt bewonderd, krijg je een transfer naar je accommodatie in Reykjavik waar je tussen 17.00 en 18.00 uur aankomt.

(*) Alle prijzen per persoon

25% korting voor kinderen tot 12 jaar.

Familiekorting: 5% korting beschikbaar voor ouders en kinderen tussen 12 en 18 die samen reizen, 3 of meer. Niet van toepassing als de kinderkorting wordt gebruikt voor één gezinslid

Flybus vanaf ISK 5500 retour vanaf 16 jaar. Tussen 12-15 jaar vanaf ISK 2750 retour. Kinderen t/m 11 jaar gratis.
Gewicht:

Max. 110 kg

Leeftijd:

Min. 8 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers:

Min. 2 en max. 14 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Ijsland

IJsland is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. De natuur is uniek, woest en ongerept. IJsland is een geweldig land voor een avontuurlijke ruitervakantie. Of het nu een weekendje weg te paard is of een volledige week paardrijden. Een standplaatsvakantie of een trektocht te paard en of het voor de beginnende ruiter is of de vergevorderde ruiter. Het kan allemaal.

Inclusief

 • 7 dagen, 6 nachten in diverse accommodaties, waaronder slaapzakaccommodatie
 • Op basis van volpension en de geserveerde niet-alcoholische drankjes
 • 7 dagen paardrijden
 • Binnenlandse vlucht Reykjavik – Husavik en bustransfer van en naar Husavik
 • Gebruik van regenkleding, helm, zadeltas
 • Ervaren Engelstalige gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar Luchthaven Reykjavik, en de Flybus van en naar busstop in reykjavik vanaf ISK 5500
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Neem je eigen slaapzak mee
 • Alcoholische drankjes
 • Reis-/annuleringsverzekering
 • Toeslag glutenvrije maaltijden (op aanvraag) € 100 p.p. ter plaatse betalen