De 'Tocht zonder Naam' te paard in mystiek IJsland

Deze trektocht te paard voert door het noordoosten en het oosten van IJsland dat bekend staat om zijn spectaculaire vergezichten en ongerepte natuur. Je rijdt op welwillende IJslandse paarden die het sprookje compleet maken.

IJsland
Vanaf € 0
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Deze trektocht te paard voert door het noordoosten en het oosten van IJsland dat bekend staat om zijn spectaculaire vergezichten en ongerepte natuur. Tijdens deze trektocht rijd je vanuit het noorden helemaal naar de oostelijke wildernis. Het pad dat je volgt loopt door de meest landelijke gebieden van het land. Het is ook mogelijk de tocht van oost naar noord te maken. Je rijdt op welwillende IJslandse paarden die het sprookje compleet maken.

Paardrijden in noordelijk IJsland
De overweldigend mooie natuur van het noordoosten en oosten van IJsland kan je niet beter dan te paard ontdekken.

De trektocht begint in het noorden bij de boerderij van Haldór en zijn vrouw Elïn. De route voert naar het wilde gebied in het oosten en om daar te komen rijd je door het meest landelijke gebied van IJsland. Je volgt uitstekende ruiterpaden, maar je rijdt ook over ruig terrein. Onderweg kom je in adembenemend gebied waar alleen ruiters kunnen komen.

Er is niets mooiers dan paardrijden en een kudde rendieren in het wild te zien, een poolvos in de verte te zien rennen en te genieten van het rijke vogelleven dat ons de weg wijst.

De eerste tocht begint bij Haldór en zijn vrouw Elïn en loopt van noord naar oost, terwijl de tweede tocht in precies omgekeerde volgorde wordt gereden, van oost naar noord.

Wie de eerste tocht rijdt kan tegen een meerprijs ook een walvistocht op zee maken in verband met de aankomst in de ochtend.

Overnachting
Je overnacht in uiteenlopende accommodaties, variërend van comfortabele boerderijen tot trekkershutten in de wildernis waar wordt geslapen in de slaapzak. Neem goede kleding voor alle weersomstandigheden. En vergeet ook geen zonnebrand met hoge factor mee te nemen naar IJsland; je rijdt hele dagen buiten.

De paarden worden gezadeld met zadels die iets verschillen van wat wij gewend zijn. Het zadel voor het IJslandse paard lijkt veel op een dressuurzadel, maar is behoorlijk vlak. De rijstijl ligt tegen de Engelse rijstijl aan, maar je rijdt met lange beugels. Er worden eenvoudige bitten gebruikt, de hoofdstellen hebben een verstelbare neusriem en de teugels zijn voorzien van klipjes.

Voorbeeldprogramma van Noord naar Oost:

Dag 1

Vertrek vanaf bushaltes in Reykjavik naar het binnenlandse vliegveld voor de vlucht naar het noorden. Transfer naar de paardenboerderij (je wordt opgehaald tussen 06.30 en 07.30 uur). Je komt in de ochtend aan op de boerderij en wie geïnteresseerd is, kan een walvistocht op zee maken. Het is een ware onvergetelijke ervaring om de zeereuzen van zo dichtbij te zien en de dolfijnen om hen heen te zien spelen. De walvistocht is te maken tegen betaling van 80 euro, ter plaatse te voldoen. Wie niet op de boot gaat, kan een duik nemen in het zwembad in de stad. Je kunt van geothermische baden genieten of een ontspannen wandeling in de mooie stad maken.

Als iedereen zijn eerste activiteit heeft ondernomen, is het tijd de bus te nemen naar de boerderij van Haldór en Elïn. De soep voor de lunch staat al te wachten waarna het zadelen van de paarden kan beginnen.

De eerste rit van ongeveer 11 kilometer brengt je naar de majestueuze rivier Jökulsa en naar de bergkloof Jökulsárgljúfur. Vandaar uit rijd je verder naar de verlaten boerderij Hafursstadir. De paarden overnachten hier. Aan de overkant van de rivier zie je wonderbaarlijke rotsformaties en als we de paarden goed verzorgd hebben achtergelaten, worden wij teruggereden naar de boerderij.

Dag 2

Na een heerlijke nachtrust gaan we naar de paarden toe, zadelen op en beginnen aan geweldige tweede rit. Die brengt ons naar Hólasandur, het grootste woestijngebied van IJsland. We rijden over oude paden die in vervlogen tijden veel door ruiters werden gebruikt en we maken gebruik van excellente ruiterpaden als we naar de hoogst gelegen boerderij van IJsland Grimsstadir á Fjöllum rijden. Eenmaal aangekomen zadelen we de paarden af, zeggen hen gedag en gaan terug naar de boerderij waar we voor de laatste keer overnachten voor we verder oostwaarts trekken.

Dag 3

Op deze dag rijden we naar de vallei van Grimsstadardalur. Langs de bergketen Vididalsfjallgardur en door de opening Sótaskard voert de route. Het is alsof we door de eeuwen terug reizen en zien wat eens is geweest… oude verlaten boerderijen in een enorm wild gebied.

Bij een oude schaapskooi die is getransformeerd tot een kleine winkel, stoppen we voor de lunch. Daarna stijgen wij weer op en rijden nog 8 kilometer naar de vallei Mödrudalur. Je begeeft je in ‘the middle of nowhere’ van het wilde IJsland en hier zal je overnachten.

Mödrudalur is een accommodatie waarin iedereen in een slaapzak overnacht. Als je bent gearriveerd, heb je 33 kilometer paardgereden.

Dag 4

Wij rijden over hetzelfde oude pad dat de mensen in de oude dagen gebruikten om naar het noorden of oosten te gaan.

We volgen de westelijke bergketen tot we bij Skessugardur, ofwel de Trollentuin, aankomen. Dit is een enorme steenformatie waarvan de IJslanders zeggen dat deze door een reuzin is gevormd. Ze zullen zeggen dat dit echt waar is, maar houden de mogelijkheid open dat een gletsjer hier lang geleden zijn werk heeft gedaan. De grote formatie is meer dan 300 meter lang en bijna 7 meter hoog. Wij lunchen hier voor we de tocht naar het oude turfhuis en de laatst bewoonde boerderij in de wildernis Saenautasel voortzetten.

De paarden overnachten hier en wij worden teruggebracht naar Mödrudalur. (22 km. paardgereden)

Dag 5

Maak je op voor een schitterende dag waarop je naar Klaustursel en Skjöldólfsstadir rijdt. Tijdens deze tocht zal je wilde rendieren zien die het gebied bevolken.

Voordat je aankomt bij de overnachtingsplaats, bezoeken we ook de watervallen van Studlafoss. En je bezoekt de canyon Studlagil per auto. Deze gigantische kloof is van een ongekende schoonheid, gevormd door de rivier Jökulsa á Brú. De bergkloof heeft een van de grootste aantallen opstaande rotsen van basalt. De watervallen vormen een verborgen juweel van IJsland. De kolommen van basalt vormen enorme stoelen met neongroene begroeiing.

De plaats waar je overnacht is voorzien van een zwembad en een hot tub waarin je kunt ontspannen na een dag vol van spektakel. (30 km. paardrijden)

Dag 6

Dit is onze laatste dag van paardrijden tijdens deze avontuurlijke trektocht. We rijden nog steeds met zicht op wilde rendieren en misschien zien we ook een poolvos op zijn prooi jagen.

De majestueuze bergen Snaeffel en Herdubreid bevinden zich ook binnen ons blikveld. De twee bergen zijn gevormd onder de ijslaag die IJsland bedekte tijdens de laatste IJstijd. Met deze landschappen worden wij nogmaals herinnerd aan de werkelijke krachten van de natuur.

We sluiten deze prachtige dag af met een bezoek aan het natuurlijke, geothermische bad Vök. Reken op een ongelooflijke ervaring.

Dag 7

Na het ontbijt rijden we naar Egilsstadir vanwaar de binnenlandse vlucht naar Reykjavik vertrekt. Transfer naar je accommodatie. Je arriveert rond 10 uur in de ochtend in Reykjavik.

Tweede optie: Voorbeeldprogramma van Oost naar Noord

Deze trektocht wordt daarna in omgekeerde volgorde gereden, van Oost naar Noord. Verschil is dat je op:

Dag 1

Aan het einde van de middag, tussen 16.00 en 17.00 uur wordt afgehaald bij een bushalte in Reykjavik.

Vanaf dit afhaalpunt ga je naar het vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar het oosten van het land. De soep staat al klaar als je aankomt bij je accommodatie.

Dag 2

De trektocht begint in het fascinerende gebied van de wilde rendieren, de watervallen en de oude bergen.

Dag 3

Van Skjöldólfsstadir rijden we per auto naar de waterval Studlafoss. Je bezoekt de canyon Studlagil per auto. Deze gigantische kloof is van een ongekende schoonheid, gevormd door de rivier Jökulsa á Brú. De bergkloof heeft een van de grootste aantallen opstaande rosten van basalt. De watervallen vormen een verborgen juweel van IJsland. De kolommen van basalt vormen enorme stoelen met neongroene begroeiing.

Na dit uitstapje zetten wij onze trektocht voort, richting Klaustursel. Tijdens deze tocht zal je wilde rendieren zien die het gebied bevolken. We rijden over uitstekende ruiterpaden naar het oude turfhuis Saenautasel, de laatste boerderij in dit afgelegen gebied waar mensen leefden.

De paarden overnachten hier, ruiters worden naar Mödrudalur gebracht voor de overnachting. (30 km. paardrijden)

Dag 4

Wij halen de paarden op bij het turfhuis en rijden naar de bergketen waar we ook lunchen. Deze bergketen is genaamd Skessugardur, of Trollentuin, een enorme steenformatie waarvan de IJslanders zeggen dat deze door een reuzin is gevormd. Ze zullen zeggen dat dit echt waar is, maar houden de mogelijkheid open dat een gletsjer hier lang geleden zijn werk heeft gedaan. De grote formatie is meer dan 300 meter lang en bijna 7 meter hoog.

We zetten de tocht voort naar de vallei van Mödrudalur. Mödrudalur is een accommodatie in de wildernis waarin iedereen in een slaapzak overnacht. (22 km paardgereden)

Dag 5

Langs de bergketen Vididalsfjallgardur en door de opening Sótaskard gaat de tocht van vandaag. Het is alsof we door de eeuwen terug reizen en zien wat eens is geweest… oude verlaten boerderijen in een enorm wild gebied. Bij een oude schaapskooi die is getransformeerd tot een kleine winkel, stoppen we voor de lunch. Daarna stijgen wij weer op en rijden naar de Grimsstadardalur-vallei, zadelen we de paarden af. Onze vrienden overnachten hier en wij worden naar de boerderij gebracht waar we overnachten (33 km. paardgereden).

Dag 6

Na een heerlijke nachtrust gaan we naar de paarden toe, zadelen op en beginnen aan geweldige rit. Die brengt ons naar Hólasandur, het grootste woestijngebied van IJsland. We rijden over oude paden die in vervlogen tijden veel door ruiters werden gebruikt en we maken gebruik van excellente ruiterpaden. Eenmaal aangekomen zadelen we de paarden af, zeggen hen gedag en gaan naar de boerderij waar we overnachten voor we te paard verder noordwaarts trekken.

Dag 7

Vanaf de boerderij worden we naar de paarden gebracht. Zit iedereen te paard, dan begint een mooie, laatste tocht naar de majesteueze Jökulsá-rivier en de canyon Jökulsárgljúfur. Daarna rijden we terug naar de boerderij, zadelen de paarden af en belonen ze rijkelijk.

Na het afzadelen keer je met een binnenlandse vlucht terug naar Reykjavik waar je rond 16.30 uur aankomt.

(*) Alle prijzen per persoon

25% korting voor kinderen tot 12 jaar.

Familiekorting: 5% korting beschikbaar voor ouders en kinderen tussen 12 en 18 die samen reizen, 3 of meer. Niet van toepassing als de kinderkorting wordt gebruikt voor één gezinslid.

Flybus vanaf ISK 5500 retour vanaf 16 jaar. Tussen 12-15 jaar vanaf ISK 2750 retour. Kinderen t/m 11 jaar gratis.
Gewicht

Max. 110 kg

Leeftijd

Min. 8 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 2 en max. 14 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Ijsland

IJsland is typisch een land dat erom vraagt te paard te worden ontdekt. De natuur is uniek, woest en ongerept. IJsland is een geweldig land voor een avontuurlijke ruitervakantie. Of het nu een weekendje weg te paard is of een volledige week paardrijden. Een standplaatsvakantie of een trektocht te paard en of het voor de beginnende ruiter is of de vergevorderde ruiter. Het kan allemaal.

Inclusief

 • 7 dagen, 6 nachten in slaapzakaccommodatie
 • Op basis van volpension en de geserveerde niet-alcoholische drankjes
 • 6 dagen paardrijden
 • Binnenlandse vlucht Reykjavik – Husavik en bustransfer van en naar Husavik
 • Gebruik van regenkleding, helm, zadeltas, slaapzak
 • Ervaren Engelstalige gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar luchthaven Reykjavik, en de Flybus van en naar busstop in reykjavik vanaf ISK 5500
 • Eventuele walvistocht (€ 80)
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Neem uw eigen slaapzak mee
 • Alcoholische drankjes
 • Reis-/annuleringsverzekering
 • Toeslag glutenvrije maaltijden (op aanvraag) € 100 p.p. ter plaatse betalen