Paardrijden in Italië: Rijd de Tratturi Trail Altomolise

Over de vroegere herdersroutes, de tratturi, verken je dit prachtige gebied te paard, met zijn mooie bossen, flora en fauna. Er wordt in Western stijl gereden. En dat past perfect in deze heerlijk ontspannen paardrijvakantie.

Italië
Vanaf € 1100
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Paardrijden in het hart van Italië betekent kennismaken met de oorspronkelijke cultuur van het land. Over de vroegere herdersroutes, de tratturi, verken je dit prachtige gebied met zijn mooie bossen, flora en fauna. De tredzekere paarden laten je graag deze prachtige omgeving zien. Er wordt in Western stijl gereden. En dat past perfect in deze heerlijk ontspannen paardrijvakantie.

Te paard voluit genieten van Italiaans Altomolise

Tratturo en Molise zijn twee worden die bij elkaar horen zoals paard en ruiter, kaas en wijn, natuur en cultuur. Dit alles beleef je op de nieuwe trektocht Tratturi Trail Altomolise in het hart van Italië.

In Altomolise waar Italië niet Italiaanser kan zijn dan Italiaans, rijd je regelmatig langs de ‘groene snelwegen’ van herders en kuddes koeien uit voorbije eeuwen. Dit zijn de Tratturi. Soms zijn ze betoverend en dromerig, smal en overgroeid, dan weer open en van veraf zichtbaar met paden die door het land slingeren. Op deze paden voel je de historie en de verhalen tot leven komen als je op de zekere en vriendelijke paarden rijdt.

Ontdekking

Je ontdekt oude dorpen, kerken en ruïnes en geniet van de weidse uitzichten en de kalmte van de omgeving. Wanneer je uit het zadel bent, geniet je van de traditionele keuken en het fijne gevoel van even tijd te hebben en vrij te zijn.

Tijd om te ontspannen, jezelf te gronden, om wat rustiger aan te doen om zo de ruimte te hebben de kleine, bijzondere dingen onderweg op te merken. Waar kan dit scenario beter tot zijn recht komen dan in deze Italiaanse regio, waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

Driegangen menu

Elke avond wordt een typisch Italiaans driegangen menu geserveerd. Een glaasje lokale wijn hoort daarbij en komt ook zeker op tafel.

Je hebt drie hotelovernachtingen en er zijn drie overnachtingen in een pension.

In dit arrangement zijn vijf dagen van paardrijden opgenomen waarbij je tochten van drie tot zes uur maakt. Een Engelssprekende gids gaat mee op de tocht.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Je wordt zaterdagavond verwacht. Na een welkomstdrankje staat het diner klaar. Ook de gidsen schuiven aan.

Dag 2

Geniet eerst van het ontbijt voor het 19e-eeuwse stenen huis op deze rustige locatie in het bos met zicht op de paardenweide en de Colle dell’Orso, 30 kilometer verderop. Na het ontbijt leer je de paarden kennen. Als het nodig is, maak je jezelf de Western-manier van paardrijden eigen. Daarna spoor je je paard aan voor de eerste tocht. Die begint met het oversteken van een rivier met rotsachtige bodem. Tijdens de eerste steile beklimming naar de Tratturo Celano – Foggia, laten de paarden zien hoe tredzeker zij zijn. Je rijdt daarna door een veld en komt vervolgens uit op de bergrug waar de bossen je van schaduw voorzien. Je rijdt langs modderpoelen die heuse ‘berenbaden’ zijn, en je vangt een glimp op van de kikkers die er leven. Een korte, frisse galop op een open weide gaat vooraf aan een tweede steile klim. Boven aangekomen is het tijd voor de picknick op de Monte Caraceno. Op dit punt heb je rondom zicht op de omgeving. Na de pauze leid je je paarden een stuk totdat we op een tratturo van 200 kilometer lang aankomen. Via dit pad rijd je terug naar de ranch. In de avond bezoek je het nabijgelegen ruitercentrum van je gastheer en krijg je het diner in hun eigen bistro geserveerd.

Dag 3

De dagtocht van vandaag begint om 10.00 uur. De lange route leidt je door een eikenbos, vele mooie weiden bij de tratturo waar je heerlijk kunt galopperen. Als je de tratturo verlaat, rijd je naar een omgeving waar je gastheer in het verleden endurances organiseerde. Hier vind je nu je picknickplaats. Uitgerust stijg je na de lunch weer op en volgt het pad dat door berkenbossen naar je eerste hotel aan de tratturo voert. Je kunt je opfrissen met een drankje in de tuin direct naast het paardenverblijf en je kunt je ontspannen bij een geweldig panorama. Rond half negen dineer je hier ook.

Dag 4

Vandaag maak je de kortste rit van de week. In ongeveer drie uur volg je de tratturo tot je de stad San Pietra Avellana bereikt. Daarna rijd je door bossen met hoge eiken en door charmante berkenbossen. Bij de bosrand geniet je van de picknick met verse kaas en salami uit de regio. In dit gebied leven beren; waarschuwingsborden langs de kant van de weg waarschuwen automobilisten voor deze wilde dieren. Het geeft aan hoe puur de natuur hier nog is. Je zadelt je paard af en verzorgt hem waarna je in de avonduren een wandeling maakt door de 10e eeuwse straten vanuit het hotel naar het restaurant. Hier wordt gekookt met onder meer truffels uit de bossen waar je vandaag hebt paardgereden.

Dag 5

De tratturi leidt vanuit de frisse bergweiden van Abruzzo naar Puglia in het zuiden. Met een lengte van 250 kilometer kruisen de zes hoofdwegen de Molise. Wij rijden vandaag naar de Tratturo Castel di Sangro-Lucera. Je rijdt langs ruïnes en een bijna verlaten stad in de bergen. Met wat geluk kom je de herder met zijn kudde tegen. Hier voel je je getransporteerd naar een tijd waarin de herders tweemaal per jaar volop gebruik maakten van deze route. Tijdens de lunchpauze geniet je van de schitterende omgeving en de geur van verse kruiden.’s Middags kom je in het kleine plaatsje Roccasicura waar je bagage al op je wacht in het mooie hotel, gelegen op het hoogste punt van het dorp. Diner in een gezellig restaurant.

Dag 6

Na het ontbijt rijd je over de tratturo zuidwaarts. Seizoensafhankelijk geniet je onderweg van de kleurrijke bloemen of je proeft de heerlijke bessen terwijl je de vlinders ziet fladderen. Na een korte, maar stevige klim, krijgen de paarden een pauze voor de tocht verdergaat over een stenen pad. Dat leidt naar een klein plateau waar je geniet van een verfrissende galop. Je rijdt langs geiten, koeien en schapen met hun begeleiders, de herdershonden. Vanaf de kruising Traturelli San Domenico rijd je naar de picknickplaats. De paarden kunnen hier uitgebreid grazen. Kort daarna bezoek je de Tratturo kerk en geniet je van de laatste uurtjes paardrijden. Rond 17.00 uur ben je terug bij de stallen. Voor de laatste keer deze week zadel je je paard af en geniet je van het afscheidsdiner.

Dag 7

Ontbijt en vertrek.

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer mogelijk te boeken op aanvraag. De toeslag dient ter plaatse betaald te worden. € 30 p.n (2023); € 35 p.n (2024)
Gewicht

Max. 90 kg ( max. BMI 29)

Leeftijd

Min. 16 ( vanaf 12 jaar onder begeleiding van een volwassene ruiter)

Aantal deelnemers

Min. 3 / max. 8 ruiters (in uitzonderingsgevallen 10) (3 weken voor vertrek)

Over Italië

De natuur in Italië is per gebied zeer afwisselend, overal groeien andere bloemen en planten. In het noorden vindt men grote bossen terwijl in het zuiden enkel bomen en planten groeien die tegen de hitte kunnen. Langs de kust bevinden zich veel parasoldennen, palmbomen en eucalyptussen in de beschermde gebieden.

Op het eiland Sicilië groeien bougainvillea’s met prachtige bloemen. In het voorjaar verwelkomt Sardinië je met een bloemenpracht op de uitgestrekte velden. Maar ook Oleanders, olijf-, eucalyptus- en palmbomen zijn volop aanwezig... Italië is een land van heuvels en bergen en meren. Een geweldig land dus op te paard te verkennen.

Inclusief

  • 7 dagen / 6 nachten op indeling in twee- of meerpersoonskamers in boerderij en 3 nachten in hotel met gezamenlijk sanitair
  • Op basis van logies en ontbijt
  • 5 dagen rijden (3 - 6 uur per dag)
  • Engelstalige begeleiding
  • Verzameltransfer van en naar het treinstation in Isernia. Op de dag van aankomst om 19.45 uur en op de dag van vertrek om 09.00 uur

Exclusief

  • Heen- en terugreis
  • Drankjes
  • Overige maaltijden
  • Overige persoonlijke uitgaven
  • Reis-/annuleringsverzekering