Paardrijden in de noordelijke bergen van Montenegro - Legende van de wolf

Deze indrukwekkende trektocht te paard in Montenegro voert door berggebieden met gevarieerde, schitterende landschappen. Sterke Montenegrijnse bergpaarden lopen met zekere tred over de bergpaden.

Montenegro
Vanaf € 1490
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Deze trektocht te paard van acht dagen, zeven overnachtingen en zes dagen paardrijden met de naam ‘Legende van de Wolf’, voltrekt zich in een gebied waar verscholen bergmeren liggen, zomerweiden op hoge plateaus liggen en schijnbaar eindeloos glooiende heuvels. Lokale bergpaarden en volbloedkruisingen met gelijkmatige karakters brengen je op de mooiste, afgelegen plekken van Montenegro. Dit is een trektocht vol natuurlijke mystiek en warme gastvrijheid van de balkan.

Volop variatie tijdens paardrijtrektocht in wild Montenegro
Verbazingwekkend mooi en opmerkelijk gevarieerd biedt Montenegro overal om je heen een wilde schoonheid. De sprankeling van de strandcultuur gaat abrupt over in het woeste binnenland waar wolven en beren nog steeds rondzwerven in de donkere bossen die de bergen bekleden. Montenegro dankt haar naam aan deze beboste bergen; Montenegro betekent Zwarte Bergen.

Deze dunbevolkte vakantiebestemming bevat een van de ruigste en gevarieerde gebieden in Europa. Zo vind je er hoge bergen met pieken van leisteen, diepe bergkloven, gletsjermeren, hoge bergplateaus en uitgestrekte bossen. Dit alles ligt op een terrein met de omvang van ongeveer eenderde van Wales, geeft de organisatie aan.

Het wilde land staat in schril contrast met de warme gastvrijheid van de inwoners van de Balkan.

De trektocht
De trektocht te paard voert door gebied waar weinig toeristen komen. Je vindt er geen supermarkten, geen rechte straten, geen cafés en ook geen souvenirwinkels. Je overnacht in eenvoudige, maar comfortabele berghutten of in bungalows. Eenpersoonskamers zijn er doorgaans niet in de voor deze vakantie geselecteerde accommodaties.

Maaltijden
Leuk om te weten is dat de maaltijden die je nuttigt, zijn bereid met zelfgekweekte producten van de gastheer/gastvrouw waar je verblijft. En als het vlees, groenten en fruit niet van de gastheer zelf komt, dan wel van een van de buren.

Door de eeuwen heen bestaat de vrije tijd van de bevolking in dit ruige gebied vooral uit het bezoeken van familie en vrienden, waardoor de bevolking behalve sociaal ook behoorlijk autonoom is. Tijdens de trektocht geef je de avond zelf invulling. Dus afhankelijk van de wensen in de groep worden er ’s avonds volgens lokale traditie verhalen verteld, liederen gezongen of gedichten voorgedragen.

Van ruiters wordt verwacht dat zij makkelijk in alle gangen zitten en op sommige, steile, delen van de tochten afstijgen en hun paard leiden.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Aan het einde van de middag: Verzameltransfer naar de bergen en de paarden. Afhankelijk van hoe laat je aankomt, word je opgepikt bij het vliegveld of op een afgesproken plaats in de stad die je deze dag hebt verkend. Je overnacht in de bergen, in een ski-oord in een accommodatie met kamers die over eigen sanitair beschikken.

Dag 2

Na het ontbijt volgt de transfer naar het vertrekpunt van de trektocht. Dit ligt in de noordelijke bergen, bij een B&B-achtige gelegenheid waar je vannacht zult overnachten. De kaas en melk komt van de koeien van de buren en de eieren zijn van de kippen van de B&B. De paardrijtocht van deze dag brengt je door het donkere bos en naar de wilde, open hoge plateaus. Onverharde paden begroeid met gras slingeren door de zomerweiden en worden begrensd door de majestueuze Lukovo-bergen. Je rijdt over de Durkovo Brdo-bergketen en maakt kennis met de plattelandscultuur die eeuwen heeft overleefd. Op steile delen leid je je paard. Na ongeveer vier uur paardrijden zie je je onderkomen weer verschijnen. Je hebt zo’n 25 tot 30 kilometer te paard afgelegd.

Dag 3

Door het bis gaat het naar de glooiende heuvels van het hoge plateau, waar de Krnovo bergketen steeds goed zichtbaar is. Je geniet van een picknicklunch met spectaculair zicht op de bergketen. ’s Middags geniet je van een frisse galoppade over de grasachtige paden tot je bij de pas aankomt die je laat afdalen naar de Bijela vallei. Na deze uitdagende afdaling rijd je door een bos waar Gornja Bijela ligt. Hier wonen en werken boeren volgens traditie, zoals het al eeuwen gaat. Je rijdt verder door de adembenemende vallei en komt onderweg langs gaarden, landbouwgrond, door bossen en gehuchten. Na vijf tot zes uur paardrijden kom je aan bij het bungalowpark waar je je onderkomen vindt. Het gaat om twee-persoons bungalowtjes opgetrokken uit steen en hout, alle met eigen badkamer. In het restaurant op het terrein worden maaltijden bereid met eigen gekweekte producten.

Dag 4

Een steile afdaling door een bis vormt het begin van de dagtocht van vandaag.Je komt aan bij de rivier van waar je verder rijdt naar de andere kant van de vallei. Over een rustige landweg langs de berg en een verharde weg rijd je door naar het vrijwel verlaten gebied boven aan de heuvel. Dit unieke terrein van hoge weiden wordt omringd door drie rivieren, die elk 300 meter lager stromen. Bovenop de heuvel kan je volop genieten van het zicht op de regio rondom en de aangrenzende bergketens Durmitor, Sinjawina en Drobnjaci. Picknick in het veld en daarna verken je de heuvels in de omgeving. Later in de middag rijd je naar de regio Malinsko en het dorp Strug, waar de bevolking ’s winters uit zes mensen bestaat. Je paard wordt hier verzorgd, ruiters overnachten in het dorp Poscenje of Brijela, in een bungalowpark. Je krijgt in elk geval een traditionele maaltijd geserveerd.

Dag 5

Na het ontbijt krijg je een transfer naar de hoger gelegen weiden waar je de paarden treft. Eenmaal opgezadeld, zet je de voeten weer in de stijgbeugels en vervolgt je weg in deze schitterende regio van ongerepte natuur. De paden zijn afwisselend grasachtig en verhard, onderweg rijd je af en toe steil bergopwaarts. Na de picknick in de buitenlucht met zicht op de Sinjajevina bergen rijd je de regio Javorje in. Dit gebied komt amper voor op de toeristenkaarten. Je vindt hier veel bergkammen, prachtige riviervalleien en uitgesproken verticale heuvelruggen. Je rijdt nu op een hoogte waarbij je ook in juli nog sneeuw kunt vinden. De weg wordt vervolgd op een lang galoppeerpad die kriskras door het voornamelijk onbewoonde gebied gaat en je uiteindelijk weer naar het donkere bos brengt. Daar rijd je weer terug naar het ski-oord waar je geniet van het diner en de overnachting. Je hebt zo’n zes uur doorgebracht in het zadel en daarbij ongeveer 38 kilometer te paard afgelegd.

Dag 6

Over afwisseld zachte graspaden en verharde paden rijd je door de heuvels naar het imposante Babj Zub (Grootmoeders tanden), gelegen op 2277 meter hoogte. Het pad leidt nog verder omhoog tot je het dorp Mala Lukovica bereikt, een dorp waar herders ’s zomers verblijven. Hier aangekomen is het tijd voor de picknick. Als het weer het toestaat, rijd je ‘s middags omhoog naar het gletsjermeer Kapitanovo jezero. De paarden kunnen hier drinken en grazen terwijl de ruiters naar het dagelijkse werk van de herders kijken. Daarna keer je terug naar Lukovica voor het diner en de overnachting in een groot chalet met in totaal zes kamers met alle een eigen badkamer. Geen van de kamers heeft verwarming. Bereik op je telefoon heb je alleen op een nabijgelegen heuvel. Als het koud is, blijven de meeste gasten tot het bedtijd is in de gemeenschappelijke keuken waar het dankzij de houtgestookte oven warm is.

Dag 7

Na het ontbijt zadel je voor de laatste dag je paard en daal je af. Gedurende de dag kom je langs verschillende zomerdorpen voor herders. Je geniet van een lunch op een lokale boerderij/eco-kampeerterrein. Alle eten die je hier op tafel krijgt voorgeschoteld, is biologisch geteeld door de eigenaar. Na deze zalige pauze begin je totaal ontspannen aan de middagtocht. Die omvat enkele opwindende galoppades en een laatste afdaling in het donkere bos brengt je naar het ski-oord waar de trektocht eindigt. Je hebt voer tot vijf uur paardgereden en rond de 25 kilometer afgelegd. De paarden worden ingeladen en naar huis gebracht. Ruiters krijgen een transfer naar de boerderij. Onderweg bezoek je het Ostrig-klooster. Dat is gewijd aan Sint Basil. Er staan twee kapelletjes. Het klooster staat op een wel zeer spectaculaire plaats: het is gebouwd in de zijde van een klif. Het klooster is een heilige plaats voor orthodoxe christenen, rooms-katholieken en moslims. Gepaste, bedekkende kleding is vereist. Terug op de ranch geniet je van het afscheidsdiner waarbij op deze avond ook de drankjes zijn inbegrepen. Overnachting in het pension.

Dag 8

Deze dag staat in het teken van het afscheid en de reis huiswaarts.

(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

12-16 j. onder begeleiding van een volwassene mits voldoende rijervaring. 16-18 j. met schriftelijk bewijs ouders, vanaf 18 zonder begeleiding.

Aantal deelnemers

Min. 4 / Max. 8 (3 weken voor vertrek)

Over Montenegro

Montenegro: het land van de prachtige berggebieden met gevarieerde, uitgestrekte landschappen. Te paard doorkruisen we het immense berggebied Sinjajevina. We rijden over enorme hooggelegen vlaktes, over zachte bospaden, glooiende heuvels en langs juweeltjes van bergmeren.

Inclusief

 • 8 dagen/7 nachten in eenvoudige twee- of meerpersoonskamer, met gedeelde badkamer/wc (ook bij 1pers.kamer gedeelde sanitair) ( 2 nachten in een 3* hotel, overige nachten in eenvoudige hutten, bungalows of bij families)
 • Volpension vanaf dag 1 de lunch t/m dag 8 ontbijt
 • 6 dagen paardrijden volgens het programma en op dag 1 een kennismaking met de paarden
 • Engelstalige gidsen
 • Verzameltransfers van en naar luchthaven Podgorica
 • Bagagevervoer in volgwagen
 • Entree Nationaal Park Durmitor en Biogradska Gora

Exclusief

 • Heen- en terugreis naar luchthaven Podgorica
 • Eventuele privétransfers van en naar luchthavens Tivat en Dubrovnik
 • Drankjes
 • Fooien
 • Overige privé transfers
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering