Paardrijtrektocht door de Poolse bergen van Bieszczady


Maak een onvergetelijke trektocht te paard door de zuidoostelijke regio Bieszczady, vlakbij de grens met Oekraïne. Het landschap varieert van mooie, glooiende weiden tot wilde bossen en bergkammen met prachtige vergezichten

vanaf € 1.147

Op Poolse Malopolski paarden maak je een onvergetelijke trektocht door de zuidoostelijke regio Bieszczady, vlakbij de grens met Oekraïne. Het landschap varieert van mooie, glooiende weiden tot wilde bossen en bergkammen die je prachtige vergezichten bieden. De Malopolski hebben stokmaten van tussen de 160 en 168 cm. Het zijn kruisingen tussen Poolse paarden en volbloeden en Arabische kruisingen. De paarden zijn veel buiten en zijn gewend aan trektochten onder uiteenlopende omstandigheden. Ze zijn erg sterk en dapper en bezorgen je een geweldige paardrijvakantie.

Te paard door het wilde zuidoosten van Polen

De bergen in dit meest zuidoostelijke deel van Polen, de regio Bieszczade, beslaan een immens gebied. Vrijwel onbewoond behoort het tot de mooiste regio’s van Polen. Wie echt even los wil zijn van het dagelijks leven en in een eindeloos landschap wil zijn, vindt hier het paradijs. Ongerepte natuur die ogenschijnlijk nergens ophoudt is perfect voor enthousiaste ruiters.
Dit is een reis te paard die naar de diepste betekenis van natuur voert, want Bieszczady vormt het berggebied dat beroemd is om haar flora en fauna. Er leven bijvoorbeeld beren, wolven, lynxen en zelfs Europese bizons. Ongeveer honderdvijftig vogelsoorten vinden hier eveneens hun thuis. Bijzondere vogels zoals arenden en uilen komen hier voor en zeldzame slangensoorten voelen zich hier ook op hun gemak.  

Door de eeuwen heen hebben verschillende volkeren in deze streek gewoond. Dat is terug te zien in de architectuur, houten orthodoxe kerken, huizen, landhuizen en kruizen aan de kant van de weg.

Accommodatie
Er wordt overnacht op boerderijen waar kamers worden gedeeld, in boshutten of in plaatselijke hostels met aparte kamers. We eten hier ook. De lunch wordt onderweg gebruikt in picknickvorm. Soms lunch je in een restaurant als dat op de route ligt. Het eten is authentiek Pools en zeer smakelijk.

Ruiters moeten zelfstandige kunnen op- en afstijgen, in alle gangen gemakkelijk rijden en het paard in stap, draf, galop en rengalop onder controle kunnen houden. Ook wordt van iedere ruiter verwacht dat hij het paard zelf kan verzorgen, optuigen en het tuig ook zelf verzorgt. En houd in gedachte dat je dagelijks 4,5 tot 6 uur in het zadel zit. Zorg er dus voor dat je in goede paardrij-conditie bent.  

Voorbeeldprogramma

Dag 1: 
Je wordt vanaf het vliegveld naar je hotel in het centrum van Krakau gebracht. Je kunt het centrum op eigen gelegenheid verkennen voordat je kennismaakt met de groep. Gezamenlijk diner in de avond.

Dag 2: 
We laten de stad vroeg in de ochtend achter ons en vertrekken naar een klein dorp in het hart van de regio Bieszczady dat aan de grens met Oekraïne en Slowakije ligt. De rit duurt zo’n 3,5 uur waarna het avontuur kan beginnen. We ontmoeten onze gids en paarden en maken ons klaar voor vertrek. We steken een kleine rivier over en rijden door mooie weilanden totdat we op een pad aankomen dat ons de bossen inleidt. We lunchen in het bos en stijgen daarna weer op om onze tocht te vervolgen. Door bossen en velden belanden we in de omringende heuvels. We overnachten bij een familie in huis.

Dag 3: 
Over de prachtige heuvels waar groepjes bomen bij elkaar staan en grazige weiden liggen maken wij vandaag een prachtige rit die ook door bossen en langs rivieren voert. We pauzeren bij de rivier voordat we verder rijden door het wilde, natuurlijke landschap. In een verlaten dorp bekijken we een 14e eeuwse orthodoxe kerk en aan het einde van de middag komen we aan in het klein dorp Laczki waar wij opnieuw bij een familie verblijven.

Dag 4: 
We beginnen de dagtocht met een oversteek van de rivier San. Daarna rijden we door open velden en bossen, waarna we de rivier nogmaals oversteken. We komen bij een ander verlaten dorp waar de ruïnes liggen van een orthodoxe kerk waar de overblijfselen van oude schilderingen nog zichtbaar zijn. De lunch gebruiken wij in een hotel in de plaats Berezka. ’s Middags rijden we verder en komen door kleine dorpen en genieten van het paardrijden in de ruime velden en de mooie bossen. In de avond komen we aan in Rybne waar wij overnachten bij een plaatselijke familie.

Dag 5: 
Vandaag rijden we door een open landschap. We volgen de bergkam met prachtig uitzicht op het Meer van Solina. Dit is het grootste aangelegde meer van Polen dat water krijgt aangevoerd van de rivieren San en Solinka. We rijden door het dorp Bukowiec en als we in Gotzanka zijn, krijgen we de kans nog een orthodoxe kerk te bezichtigen. Als het weer het toestaat, beklimmen wij de berg Korbania. Vanaf deze berg hebben we magnifiek zicht op de regio. We overnachten bij vrienden van de gids in Terka.

Dag 6: 
In de morgen rijden wij door mooie, open landschappen. Natuurliefhebbers zullen hun hart  ophalen. Het zicht op de heuvels en weiden rondom ons is weergaloos. We rijden door enkele voormalige dorpen – Krywe en Tworylne - waar de ruïnes liggen van een 14e- eeuwse orthodoxe kerk. Tegen lunchtijd rijden we in het bos, waar wij pauzeren voor het middageten. Na de lunch rijden we naar het pad dat langs de San loopt. Als wij dat enige tijd hebben gevolgd, rijden we het bos weer in. Onderweg merken we hoe dit steeds wilder wordt. Het is mogelijk onderweg een beer tegen te komen. Overnachting op een boerderij in Dwernik. De eigenaar heeft Hucul-paarden. Dit zijn pony’s of kleine paarden die oorspronkelijk uit bergen van de Karpaten in Oekraïne en Roemenië komen. Ze zijn zwaar gebouwd en beschikken over een uitmuntend uithoudingsvermogen en zijn enorm taai. 
 
Dag 7: 
Deze dag kunnen we op verschillende manieren invulling geven. Het is mogelijk de berg Dwernik Kamien te beklimmen waar we boven aangekomen, worden getrakteerd op schitterende uitzichten op de omringende bergen. Het is ook mogelijk door de bossen van Otryt te rijden waar we pauzeren voor de lunch in Chata Soojologa, een charmante en bijzondere plek op de bergtop. In beide gevallen rijden we aan het einde van de rit weer naar Dwernik, waar we ’s avonds rond het vuur aan het afscheidsdiner zitten.

Dag 8: 
Na het ontbijt is het tijd voor de transfer naar het vliegveld of je hotel in Krakau.     

Het is ook mogelijk deze tocht in omgekeerde volgorde te maken. 

Vertrekdata Kamertype 7n *  
03/06/2023  - 10/06/2023
Diverse accommodaties
€  1.147

(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer niet mogelijk.

Kamertype

7n *


03/06/2023  -  10/06/2023

Diverse accommodaties

1.147


(*) Alle prijzen per persoon

Eenpersoonskamer niet mogelijk.

Data 2023

03-06 t/m 10-06 (Sanok - Dwernik)

Praktische info

 • Gewicht:
  Max. 100 kg
 • Leeftijd:
  Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene
 • Aantal deelnemers:
  Min. 2 ruiters en max. 13 ruiters (3 weken voor vertrek)

Inclusief

 • 8 dagen en 7 nachten, in boerderijen, boshutten en hostels met voornamelijk gezamenlijk sanitair
 • Op basis van volpension vanaf dag van aankomst diner t/m dag van vertrek het ontbijt, excl. drankjes
 • 6 dagen paardrijden, ongeveer 4 a 6 uur per dag
 • Begeleiding van een ervaren Gids (Pools- en Engels sprekend)
 • Verzameltransfer van en naar de luchthaven Krakau. Aankomst dag uiterlijk tot 17.00 uur, dag van vertrek vlucht mogelijk vanaf 13.00 uur

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Drankjes
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Reis-/annuleringsverzekering