Trektochten in het Koninkrijk van de Lusitanos

Het groene hart van Portugal, Alentejo, is een echt paardenland. Deze trektocht voert je door een regio ten zuiden van Lissabon en ten noorden van de Algarve. Je rijdt de gehele trektocht met Lusitano’s en Lusitano-kruisingen.

Portugal
Vanaf € 0
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Het groene hart van Portugal, Alentejo, letterlijk ‘voorbij de Taag’, is een echt paardenland. Riviertjes meanderend door de heuvels en weiden, voorzien het gebied van genoeg water om grote fokkerijen mogelijk te maken. Ook de kust van de Alentejo, de Costal Azul ofwel de Blauwe kust is mooier dan de Algarve maar niet zo druk bezocht. Zelfs in de zomer zijn er verlaten stranden te vinden.
Een Portugese organisatie biedt hier 8- daagse trektochten aan zowel langs de kust en het achterland als in het groene hart. Natuurlijk wordt er gereden op Lusitano’s met Portugese militaire zadels. Overnachtingen in stijlvolle landhuizen, hotels of pousada’s. U maakt kennis met de Portugese keuken.

Portugal, het koninkrijk van de Lusitano. Galopperen over eindeloze stranden, door bossen, over velden. Genieten van het afwisselende landschap, de warme zon en de zuiderse keuken.

Deze trektocht voert je door Alentejo, een regio ten zuiden van Lissabon en ten noorden van de toeristische Algarve. Alentejo is een landelijke regio, met veel onverharde wegen die uitnodigen om te galopperen. Het landschap varieert: kurkeiken, eucalyptusbossen, velden met wilde voorjaarsbloemen. De koninklijke paardentocht wordt enkel in het voorjaar georganiseerd. Dan lopen de temperaturen in de streek nog niet te hoog op, én je kan genieten van de prachtige kleurrijke velden vol wilde bloemen.

De groep trekt door olijfboomgaarden, steekt beekjes over, doorkruist weilanden met schapen of runderen en stapt soms ook door het centrum van slaperige Portugese dorpjes, met vriendelijke bewoners. Deze regio is ook de thuisbasis van de Portugese Staatsstoerij. In de stoeterij Alter Real worden de paarden gefokt voor de Portugese Koninklijke Rijschool. De paarden van de trektocht brengen er twee nachten door en op woensdag is er een bezoek voorzien. Je kan dan knuffelen met de veulens, de stoet bruine merries naar de wei zien trekken, de roofvogelcollectie ontdekken en misschien zelfs een training bijwonen.

Onze partner in Portugal heeft meer dan 10 jaar ervaring met de organisatie van deze trektochten. De gids spreekt Engels, Frans en Portugees. Hij was lesgever klassieke dressuur aan de gerenommeerde rijschool Alcainça, maar koos voor de vrijheid van trektochten. Daar deelt hij met de ruiters graag zijn liefde voor de standvastige Lusitano’s, en voor dit mooie stukje Portugal.

Je rijdt met Lusitano’s en Lusitano-kruisingen die getraind werden voor trektochten. De zadels zijn militaire zadels met een zachte cover. Aan de zadels is ruimte voor een flesje water (door de organisatie voorzien). Een volgwagen organiseert de picknicklunches en het transport van de bagage. Vegetarische maaltijden zijn mogelijk indien dit op voorhand wordt gemeld.

Voorbeeldprogramma

Dag 1

Verzameltransfer vanuit de luchthaven in Lissabon om 17u30. Transfer naar een sfeervolle ‘Turismo Rural’, een werkend landbouwbedrijf met veel hectaren olijfboomgaarden. Hier brengen we de eerste nacht door. We krijgen een avondmaal met lokale ingrediënten voorgeschoteld, vergezeld van de volle rode wijn die typisch is voor de streek.

Dag 2

We rijden over heuvels en door weilanden en dalen af naar een riviertje. Onderweg steken we grote landerijen door. Er zijn weinig verharde wegen en de meeste bruggen die we zien werden gebouwd door de Romeinen. Daar houden we middagpauze, met barbecue en rode wijn. De namiddag leidt ons verder langs de rivier. Op een moeilijk stuk stijgen we af en wandelen we naast ons paard. Uiteindelijk komen we aan in een prachtig landelijk hotel, midden tussen boomgaarden en weilanden, in Fronteira. Hier dineren en overnachten we.

Dag 3

Vandaag trekken we vanuit Fronteira naar Alter do Chão, door de weilanden waar de stieren voor de stierengevechten worden gefokt. Na een picknick en siësta rijden we door naar de stoeterij Alter Real. De paarden blijven hier, voor de ruiters is er een korte transfer naar een hotel in het centrum. Diner en overnachting in Alter.

Dag 4

In de voormiddag verkennen we het grondgebied van de stoeterij. Normaal gezien staan de wilde bloemen hier in volle bloei. ’s Middags eten we in ons hotel en frissen we ons even op. Daarna bezoeken we de staatsstoeterij: Coudelaria Alter Real. Dit is een hoogtepunt, zelfs voor wie niks met paarden heeft. In deze idyllische omgeving grazen honderden merries met hun veulens. We krijgen de kans om de veulens te knuffelen en de stoeterij rond te wandelen. De kudde die naar de weide trekt is ronduit indrukwekkend. Op de terugweg stoppen we bij een Portugese winkel die lederen paardrijspullen verkoopt. Diner en overnachting in ons hotel in het centrum van Alter do Chão.

Dag 5

We pikken onze paarden weer op bij de stoeterij en vertrekken in de richting van Ribeira da Seda, doorheen grote weilanden, met slechts hier en daar een boerderij. Onderweg houden we onze picknick in een weiland, in de schaduw van enkele oude kurkeiken. We rijden verder naar ons eerste hotel, waar de paarden mogen uitrusten in een weiland van 70 hectare. Voor de ruiters is er een transfer naar het landelijke hotel in Fronteira, waar we maandag overnachtten.

Dag 6

Vandaag rijden we bijna de volledige dag op land van één en dezelfde eigenaar: een landgoed van 3000 hectare. Dit zijn de grote vlakten van de Alto Alentejo, doorspekt met fruit- en olijfboomgaarden. Naar goede gewoonte stoppen we onderweg voor een barbecue-picknick en een deugddoende siësta. ’s Avonds keren we terug naar de Turismo Rural waar we onze tocht begonnen. Daar genieten we weer van de typisch Portugese keuken. Overnachting ter plaatse.

Dag 7

Onze tocht leidt ons tot aan het stuwmeer van Maranhão, via een privaat jachtgebied met veel open velden en kurkbossen. Er zijn veel mogelijkheden om te galopperen. We picknicken bij een kapel aan de oever van het stuwmeer. Na de middag rijden we via een andere route terug naar ons hotel. Afscheidsdiner en overnachting in het hotel.

Dag 8

Ontbijt en verzameltransfer naar Lissabon.

(*) Alle prijzen per persoon

Niet ruiters zijn ook welkom! € 1060 p.p, in double room.
Gewicht

Max. 85 kg (indien zwaarder, mogelijk op aanvraag)

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren ruiter, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 5 ruiters en max. 10 ruiters

Over Portugal

Portugal is rijk aan mooie natuur en verzekerd je van een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Portugal te paard biedt vele mogelijkheden.

Wat kan dan allemaal?
We kunnen hier een ruitervakantie aanbieden op maat! Voor Beginnende ruiters, herintreders, of de gevordere ruiter. Of het nu een weekendje weg te paard is of een hele week, een trektocht te paard of een standplaatsvakantie. Wil je graag les in de klassieke dressuur, of liever in western stijl paardrijden? Of heerlijk paardrijden over het strand? Er is veel mogelijk!

Inclusief

  • 8 dagen / 7 nachten in tweepersoonskamers meestal met eigen badkamer in middenklasse hotels, pousada’s, landhuizen (3 tot 4 verschillende lokaties per tocht)
  • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt (incl. water, tafelwijn en frisdrank bij lunch, water bij diner)
  • 6 dagen paardrijden, 4 tot 6 uur per dag
  • Engels en Franstalige begeleiding

Exclusief

  • Heen- en terugreis
  • Verzameltransfer vanaf luchthaven Lissabon om 17.30 uur op dag van aankomst. Op dag van vertrek, vertrek vlucht mogelijk na 14.00 uur. € 100 p.p retour ter plaatse te betalen
  • Overige drankjes
  • Overige persoonlijke uitgaven
  • Fooien