Rode-meer tocht: paardrijden in ongerepte Karpaten

Een trektocht te paard door de oostelijke Karpaten staat garant voor een intense ervaring in ongerepte natuur. Je rijdt over uitgestrekte, heuvelachtige groene velden en over bergkammen die je via spectaculaire paden bereikt.

Roemenië
Vanaf € 1089
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Een trektocht te paard door de oostelijke Karpaten staat garant voor een intense ervaring in ongerepte natuur. Je rijdt over uitgestrekte, heuvelachtige groene velden, over bergkammen die je via spectaculaire paden bereikt en over zachte bospaden tussen geurige dennen. Klimmen en dalen gebeurt in een rustig tempo, de velden nodigen uit om voluit te galopperen.
Op vriendelijke paarden die in de omgeving zijn geboren en opgegroeid leer je dit wonderschone deel van Roemenië op een onvergetelijke manier kennen.

Paardrijden
Paardrijden over de meest uitgestrekte heuvelrug van de Karpaten van Transsylvanië in Roemenië laat ruiters de ongerepte en kostbare berglandschappen zien. De heuvelruggen en bergen worden bedekt door uitgestrekte, dichte naaldbossen, er stromen heldere beekjes en leistenen rotsformaties zorgen voor een dramatisch effect. Op de Rode Meer tocht wordt het hele scala aan wat de oostelijke Karpaten hebben te bieden verkend. De tocht voert ook door verbazingwekkend verborgen boerendorpjes, weidse velden en weelderige weiden die door de plaatselijke bevolking worden onderhouden.

Er wordt gereden op betrouwbare, lokale paarden en Lipizzaners van 5 tot 14 jaar. De stokmaten variëren van 155 tot 172 centimeter. Ze staan het hele jaar kuddeverband in de wei. De organisatie maakt gebruik van Engelse zadels en hoofdstellen.
Tijdens deze trektocht maken we ook kennis met de Székely, een Hongaarstalige etnische groepering uit Oost-Transylvanië. Deze mensen leven in de valleien en de heuvels van de oostelijke Karpaten. Daarnaast leven er volop wilde dieren in de bergen. De bossen zijn het thuis van beren, wolven, lynxen en rode herten. Een van de bijzonderheden die we langs onze route treffen, is het Rode Meer. Dit is het grootste meer van Roemenië waar een dam omheen ligt.

Overnachtingen en eten
De overnachtingen hebben plaats in pensions, bij een familie thuis en in een bungalow. Alle onderkomens liggen op rustige locaties. Badkamers zijn soms gedeeld, soms heb je er een voor jezelf.
Voor het diner worden traditionele Roemeense en Hongaarse gerechten bereid. Wie glutenvrij of vegetarisch eet, kan dit van tevoren aangeven zodat er rekening mee kan worden gehouden. Dagelijks eten deelnemers twee maal warm: bij het ontbijt en bij het avondeten. De lunch wordt tijdens de tocht in picknickvorm genoten.

De tocht is geschikt voor gevorderde ruiters met een goede conditie. Af en toe moet er ook naast het paard worden gelopen.
Voor ruiters die een niet-alledaagse en authentieke Karpatische ervaring willen opdoen!

Voorbeeldprogramma

Dag 1

De gids haalt je (op verzoek) op van het vliegveld en brengt je naar het pension. Tijdens het ontvangstdiner wordt het verloop van de komende week besproken.

Dag 2

Na een korte test van de rijvaardigheden van de deelnemers begint de dagtocht van 23 kilometer met een vrije galop. We rijden in volle vaart over de uitgestrekte hooivelden, gevolgd door de beklimming van een steil bergpad. We stijgen rustig, maar gestaag naar 1545 meter, naar de bergtop van de Pricske. Picknick. en we rijden de heuvel af naar de vallei. Na 5 of 6 uur te hebben gereden, zadelen we af, want we hebben ons pension bereikt.

Dag 3

Vandaag maken wij ons op voor een mooie tocht van ongeveer 25 kilometer die we in 6 tot 7 uur zullen afleggen. Na het ontbijt sporen we de paarden en rijden in een uur naar de oevers van de rivier. We verlaten de vallei en beklimmen de bergpas tot we de Medias-top op 1445 meter hoogte hebben bereikt. Vanaf dit punt voert de route over de heuvelrug van het Hasmasgebergte. We passeren een schaapskudde en rijden door weelderige groene open plekken in het bos. We rijden ook vlak onder de hoogste piek van de Hasmasbergen (1792 meter) door. Het panorama maakt alle inspanning meer dan de moeite waard. We hebben zicht op twee grote, schitterende waterbassins. Ten oosten van de eenzame steen zijn de Tarcau-bergen, een deel van de oostelijke Karpaten te zien, in het noorden liggen de reusachtige leistenen rotsen van Ceahlau. Na de picknick dalen we af over een steil bergpad. Beneden komen we aan in het dorp waar we overnachten bij een lokale familie.

Dag 4

Vanuit de vallei van de kleine Bicaz-stroom rijden we naar het 17 kilometer verderop gelegen Rode Meer. We rijden er omheen en als we dat hebben gedaan, hebben we 3 tot 4 uur in het zadel doorgebracht. We stallen de paarden en lopen zelf door de sfeervolle omgeving. Als er energie voor is, kunnen we het kleine Surhard Massief beklimmen om van de zonsondergang te genieten. De nacht brengen we door bij het Rode Meer in comfortabele bungalows.

Dag 5

Over een oude spoorweg verlaten we het Rode Meer. Bij Pongracz Peak kunnen we met enig geluk ‘zsendice’ proeven. Dit is een bijproduct van kaas, dat alleen in de schuilplaatsen van de herders is te verkrijgen. Via het oude spoor rijden we omlaag naar de vallei van Belchiel, waar we de eerste nacht ook verbleven. De afstand die we vandaag afleggen is 25 kilometer. Tijd in het zadel: 5 tot 6 uur.

Dag 6

Vanuit de Bekeny vallei rijden we over de heuvelrug van Sipos naar de unieke Sugo grot. Op deze magnifieke plek picknicken wij en we nemen deel aan een begeleide toer door de grot. Daarna keren we terug naar het punt waar we de trektocht waren begonnen. De afstand van de rit van deze dag is 25 kilometer, zo’n 5 tot 6 uur paardrijden en we brengen een uur door in de grot.

Dag 7

Ontbijt en vertrek.

(*) Alle prijzen per persoon
Gewicht

Max. 90 kg

Leeftijd

Min. 12 jaar en ervaren, onder begeleiding van een volwassene

Aantal deelnemers

Min. 1 en max. 6 ruiters (3 weken voor vertrek)

Over Roemenië

Roemenië te paard verkennen in weggelegd voor de avontuurlijke ruiters. De meest uitgestrekte heuvelrug van de Karpaten van Transsylvanië in Roemenië laten ruiters de ongerepte en kostbare berglandschappen zien. De heuvelruggen en bergen worden bedekt door uitgestrekte, dichte naaldbossen, er stromen heldere beekjes en leistenen rotsformaties zorgen voor een dramatisch effect. De tochten te paard voeren ook door verbazingwekkend verborgen boerendorpjes, weidse velden en weelderige weiden die door de plaatselijke bevolking worden onderhouden.

Inclusief

 • 7 dagen / 6 nachten in eenvoudige twee of meerpersoonskamers, met gezamenlijk of prive sanitair
 • Volpension vanaf dag 1 diner t/m dag 7 het ontbijt (picknicklunch in de zadeltassen)
 • 5 dagen paardrijden (1 dag 3 tot 4 uur, 3 dagen 5 a 6 uur en 1 dag 6 a 7 uur)
 • Bagagevervoer in de volgwagen
 • Engels- en Franstalige gids

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Verzameltransfer luchthaven Boekarest voor € 150 p.p. retour (dag van aankomst om 16.30 uur (aankomen voor 16.00 uur), dag vertrek vlucht vanaf 13.00 uur mogelijk) Duur van de transfer is 4,5 a 5 uur
 • Of verzameltransfer luchthaven Cluj Napoca € 130 p.p. retour Dag van aankomst 17.30 uur (aankomen voor 17.00 uur, dag van vertrek vlucht vanaf 12.00 uur mogelijk) Duur van de transfer is ong. 3,5 uur
 • Of verzameltransfer luchthaven Sibiu € 120 p.p. retour (Dag van aankomst 17.30 uur (aankomen voor 17.00 uur), dag van vertrek vlucht vanaf 12.00 uur mogelijk) Duur van de transfer is ong. 3,5 uur
 • Reisverzekering
 • Dranken
 • Overige persoonlijke uitgaven