Nationaal Park Monfrague Trektocht

Een geweldige paardrijtrektocht met Andalusiërs (PRE) en hispano-Arabieren, dwars door het duizend jaar oude mediterrane bos in het zuiden van Spanje. Monfrague is exclusief bestemd voor ruitertochten.

Spanje
Vanaf € 0
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie

Een geweldige paardrijtrektocht dwars door het duizend jaar oude mediterrane bos in het zuiden van Spanje. Monfrague is exclusief bestemd voor ruitertochten. We rijden met de paarden door de Dehesas, 116.000 hectaren bos, open savanna-achtige formaties van altijdgroene eiken (steen- en kurkeiken), karakteristiek voor zuidwest Spanje.

We passeren rivieren, waterreservoirs, en massieve rotsen naast de rivier de Tajo en Tietar waar heel veel vogels huizen. Talrijke soorten: de vale gier, die broedt op de kliffen, de zwarte gier, aasgieren, de Spaanse keizerarend, de dwergarend, zwarte ooievaars, de blauwe rotslijster, de grijze gors, slechtvalken en nog heel veel andere. Monfrague is dan ook als biosfeerreservaat benoemd door Unesco vanaf 2003 in het kader van natuurbehoud, duurzame ontwikkeling en logistieke ondersteuning voor wetenschappelijk onderzoek en onderricht.

Het ideale klimaat voor paardrijvakanties
Extremadura is een geweldige bestemming voor paardrijvakanties het hele jaar door, behalve zomers. Extremadura heeft een landklimaat met frisse, vaak vochtige winters en hete, droge zomers. De vele zon-uren maken dat je zelfs in de wintermaanden makkelijk buiten kan zijn om te genieten van het prachtige natuurschoon en de rust.

Januari en februari
Mooie zonnige dagen en heldere frisse nachten, en heel geleidelijk de eerste voorzichtige tekenen van een naderende lente. Zwaluwen komen terug uit Afrika. Veel vogels, de grote lijster, de grauwe gors, de hop, beginnen te zingen. Gieren starten hun broedseizoen. Grote concentraties wintervogels huizen nog op de steppes; leeuweriken, kievieten, en verschillende vinken. Trapganzen, de kleine trap en de zeldzame grote trap, zwermen in groten getale rond over de vlaktes. Veel amfibieën zijn actief. Langzaamaan beginnen bloemen te verschijnen, onder andere verschillende soorten wilde narcissen. Mimosa en amandelbomen staan in bloei. Een prachtmaand voor wie niet kan wachten tot het lente is. Gemiddelde temperatuur overdag is 15 graden. Maart Een wat onvoorspelbare maand qua weer, maar dagen van meer dan 20 graden zijn geen uitzondering. Het is volop lente en wilde bloemen, onder andere veel orchideeën, beginnen te bloeien. De zomervogels keren terug, overal hoor je hun gezang. Uit Afrika arriveren: kuifkoekoek, zwarte wouw, vale gier, roodkopklauwier, aasgier en grauwe kiekendief. De eerste roodborsttapuiten laten zich zien. Kijk je omhoog dan zie je kleine torenvalken vliegen, terwijl intussen ooievaars een oorverdovend lawaai produceren met hun ratelende snavels. De grote trapganzen beginnen te baltsen; op de vlaktes rond Cáceres zijn ze in de ochtend- en avondschemering heel makkelijk te spotten.

Maart
Maart is een mooie maand voor het ware lentegevoel. En ook een uitstekende tijd voor natuurfotografie. Gemiddelde temperatuur overdag is 18 graden C.

April
Als de voorafgaande maanden regenachtig waren, ontpopt Extremadura zich nu in een spectaculaire bloemenzee. Het weer kan nog wisselvallig zijn, maar dagen van meer dan 25 graden zijn normaal. April en Mei zijn uitstekende maanden voor de serieuze vogelaar, maar er zijn ook reptielen en vlinders in groten getale. Gemiddelde temperatuur overdag is 20 graden C.

Mei
Net als in April, loopt Mei helemaal over van alles wat de natuur te bieden heeft, qua flora en fauna. Het weer is deze maand soms onvoorspelbaar, het kan erg warm worden als de zon z’n best doet. Een ideale tijd voor de natuurliefhebber. Gemiddelde temperatuur overdag is 22 graden C.

Oktober Over het algemeen een heel plezierige maand, de ergste hitte is voorbij en de kou is nog niet in de lucht. De meeste zomervogels zijn vertrokken naar de warmere zon. De vroege wintergasten, zoals kraanvogels, arriveren vanaf half Oktober. Na de eerste regenbuien wordt het landschap weer fris groen. Een heel goede maand om Extremadura te paard te verkennen, met z’n vele monumenten en historische plekken.

November
De herfst is begonnen. Bladverliezende eiken, kersenbomen en kastanjes kleuren het hoger gelegen gebied van Extremadura. Varens worden diep rood bruin. Een interessante maand voor landschap fotografie. De wintervogels beginnen terug te komen. Kieviten, goudplevieren, en heel veel kleine vogels zoals leeuweriken en putters zijn op de steppes te zien. De steenarend, de zeldzame Spaanse keizerarend en de havikarend zijn nu makkelijker te spotten. November is nog steeds een prima maand voor paardrijden.

De natuur in Extremadura: een authentiek paradijs
Extremadura is een streek die perfect intact is gebleven; gelegen in het zuid-midden van het Iberische schiereiland, is het een van de mooiste gebieden om in het wild levende dieren en planten te ontdekken, vogels te spotten en sowieso volop te genieten van de natuur. Daarbij is er een schat aan cultureel erfgoed, en kun je er prachtig fotograferen. Een geweldig vakantiegebied. Het grote aantal habitats over een relatief korte afstand geeft de enthousiaste vogelaar optimaal profijt van z’n trip; afwisselend bevindt hij zich in woestijnachtige steppes, op hoge bergketens en in bladerrijke loofbossen, waar de gemiddelde jaarlijkse neerslag rond de 1500mm ligt. Het wordt gezien als een van de belangrijkste streken in Europa voor vogelobservatie. En niet alleen vogelaars kunnen hun hart ophalen aan die natuurlijke rijkdom en variëteit: planten, insecten, reptielen, amfibieën en zoogdieren creëren samen een authentiek paradijs. Extremadura, dit pracht stukje onbedorven Spanje, mag niet ontbreken op het lijstje van de globetrotter; natuur in combinatie met het cultureel en historisch erfgoed maakt de streek tot een van de meest gewaardeerde bestemmingen voor reizigers van over de hele wereld.

Resultaat van de zo goed in stand gehouden habitats is een weelderige mediterrane vegetatie. Dehesa, houtwei, is wel het meest karakteristiek voor dit landschap en speelt een cruciale rol in de grote diversiteit aan vogels, een heel waardevolle habitat voor talrijke soorten. Maar dit grondgebied vormt als het ware een mozaïek van verschillende types habitat; van hoog berglandschap, tot uitgestrekte weilanden, van dichte mediterrane bosformaties op veel bergflanken en rivieroevers, tot een complex netwerk van waterwegen, zijrivieren van de Tajo en de Guardiana met hun grote waterreservoirs. Het agrarische landschap met z’n graanvelden en irrigatie --rijst en graan ook van belang voor de vogels-- is in harmonie met het natuurlijk leefgebied en maakt dit mozaïek compleet.

Voorbeeld dagprogramma

Dag 1:

Madrid - Trujillo Meeting point op de luchthaven van Madrid om 15.00 uur met vervolgens een verzameltransfer naar Trujillo van ong. 2,5 uur. Bij aankomst is er tijd om het oude dorpje te bezoeken; tijdens ons welkomstdiner bespreken we aan de hand van de kaart onze trektocht en de streek.

Dag 2:

Trujillo - Herguijuela - Torrecillas de la Tiesa In de ochtend transfer van Trujillo naar Herguijuela, hier bestijgen we onze lieve paarden en rijden door open landschap met een prachtig uitzicht op de stad Trujillo. Het is mogelijk om stieren, schapen, geiten te zien, in vrijheid op het platteland, wanneer we door de "Cañada Real Puerto de Miravete" rijden. Tijdens deze reis, "Monfragüe National Park", rijden we door de "Cañadas reales", een Spaans middeleeuws netwerk van paden voor veebeweging, 75 m breed, perfect om te rijden. Korte namiddag door vlak terrein naar Torrecillas de la Tiesa, met diner en overnachting in landelijk hotel, tijd op het zadel 6 uur.

Dag 3:

Torrecillas de la Tiesa - Jaraicejo Vertrek na ontbijt, we rijden naar Jaraicejo, dat bij de uitlopers van het Nationaal Park Monfrague ligt, een ideale plek voor observatie van flora en vooral fauna. We steken de rivier de Almonte over en passeren machtige waterreservoirs, een echt prachtig rivierlandschap. In het waterreservoir zien we een oude gedeeltelijk overdekte brug. De trail loopt door een enorm gebied van kurkeiken, de altijdgroene eiken van het Middellandse Zeegebied. Tijdens de hele rit is het genieten van het geweldige landschap dat Nationaal Park Montague ons biedt, indrukwekkend mooi. Overnachting en diner in plaatselijk hotel. We zitten 4 uur in het zadel, een halve dag.

Dag 4:

Jaraicejo - Torrejon el Rubio Na het ontbijt vertrekken we via het vee-pad naar Torrejón el Rubio. Goede draf en galoppaden in de ochtend door de Dehesa. Een andere luxe pic-nic wacht ons op een prachtige plek op onze weg. 'S Middags rijdt u door de Dehesa met een prachtig uitzicht op de Sierra de Gredos voor ons. Diner en overnachting in een prachtig hotel met SPA, waar we 2 nachten zullen doorbrengen. Tijd in het zadel 6 uur.

Dag 5:

Torrejon el rubio - Salto del Gitano - Torrejon el Rubio Na het ontbijt vertrekken we, we gaan door het Nationaal Park naar Salto del Gitano, we doorkruisen het beschermingsgebied van het park, het Nationaal Park Reservaat, daarvoor hebben we speciale toestemming nodig. We bereiken de hoogste plaats in de Sierra de las Corchuelas, omringd door eiken, unieke en onvergelijkbare uitzichten om te genieten van de rust en de pure natuur. We kunnen de canyons van de Taag zien. Lunch aan de rivier de Taag en na de lunch hebben we tijd om de klif "Salto del Gitano" te bezoeken. Vervolgens keren we terug naar hetzelfde hotel als vorige nacht. Tijd in het zadel 5 uur.

Dag 6:

Torrejón el Rubio - Trujillo Vandaag wordt een mooie dag van Torrejón el Rubio naar Aldea del Obispo, we zullen door de "Cañada Real" rijden met een heerlijke Lunch aan de Almonte-rivier. Vervolgens bij Cañada Real steken we de rivier overvia een bijzondere middeleeuwse brug. Na de lunch worden de paarden per vrachtwagen naar huis vervoerd. Voor ons is er dan een transfer naar Trujillo waar het afscheidsdiner op ons staat te wachten. Tijd in het zadel 4 uur.

Dag 7:

Trujillo - Madrid Transfer naar luchthaven Madrid Na ons ontbijt vertrekken we, om ongeveer 10 uur, op tijd voor de diverse vluchten, naar het vliegveld van Madrid aankomst rond 12.30 uur. Alle ruiters gaan in principe tegelijk; mocht een van de ruiters eerder in Madrid moeten zijn, dan vertrekken de anderen ook eerder, of we regelen een aparte transfer (tegen extra kosten). Gelieve een vlucht naar huis na 14.00 uur.

*Er kunnen wijzigingen in de route nodig zijn in verband met het broedseizoen

(*) Alle prijzen per persoon

Kleine groep toeslag, ter plaatse betalen.
* Bij 2 ruiters € 100 extra p.p.
* Bij 3 ruiters € 70 extra p.p.
Gewicht:

Max. 90 kg

Leeftijd:

Minimaal 10 jaar en ervaren ruiter

Aantal deelnemers:

Min. 4 en max. 10 ruiters (3 weken voor vertrek), vanaf 2 ruiters met toeslag mogelijk.

Over Spanje

Spanje is rijk aan mooie natuur en verzekerd je van een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen en valleien, door de bossen of paardrijden over het strand. Spanje te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Zowel de gevorderde beginner als de vergevorderde ruiter vindt hier wel een ruitervakantie die past. Een goede basisconditie is wel belangrijk. Bij paardrijtochten in de bergen kan het wel eens zijn dat je ook naast het paard een stuk moet wandelen.

Inclusief

 • 7 dagen, 6 nachten op indeling in een tweepersoonskamer met eigen badkamer
 • Volpension vanaf eerste dag diner t/m laatste dag het ontbijt incl. tafelwijn
 • 5 dagen paardrijden, 5 tot 6 uur per dag
 • Engelstalige begeleiding
 • Bagagevervoer in volgwagen, max. 23kg p.p.
 • Verzameltransfer vanaf de luchthaven Madrid (aankomen voor 14.30 uur, vertrekken na 14.00 uur)

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Overige persoonlijke uitgaven
 • Overige drankjes
 • Tussendoortjes buiten de maaltijden
 • Reis/-annuleringsverzekering