Paardrijden in de zuidelijke flanken van de Sierra Nevada - 8 dagen

De Alpujarra-paardrijtrektocht is vernoemd naar de Alpujarra, het zuidelijke berggebied van de immense Spaanse bergketen Sierra Nevada. Op Spaanse paarden (PRE), Anadalusiche Arabieren en verschillende kruisingen sportpaarden maak je een intensieve verkenningstocht in de Alpujarra.

Spanje - Andalusië
Vanaf € 1850
Algemeen
Programma
Data & Prijzen
Praktisch
Reisinformatie
Voorbeeldprogramma

Dag 1

Verzameltransfer vanaf het vliegveld naar het comfortabele onderkomen in de Sierra Nevada. De gids komt om half negen en neemt ons mee uit eten in een van de lokale restaurants dichtbij de accommodatie.

Dag 2

Na het ontbijt worden we opgehaald en naar de stallen die 5 kilometer verderop liggen gebracht. De boerderij ligt op een hoogte van ongeveer 1650 meter. We maken ons op voor een tocht van zo’n 6 uur. We rijden in de omgeving van de stallen. Zo kunnen wij ons aanpassen aan de hoogte en de omgeving.

Onze route leidt ons ver de vallei van Poqueira in. We rijden over ruiterpaden en over bospaden. We volgen een oud. Moors irrigatiekanaal en draven over hoge zomerweiden die door gesmolten sneeuw worden geïrrigeerd. De vallei heeft de naam een van de mooiste valleien in de Sierra Nevada te zijn. De hoogste bergtop van meer dan 3 kilometer is in deze contreien te vinden. Beneden schittert de Middellandse Zee.

De paarden dragen een uitgebreide picknicklunch mee die we naast een van de bergstroompjes zullen gebruiken. Na de tocht worden we teruggebracht naar het dorp waar we gezamenlijk dineren in een restaurant en onze bedden terugvinden in dezelfde accommodatie.

Dag 3

Vandaag zadelen we onze paarden, stijgen op en rijden oostwaarts naar het dorp Trevelez. Op 1486 meter is dit het hoogst gelegen dorp van Spanje dat geen ski-oord is. In de morgen dalen we eerst zo’n 350 meter af over bos- en ruiterpaden. We komen langs gaarden en kleine terrassen. In de route bevinden zich delen waarbij we onze paarden moeten leiden over steile afdalingen. Als we door het dorp Portugos zijn gekomen, beginnen we aan onze klim van 600 meter naar onze picknickplaats in de schaduw van de bomen van het bos.

Na de picknick volgen we het bospad terug naar Trevelez. Dit pad houdt ongeveer dezelfde hoogte aan als het door het bos en langs bergboerderijen slingert. Daardoor hebben we de gelegenheid een aantal mooie galoppades in te zetten. Aan het einde van de dag stappen we in zo’n 15 minuten over een oud, stenen pad het dorp in. We overnachten in een comfortabel hotel in het Berber kwartier van Trevelez. Het zwembad is van juni tot september in gebruik.

Dag 4

Onze route vervolgt in oostelijke richting. We wandelen in zo’n 10 minuten door de straten van Trevelez het dorp uit en we laten de paarden bij een van de vele bronnen in de omgeving drinken. Dan stijgen we op voor onze tocht van zo’n 6 uur.

Eerst rijden wij langs rivier. Als we deze hebben overgestoken, volgen wij een eeuwenoud Moors irrigatiekanaal. Daarna rijden we door eiken- en dennenbossen naar open weiden in de Sierra Juviles. Hier aangekomen hebben we twee opties. Afhankelijk van het weer kunnen we verder klimmen en picknicken op een hoogte van 2300 meter. We kunnen ook een zachte afdaling inzetten en in het eikenbos aan onze picknick beginnen.

Beide varianten bieden een mooie tocht met prachtige vergezichten. In beide gevallen wordt langzaam gereden, omdat we voornamelijk over bergpaden rijden. En in beide gevallen maken we een laatste afdaling te voet van zo’n half uur die ons naar ons volgende hotel brengt waar we twee nachten verblijven. Hier is het zwembad beschikbaar van juni tot eind september.

Dag 5

In de ochtend rijden we over het oude, Moorse ruiterpad dat ooit de belangrijkste handelsroute door de bergen naar Granada was. De route voert door gaarden die in terrassen zijn aangelegd, we rijden hoog boven de rivier en kunnen daardoor makkelijk over het land uitkijken.We verlaten het pad voor onze picknick in het dennenbos.

Na de lunch berijden we het bospad dat in de vroege jaren van de vorige eeuw is aangelegd. Reden om het pad destijds aan te leggen was het gebied toegankelijker te maken voor de agrariërs en om de streek opnieuw te bebossen. In deze omgeving hebben we volop de gelegenheid te galopperen en te draven. We keren na zeven uur in het zadel te hebben gezeten, terug naar ons hotel.

Dag 6

Vandaag rijden we via een mooie route in zo’n vijf uur terug naar het hotel in het hooggelegen Trevelez. Er ligt ons een steile klim van naar schatting 2400 meter te wachten. In de morgen voert onze route over modderpaden door weilanden boven de boomgrens. We kunnen hier heerlijk galopperen. Picknick aan de bosrand met prachtig zicht over de vallei van Trevelez, de zee in het zuiden en in het noorden Mulhacen, met 3486 meter de hoogste berg op het Spaanse vaste land.

‘s Middags zetten we de afdaling in. Over het ruiterpad in het bos rijden we op Trevelez aan. Op sommige plekken moeten we onze paarden korte stukken leiden.

Dag 7

Vandaag maken we een korte tocht van drie tot vier uur. We volgen het bospad door dennen- en eikenbossen en keren terug aar de stallen hoog boven het dorp Poqueira. Deze tocht biedt niet alleen magnifiek zicht op de zuidelijker gelegen Contraviesa bergen en de Middellandse zee, maar ook enkele buitengewoon geschikte stukken om voluit te galopperen. Late lunch in het dorp en de middag is vrij te spenderen. Bezoek het dorp en geniet van een welverdiende Spaanse siësta, bijvoorbeeld.’s Avonds zetten wij ons aan het afscheidsdiner.

Dag 8

Verzameltransfer na het ontbijt terug naar het vliegveld.

Over Spanje - Andalusië

Andalusië is rijk aan mooie natuur en verzekerd je van een avontuurlijke paardrijvakantie! Paardrijden over de bergen, door de bossen of over het strand. Andalusië te paard biedt vele mogelijkheden. Cultuur en heerlijke wijnen proeven kan ook tot het arrangement behoren.

Andalusië heeft een mediterraan klimaat waardoor de temperatuur in de zomer flink kan oplopen en het in de winter nog zeer aangenaam aanvoelt. De gemiddelde wintertemperatuur schommelt tussen de 16 en 20 graden overdag. In de maanden November t/m februari is er iets meer kans op wat neerslag. In de maanden mei t/m september is de neerslag minimaal.